Het lof is de benaming voor een katholieke gebedsdienst met zang, waarbij het Allerheiligste (het Lichaam van Christus in de vorm van de hostie) aanbeden wordt. Tijdens het lof vindt geen eucharistie plaats en om die reden is het lof geen mis.
“Abortus is nooit het antwoord” dat stellen moeten krijgen van wie een ongeboren kind een ernstige ziekte of beperking blijkt te hebben. Dat zei paus Franciscus afgelopen zaterdag.
De paus is de bisschop van Rome en is het hoofd van de katholieke kerk. De YOUCAT omschrijft hem als volgt: “De opvolger van de apostel Petrus, bisschop van Rome. Omdat Petrus al de eerste onder de apostelen was, heeft de paus als diens opvolger de leiding van het college van bisschoppen.
Allebei zijn het dezelfde gelovigen. Rooms-katholieken zullen er zeker geen probleem mee hebben als ze gewoon katholiek worden genoemd. De Rooms-Katholieke Kerk noemt zichzelf ook wel kortweg "de Kerk". Dat is zo omdat ze gelooft dat de Katholieke Kerk de enige 'juiste' vorm van het christendom is.
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1).
Het katholicisme is verenigd door twee belijdenissen, de apostolische geloofsbelijdenis en de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel, en kan worden onderscheiden in: christenen die zich verenigen onder de bisschop van Rome (de paus): de rooms-katholieken. overige christenen die zich katholiek noemen.
Geloof. Katholieken geloven in God, zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Elk jaar met Kerstmis vieren zij de geboorte van Jezus. Met Goede Vrijdag herdenken zij de dood van Jezus en op Pasen vieren zij de verrijzenis uit de dood.
De paus krijgt immers hele stapels post. En respectvol. Zijne Heiligheid is de officiële aanspreektitel van de paus.
Een eucharistieviering (mis) is een liturgische plechtigheid die door de priester wordt opgedragen. De priester nodigt de gelovigen uit met hem te bidden tot God. De afwisseling van zitten, staan en knielen toont een betrokken houding van de gelovigen. Tegenwoordig wordt de priester vaak de voorganger genoemd.
In de katholieke traditie spelen vieren, troost, steun zoeken en krijgen een grote rol. Als gemeenschap van gelovigen zijn we op uiteenlopende levensmomenten voor elkaar. Daarbij vertrouwen we op Gods aanwezigheid.
In de strikte zin kent de Rooms-Katholieke Kerk alleen de dogma's van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (1854), de pauselijke onfeilbaarheid (1870) en de Maria-Tenhemelopneming (1950).
De keppel of kippa is het hoofddeksel waarmee joodse mannen hun hoofd bedekken om een onderscheid te maken tussen het aardse en het hogere. Ook de uitspraken in de Misjna en Talmoed, volgens welke het in strijd is met de zedigheid om blootshoofds te lopen, spelen een factor bij het dragen van een keppel.
In het Nederlands kan een rooms-katholiek priester met pastoor aangesproken worden maar meneer ofwel meneer pastoor zijn in deze zin, in tegenstelling tot het Pools, ook aanvaardbaar.
Liturgische kleding
De priester draagt tijdens de Mis een amict, albe, met recht over de beide schouders een stola in de liturgische kleur. Daarover draagt de priester een kazuifel in de liturgische kleur. Soms dragen priesters weleens een stola over het kazuifel.
Net zoals andere christenen, geloven katholieken in God in drievoud: God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest. Dit noemen we de Heilige Drievuldigheid. Dit komt ook terug in het kruisteken dat christenen maken en waarbij zij zeggen: “In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”.
'Katholiek' was het tegenovergestelde van 'schismatiek' en 'ketters'. Na de scheiding van Rome en Constantinopel noemden de Latijnen zich voortaan katholiek en de Grieken zich orthodox. Vanaf die tijd wordt er ook gesproken over rooms-katholiek.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk is de paus. Sinds 13 maart 2013 is dat paus Franciscus. De kerk beroept zich op het Oude Testament (inclusief de deuterocanonieke boeken) en het Nieuwe Testament van de Bijbel, op de katholieke traditie en op het leergezag van Rome.
Elke katholiek moet minstens eens per jaar te biechte gaan. Wie zich bewust is van een doodzonde die niet door het sacrament van de verzoening zijn vergeven, kan de H. Communie niet ontvangen. De doodzonde valt in ons het levensprincipe aan dat de liefde is.
Katholieken geloven niet dat het geoorloofd is om een wettige eed te breken, te liegen of iets anders slechts te doen om de vermeende belangen van de Kerk te bevorderen of om enig goed, hoe groot ook, daaruit te kunnen voortvloeien.
Het christendom legt zijn gelovigen enkele 'musts' op, zoals: vasten voor Pasen, eten delen met anderen en op vrijdag geen vlees eten. Daarom is vrijdag ook voor velen 'visdag'. Wat christenen volgens hun geloof absoluut moeten vermijden, is zoetigheden en grote maaltijden tijdens de vastenperiode.
Altijd via uw parochie
Uitschrijven – maar ook opnieuw inschrijven – gaat altijd via de parochie. Als u er niet zeker van bent tot welke parochie u zich moet wenden, kunt u gebruikmaken van de website 'Zoekparochie'. U hoeft slechts uw postcode op te geven.