Azijn heeft een antibacteriële werking en kan de groei van bacteriën op oppervlakten remmen. Maar volgens Jasper de Vries van het Voedingscentrum is er geen enkel bewijs dat azijn ook bacteriën in het lichaam remt. Daarnaast kan azijn het glazuur van de tanden aantasten door de zuurgraad.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Azijn bevat polyfenolen, plantaardige chemicaliën met een antioxiderende werking die cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress, een mogelijke stimulator van tumorgroei . Cel- en muisstudies suggereren dat azijn de groei van kankercellen kan voorkomen of ervoor kan zorgen dat tumorcellen afsterven.
Als je dan een super zuur product op je huid aanbrengt, raakt je pH uit balans waardoor je huidbarrière wordt verstoord. Hierdoor is je huid vatbaarder voor droogheid, irritatie, ontstekingen en zelfs vroegtijdige huidveroudering.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Natuurazijn is een basisproduct in je keukenkast. Het heeft een heleboel nuttige toepassingen in het huishouden. Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
Witte wijnazijn komt goed tot zijn recht bij bittere groenten als spuitjes of koolsoorten. Uiteraard kun je deze wijnazijn ook gebruiken als basis in vinaigrettes, marinades, soepen en sauzen. Rode wijnazijn smaakt heerlijk in marinades, sauzen en stoofpotjes.
Appelazijn en appelciderazijn zijn hetzelfde. De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst.
Azijn wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen ingezet bij maag-darmproblemen. Ook eerdere studies suggereren dat azijn behulpzaam is bij colitis ulcerosa en andere chronische darmkwalen.
U mag absoluut nooit koken met schoonmaakazijn of dit consumeren . De meeste schoonmaakazijn heeft een waarschuwingslabel op de verpakking. In tegenstelling tot kookazijn is het mogelijk niet getest op onzuiverheden die gevaarlijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam.
Natuurazijn
Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Natuurazijn is veilig om te consumeren en kun je gebruiken om bijvoorbeeld saladedressings te maken, de waterkoker te ontkalken of de wasmachine en vaatwasser te reinigen.
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Het verwijdert wat vlekken en maakt je tanden witter door de zuurgraad, maar het beschadigt ook het glazuur van je tanden . En hoewel appelazijn bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen en levende culturen bevat, wordt witte azijn voornamelijk gebruikt bij het schoonmaken. Het is niet aangetoond dat het tandplak vermindert.
Een van de adviezen die ik weleens tegenkom is tandsteen verwijderen met azijn. Het gevaar hiervan is dat azijn jouw tandglazuur kan aantasten. En in tegenstelling tot tandsteen komt tandglazuur nooit meer terug. Dit terwijl tandglazuur ontzettend belangrijk is voor jouw gebit.
Maak uw kunstgebit iedere dag twee keer schoon om vuil te verwijderen. Gebruik daarbij een protheseborstel. Leg uw kunstgebit één keer per week 's nachts in natuur- of schoonmaakazijn.
Oorzaken van tandsteen
De voornaamste oorzaak is de persoonlijke mondhygiëne. Door niet de juiste poetstechniek te gebruiken, blijft er meer tandplak achter in de mond. Hierdoor zal er meer tandsteen ontstaan. Ook het eten van zetmeel en suikerrijk voedsel heeft als gevolg dat er meer tandplak wordt aangemaakt.
Probeer het eens! Het gebruik van tandpasta met fluoride en baking soda versterkt ook de tanden, vermindert opbouw van tandplak, houdt de tanden schoon, en helpt met wit maken door oppervlakkige verkleuringen te verwijderen.