Gehakt hoort gewoon te ruiken naar vers vlees, punt. Hoe vers vlees ruikt? Dat is moeilijk te omschrijven en meer een kwestie van ervaring. De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Gehakt kan je ongeveer twee dagen bewaren, andere stukken vlees maximum vijf dagen in de koelkast. Let ook op de geur en hoe het vlees aanvoelt: voelt het vlees slijmerig of plakkerig aan, dan weet je dat het niet meer zo vers is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Conclusie: volg je buikgevoel!
Ruikt, lijkt of voelt er iets niet juist, of heb je er gewoon geen goed gevoel bij, gooi het gehakt dan weg en haal een nieuw pakje bij de slager.
Dit is misschien het eerste wat u opmerkt als uw rundvlees bedorven is, zelfs voordat u de koelkast opent. Bedorven rundvlees zal een geur ontwikkelen die lijkt op ammoniak of zwavel . Kortom, het zal niet lekker ruiken. Af en toe zal rundergehakt een lichte geur ontwikkelen als het in een luchtdichte verpakking heeft gezeten, en dat is prima.
Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Gehakt hoort gewoon te ruiken naar vers vlees, punt. Hoe vers vlees ruikt? Dat is moeilijk te omschrijven en meer een kwestie van ervaring. De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Bijna niemand weet waarnaar vers vlees hoort te ruiken. Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Als uw vlees ranzig ruikt, is dat waarschijnlijk ook zo. Bedorven rood vlees heeft een duidelijke, scherpe ammoniakgeur . Gooi uw vlees weg als het een slechte geur heeft, vooral als de houdbaarheidsdatum van het vlees is verstreken. Druk uw neus niet tegen of in de buurt van het vlees om het te ruiken.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Doe het gesneden vlees in kokend water en voeg 3 laurierblaadjes, 1 zwarte koffie, een beetje peper en 1 tot 2 eetlepels sojabonenpasta toe om de geur van varkensvlees te verwijderen . Voeg genoeg water toe om het vlees te bedekken. Meng de kruiden en sojabonenpasta goed, kook het op hoog vuur en kook het op middelhoog vuur gedurende ongeveer een uur om het te voltooien.
Ruik je niet meteen iets geks, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijgt – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden.
Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid is het wassen van rauw gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of kalfsvlees voor het koken niet de veiligste methode . Als u vlees of gevogelte wast, kunnen er bacteriën op de oppervlakken van uw keuken spatten, waardoor u ziek kunt worden als u ze niet goed schoonmaakt en ontsmet.
1> Afspoelen: Spoel het rundvlees af onder koud water en dep het droog met keukenpapier . Dit kan helpen om oppervlaktegeuren te verwijderen. 2> Marineren: Het marineren van het rundvlees in een mengsel van zure ingrediënten zoals azijn of citrussappen, samen met kruiden en specerijen, kan helpen om geuren te neutraliseren en smaak toe te voegen.
Hoewel de geur van vers rundergehakt nauwelijks waarneembaar is, heeft ranzig vlees een scherpe, bedorven geur . Als het eenmaal bedorven is, is het niet meer veilig om te eten. De geur verandert door de toegenomen groei van bederfbacteriën, zoals Lactobacillus spp. en Pseudomonas spp., die ook de smaak kunnen beïnvloeden.
Rood vlees. Als u een liefhebber bent van biefstukdiners, is dit nog een bron van lichaamsgeur die u moet kennen. Wanneer u rood vlees eet, kan het geurloze eiwitten vrijgeven via transpiratie . "Maar wanneer deze eiwitten zich vermengen met huidbacteriën, wordt hun geur intenser," legt Dr. Lee uit.
Ranzig vlees ruikt ook nog steeds vies na het koken — je kunt dat soort rotzooi niet wegschroeien of braden. Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal .
Officieel kan je het nog eten maar vind het een beetje zuur ruiken.
Als alleen de binnenkant grijs is, kun je er zeker van zijn dat er geen zuurstof bij is gekomen waardoor het rood is geworden. Dit betekent dat rundergehakt met een grijze binnenkant veilig is om te eten . Aan de andere kant is vlees dat er overal grijs of bruin uitziet (zowel van binnen als van boven) waarschijnlijk al aan het bederven en niet veilig om te eten.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Vers rundergehakt moet neutraal ruiken, met een licht ijzeraroma .
Gehakt op de juiste manier bewaren
Als een verpakking gehakt of ander vlees een bruingrijze kleur heeft aan de oppervlakte en helemaal door, dan is het mogelijk bedorven . Bedorven vlees heeft een duidelijke 'zure' of 'vreemde' geur en voelt plakkerig aan bij aanraking. Neem geen enkel risico met bedorven vlees. Als u twijfelt, gooi het dan weg.
Het goede nieuws is dat het vlees of gevogelte, zelfs als er een kleurverandering optreedt, nog steeds prima te eten is, zolang het maar op de juiste manier in de koelkast of vriezer wordt bewaard en binnen een veilige periode wordt geconsumeerd (tot twee dagen voor gehakt en vijf dagen voor andere stukken).