Knoflook is gezond voor de luchtwegen en de reinigende werking van de lever. Ook is aangetoond dat knoflook goed is voor behoud van normale cholesterolgehaltes in het bloed en ondersteunend werkt voor hart en bloedvaten. Omdat knoflook ook de bloedsomloop ondersteunt kan het ook helpen bij zware benen.
Knoflook: Knoflook bevat verbindingen die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de leverfunctie te verbeteren. Kurkuma: Kurkuma bevat een stof genaamd curcumine, waarvan is aangetoond dat het de lever beschermt tegen schade en ontstekingen.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Knoflook als boost voor je immuunsysteem
Knoflook bevat onder meer vitamine B1 en B6, vitamine C en mangaan. Wanneer je het inneemt in een hogere dosering kan het je immuunsysteem een enorme boost geven. Uit onderzoek blijkt dat je door het eten van knoflook minder vaak ziek of verkouden wordt.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Je bloeddruk stijgt daardoor en dat kan je bloedvaten en de filters van je nieren onherstelbaar beschadigen. Koken zonder zout is dus de belangrijkste tip. Leef je in plaats daarvan uit met kruiden, zoals knoflook.
Knoflook is niet alleen goed voor het hart en ontstekingsremmend, maar diverse onderzoeken hebben ook een verband aangetoond tussen het nuttigen van knoflook en een kleinere kans op kanker.
Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Als je te weinig cholesterol binnenkrijgt, zal je lever dat tekort zelf aanvullen. Maar dat proces werkt ook in de omgekeerde richting: wanneer je eieren of andere cholesterolrijke producten eet, zal je lever zelf minder cholesterol aanmaken.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.
Natuurlijke antibioticum
De gezonde werking van knoflook is te danken aan het belangrijkste actieve bestanddeel allicine. Allicine is een antioxidant met een antimicrobiële werking. Vandaar dat knoflook met allicine als een natuurlijke antibioticum kan worden gezien.
Knoflook is, naast een hulpmiddel tegen acne, ook een sterke antioxidant. Kort gezegd betekent dat, dat het sterk ruikende goedje kan helpen om huidveroudering te vertragen en de huid beter te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Hoewel er geen officiële aanbevelingen bestaan voor de hoeveelheid knoflook die je zou moeten eten, tonen studies aan dat het eten van 1-2 teentjes (3-6 gram) per dag gezondheidsvoordelen kan hebben (1). Als je bijwerkingen opmerkt nadat je meer dan deze hoeveelheid hebt gegeten, overweeg dan je inname te verminderen.
Veel vleeswaren bevatten veel natrium. Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook extra vlees (zonder zout) maken voor de warme maaltijd en dat de volgende dag op het brood eten. Kaas en smeerkaas bevatten veel natrium.
Goed voor je hersenen
Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.
Zuivelproducten: eet na het gerecht met knoflook een schaaltje yoghurt of ontbijt er de volgende dag mee. Ook melk (bijvoorbeeld in je koffie) kan helpen de knoflookgeur te neutraliseren.
Knoflook heeft namelijk een bloedverdunnend effect en kan de werking van je medicijnen versterken. Ook mensen die gevoelig zijn voor uien moeten oppassen met knoflook. Het kan leiden tot brandend maagzuur, misselijkheid en winderigheid.