Eieren hebben heel wat unieke eigenschappen. Ze zorgen voor stevigheid, emulgeren, maken gerechten luchtig, geven smaak, kleur en glans en zijn voedzaam. In een gerecht kunnen ze zelfs meerdere functies tegelijk hebben.
Eieren bevatten naast vetten en eiwitten, ook ijzer, vitamine A, B2 en B12. Ze passen in een gezond voedingspatroon en zijn een goede vervanger voor vlees. Eieren horen in de Schijf van Vijf, maar je kunt ze niet onbeperkt eten.
Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink. Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Eieren fungeren als natuurlijke emulgatoren, die vloeistoffen en vetten combineren om een gladdere deegtextuur te verkrijgen . Daarnaast spelen eieren ook een rol bij het versterken van het glutennetwerk, zodat het brood een goede vorm en volume behoudt.
Als je veel eieren gebruikt verminder de hoeveelheid vocht dan met 35-40 mililiter per ei. Dus: bij gebruik van 3 eieren verminder je de hoeveelheid vocht ongeveer met 100 mililiter. Ei geeft brood meer smaak en een mooie glans en laat het deeg iets meer rijzen.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Eieren zijn rijk aan ijzer. Daardoor dragen ze bij aan de werking van je immuunsysteem. Bovendien bevorderen ze de productie van rode bloedcellen. En die laatsten heb je nodig voor het transporteren van zuurstof doorheen je hele lichaam.
Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten
Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
Bij het koken en bakken heeft een ei vijf hoofdfuncties. Ze binden, verdikken, coaten, dienen als rijsmiddel en emulgeren . Eiwitten kunnen worden opgeklopt om eiwitschuim te maken.
Eieren hebben heel wat unieke eigenschappen. Ze zorgen voor stevigheid, emulgeren, maken gerechten luchtig, geven smaak, kleur en glans en zijn voedzaam. In een gerecht kunnen ze zelfs meerdere functies tegelijk hebben.
Eieren zijn rijk aan vitamine B12, vitamine E, vitamine D, foliumzuur, vitamine B2 en vitamine A. Echt een vitaminebommetje dus! Met 1 ei zit je al op 34% van je vitamine B12 behoefte: dus zeker als je (gedeeltelijk) vegetarisch eet doe je er goed aan om regelmatig eieren te eten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.
“Gewoon” brood bevat geen dierlijke ingrediënten en is dus volledig plantaardig. Bruin- en volkorenbrood zijn dan ook heel geschikt, als je kiest voor meer plantaardig of helemaal vegan Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren. Dus lekker weer betekent: meer lekkere eitjes!
Het blijkt dat het toevoegen van hardgekookte eidooiers aan je koekjesdeeg een manier is om een overbewerkt, taai deeg af te weren dat de ondergang kan zijn van een op boter gebaseerd gebakje. Wanneer de truc wordt toegepast, breekt het gebakje en lost het snel op in je mond, waarbij het smaakt als een klontje vlokkerige boter.
Het maakt het brood luchtiger en luchtiger . De reden hiervoor is het vet in de dooier dat de vorming van gluten remt, net als elk ander vet. Dit resulteert in een losser deeg dat meer kan uitzetten en opzwellen.
Om koekjes te maken, gebruik je meestal hele eieren en hun eiwitten voor smaak, rijs, structuur en kleur . Eieren bevorderen de luchtigheid en verspreiding van koekjes, terwijl ze de koekjes ook bij elkaar houden tijdens het bakken.
Goede bron van vitaminen en mineralen
Eieren zijn rijk aan de vitaminen B2 en B12 en een bron van ijzer, zink, selenium en de vitaminen A en D. Een ei is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature een goede bron is van vitamine D, een nutriënt waarvan de inname in veel westerse landen te laag is.
Eieren bevatten veel voedingsstoffen die het lichaam goed kan gebruiken, zoals de mineralen ijzer, fosfaat en zink, maar ook onmisbare B-vitamines en vitamine A en D.
Ook op basis van de resultaten van recente onderzoeken geven verschillende gezondheidsorganisaties, onder meer Britse en Amerikaanse, aan dat er in het kader van een gezonde voeding voor gezonde personen in het algemeen geen bezwaar is tegen gemiddeld 1 ei per dag.