Plakken en geraspte kaas zijn wat kwetsbaarder. Deze moet je snel opeten! Gelukkig hebben ze vaak wel een THT datum. Deze is vaak wat korter dan bij andere kazen, maar je kunt alsnog als je goed kijkt, ruikt en proeft deze kaas ha de THT datum opeten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet. Schimmels kunnen giftige stoffen aanmaken die voedselvergiftiging veroorzaken. Bovendien zijn sommige gifstoffen mogelijk kankerverwekkend.
Ze moeten binnen 2-3 dagen na opslag worden gebruikt om hun kwaliteit en smaak te behouden. Het is belangrijk op te merken dat geraspte kaas de neiging heeft sneller uit te drogen en zijn smaak te verliezen dan hele kaas, dus je kunt hem het beste zo snel mogelijk gebruiken.
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Ongeopend zo'n twee tot vier maanden, geopend tot zes weken. Halfharde kaas zoals Hollandse jonge en jong belegen, abdijkazen en kruidenkazen gaat ongeopend één tot twee maanden mee, geopend is hij twee tot drie weken houdbaar in de koelkast.
" Alle voedingsmiddelen, inclusief geraspte kaas, kunnen meestal nog worden gebruikt of gegeten na de houdbaarheidsdatum, zolang ze maar goed zijn bewaard ," voegde ze toe. Na opening bepaalt het type geraspte kaas hoe lang het houdbaar is.
Zachte kazen vries je best niet in. Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels.
Een heel, ongeopend blok Parmezaanse kaas kan zeven tot negen maanden in de koelkast bewaard worden, en een heel geopend blok Parmezaanse kaas kan één tot twee maanden bewaard worden. Een bakje geraspte Parmezaanse kaas kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden. Wanneer Parmezaanse kaas geel wordt of begint te schimmelen, is het bedorven.
Maar als je zwarte of donkerrode schimmel op kaas ziet groeien, gooi het dan weg, zei Png. Het komt zelden voor, maar het kan giftig zijn. "Daarnaast zijn de enige echte gevolgen van het innemen van de meeste schimmels een onaangename smaak en textuur ," zei ze.
Hetzelfde geldt voor alle soorten kaas die geraspt, verkruimeld of gesneden zijn. Bij deze kazen kan de schimmel draden door de kaas heen sturen, waardoor er meer besmet raakt dan je ziet . Bovendien kunnen schadelijke bacteriën, zoals listeria, brucella, salmonella en E. coli, samen met de schimmel groeien.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
De bacteriën die de startercultuur vormen, helpen de smaak, textuur en geur van een kaas te bepalen . Sommige bacteriën geven kaas bijvoorbeeld een paddenstoelensmaak en een bijzonder stinkende geur. Voorbeelden van dergelijke kazen zijn Brie en Camembert. Andere factoren die kazen bijzonder stinkend kunnen maken, zijn rijping en wassen.
Schimmelgroei op het oppervlak van de kaas is een duidelijke indicatie dat deze bedorven is. Terwijl sommige soorten kaas opzettelijk worden gerijpt met schimmel, zoals blauwe kaas, duidt zichtbare schimmel op andere soorten kaas, met name die waarvan wordt verondersteld dat ze geen schimmel hebben, op bederf.
Als u een gezond immuunsysteem hebt, is het waarschijnlijk niet erg als u per ongeluk een beschimmelde plek opeet. U moet echter wel letten op symptomen van voedselvergiftiging, zoals overgeven, maagpijn of diarree . Sommige schimmels zijn namelijk gevaarlijker dan andere.
Plakken en geraspte kaas zijn wat kwetsbaarder. Deze moet je snel opeten! Gelukkig hebben ze vaak wel een THT datum. Deze is vaak wat korter dan bij andere kazen, maar je kunt alsnog als je goed kijkt, ruikt en proeft deze kaas ha de THT datum opeten.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Vacuüm verpakken is geschikt voor grote hoeveelheden kaas, geraspte kaas, blokken kaas, losse kaas voor tussendoor en nog veel meer , ongeacht of het natuurlijke, biologische of bewerkte kaas betreft.
In de ergste gevallen kan bedorven kaas ernstige voedselvergiftiging veroorzaken . Het eten van bedorven kaas heeft vooral invloed op uw spijsverteringsstelsel, waardoor u last krijgt van maag-darmklachten en losse ontlasting. In ernstige gevallen kunnen deze symptomen gepaard gaan met koorts en koude rillingen.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Volgens Eat Pallet kunnen ongeopende plakken Amerikaanse kaas tot twee maanden na de gedrukte datum bewaard worden (hoewel je de kaas natuurlijk weg moet gooien als hij er uitgedroogd uitziet). Alles verandert echter wanneer je de kaas opent. Zodra je het plastic eraf hebt gehaald, moet je de plak binnen een week gebruiken.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
De enige uitzondering hierop is harde kaas aan één stuk. Hierbij groeit de schimmel alleen op het oppervlakte. Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.