Vul de pan met ruim water en breng het aan de kook. Een tip: voeg geen zout of azijn toe aan het water. Hoewel zout en azijn het eiwit kunnen helpen coaguleren, kunnen ze ook de smaak van het ei beïnvloeden. Een ei pocheren zonder azijn of zout, dus.
Manier 1: in een kookpot met water, zonder azijn
Ik breek het ei in een kommetje, maak met een klopper een draaikolk in het water en wanneer die wat minder hevig draait, laat ik het ei voorzichtig in het water glijden. Ik laat het 2.30 minuten pocheren.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Je kunt azijn ook vervangen door citroen. Voor je pocheeroplossing. Halveer dit en zeef het sap eruit. Je hebt nodig.
Tip: door een scheutje azijn toe te voegen aan het water voorkom je dat de eitjes leeglopen als ze zouden barsten. De azijn doet het eiwit stollen. Handig!
Als je deze eierschaal in azijn (wat ongeveer 4% azijnzuur is) weekt, start je een chemische reactie die de calciumcarbonaatschaal oplost . Het azijnzuur reageert met het calciumcarbonaat in de eierschaal en laat koolstofdioxidegas vrij dat je als bubbels op de schaal ziet.
Je kunt meerdere eitjes tegelijk in een pan pocheren, maar als je je daar onzeker bij voelt, kan het handig zijn om ze op voorhand te maken, één voor één.
Ik ga vandaag verder met mijn eierserie met deze perfect gepocheerde eieren! Voeg gewoon zout toe aan je water, voeg een scheutje rode wijnazijn toe, draai het rond en laat ze erin vallen ! Vergeet niet om je timer op 3 minuten te zetten. Eet smakelijk!
Een gepocheerd ei zit eigenlijk tussen deze varianten in: het is gezonder dan een gebakken ei, maar minder gezond dan een gekookt ei. Wel is het risico op de salmonellabacterie groter, omdat een gepocheerd ei niet volledig hard is van binnen.
Je kunt gepocheerde eieren ook een hele dag van tevoren maken voor een groep . Doe de gekookte eieren uit het hete water direct in een kom met ijswater. Zet deze kom in de koelkast tot het bijna tijd is om te eten. Verwarm de gepocheerde eieren in een pan met zachtjes kokend water tot ze helemaal warm zijn, 30 tot 60 seconden.
"Azijn is een van nature zuur materiaal. Als we dus een paar druppels azijn aan het kokende water toevoegen , versnelt dat de denaturatie. Dat gebeurt sneller en het gepocheerde ei behoudt zijn vorm beter ."
Koken & EtenEen ei koken of bakken is niet heel moeilijk, maar een ei pocheren blijft voor veel mensen best lastig. Jammer, want pocheren is makkelijker dan je denkt. Stel je een zachtgekookt ei voor, maar met een dooier die nog nét wat zachter is en luchtiger eiwit. Dat is ongeveer hoe een gepocheerd ei smaakt.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Gepocheerde eieren
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Als je het ei te lang in de pan laat zitten, dan krijgt het eiwit een structuur die lijkt op rubber en wordt het eigeel hard. Dit is juist niet wat je wilt bij een gepocheerd ei.
Als je probeert om minder calorieën binnen te krijgen, kies dan voor gepocheerde of gekookte eieren . Deze kookmethodes voegen geen extra vetcalorieën toe, dus de maaltijd zal minder calorieën bevatten dan gebakken of roerei of een omelet.
Hardgekookte eieren zouden voor iedereen veilig moeten zijn om te eten. De American Egg Board raadt aan om eieren te bakken, te roeren, te stomen of te pocheren totdat zowel de dooier als het eiwit stevig zijn .
Voor de meeste gezonde volwassenen is het veilig om 1-2 eieren per dag te eten, afhankelijk van hoeveel andere cholesterol er in uw dieet zit . Als u al een hoog cholesterol of andere risicofactoren voor hartziekten hebt, is het misschien het beste om niet meer dan 4-5 eieren per week te eten.
Jazeker! Als je balsamicoazijn aan het pocheerwater toevoegt, worden de eiwitten sneller stijf en krijg je er ook een subtiele pittige smaak van .
Gebruik, afhankelijk van de bereiding, een andere soort azijn. Of neem wat natuurazijn en voeg daar wat rode of witte wijn aan toe. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde maar wel een goede oplossing. Rode of witte wijnazijn is trouwens ook in elk warenhuis te koop, dus heel makkelijk te vinden!
Je wilt een klein schaaltje pakken en het vullen met 50% water en 50% witte azijn . Dus je wilt de azijn een beetje verdunnen. Maar je breekt gewoon je eieren in het schaaltje, en het moet een breed, ondiep schaaltje zijn, en je breekt je eieren er gewoon in."
Ei pocheren in een zakje, dat kan niet misgaan!
Je hebt hiervoor geen azijn nodig, dus je zet gewoon een pan water op het vuur en als het water kookt zet je het vuur laag. Neem een stukje huishoudfolie van ongeveer 30×30 cm. Wrijf dit in met een dun laagje olie.
Je kunt je gepocheerd ei zo 2 dagen bewaren in de koelkast. Je gepocheerde ei opnieuw opwarmen? Dat doe je simpelweg in een pan met heet water dat net van de kook is. Laat je ei hier voorzichtig in zakken en haal het gepocheerd ei er na een minuut weer uit met een schuimspaan.
Hoe vis pocheren? Bij pocheren wordt de vis langzaam gegaard in een vloeistof die net onder het kookpunt blijft. Door na het koken het vuur zachter te zetten en enkele minuten te wachten, bekom je een temperatuur van om en bij de 90° C, de ideale temperatuur om te pocheren.