Na heel veel proeven en testen is dat gelukt: No Sugar Daddies chocopasta bevat geen toegevoegde suikers en zit boordevol gezonde en herkenbare ingrediënten zoals dadels, hazelnoten en natuurlijk cacao. Deze smaak 'original' is romig van smaak en de meest milde chocopasta uit het assortiment.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
De chocopasta light van Rabeko is een uniek product en bevat ze 94% minder suiker.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Voor de Wereld van Morgen testte chocoladepasta's die gemaakt zijn zonder palmolie, palmvet of palmstearine. De klassieke Nocciolata kwam als beste uit de test.
Gezond is het niet: de meeste hazelnootpasta's bestaan voor circa de helft uit suiker en voor een derde uit vet. Palmolie en cacaoboter zijn ongezonde, verzadigde vetten, zonnebloem- en raapolie zijn gezonde, onverzadigde vetten.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
We kennen allemaal de welbekende 'chocoladepasta'. De hazelnootpasta is hier een heerlijke variant op. De hazelnootpasta bevat heerlijk fijngemalen hazelnoten die een extra smaak geven aan de chocoladepasta. Door de gemalen noten krijgt de pasta, naast een verfijnde chocoladesmaak, ook een lekkere praline smaak.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Gekleurde hagelslag is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker. Chocoladepasta (20 gram): 114 kcal en 12,2 gram suiker. Appelstroop (20 gram): 56 kcal en 11,6 gram suiker. Jam (20 gram): 50 kcal en 10,2 gram suiker.
Wanneer je kiest om een boterham met chocopasta te eten kom je gemiddeld aan een calorie inname van 182 Kcal. Voor een boterham met vruchtenhagel is dat 144 Kcal. Eet je dus een boterham met chocopasta en vruchtenhagel tijdens je lunch zorgt dit voor een inname van 326 Kcal.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Hazelnootpasta is een uitstekende vervanger voor pindakaas. Heerlijk als beleg voor op brood, rijstwafel of cracker. De pasta is smaakvol en daardoor ook een goede toevoeging aan je yoghurt, smoothie of shake. Het is niet alleen lekker, maar ook verantwoord en gezond.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Zo deden we de test
De prijs varieert van 2,37 euro/kg voor AH Hazelnoot (Albert Heijn) tot 14,97 euro/kg voor Galler Hazelnoten (Carrefour) op het moment van aankoop. Met een score van 8 op 10 kwam Nutella Hazelnootpasta (Colruyt e.a) als beste uit de bus.
Notenpasta's en notenspreads
De 100% notenspreads zonder toegevoegd suiker en zout zijn de gezondste keuze. Op het etiket kun je zien of er zout of suiker aan is toegevoegd.
Amandelpasta: De uitdager
Maar in amandelpasta bevat veel minder proteïne dan pindakaas, wat van essentieel belang is als je gaat cutten. Amandelpasta bevat veel vitamine B, net als pindakaas, en bevat daarnaast magnesium, fosfor, koper en mangaan.
Is het gezond? Amandelpasta is juist heel gezond, het enige nadeel is dat je er misschien teveel van eet (soms kun je het niet helpen). Het bevat veel calorieën – net zoals pure amandelen. Maar bevat ook veel vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Zo wordt palmolie toegevoegd aan pindakaas en andere notenpasta's, om te voorkomen dat de olie bovenin de pot gaat drijven. Andere voorbeelden zijn hazelnootpasta en ander smeerbaar broodbeleg, maar ook beschuit, soepstengels en cruesli.