Als je gedurende lange periode aardbeien wilt plukken, dan kies je bij voorkeur voor een doordragende soort. Kies een pot met een diameter van minstens 20 centimeter zodat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Als je grotere potten of bakken hebt, kan je daarin meerdere plantjes aanplanten.
2. Aardbeien kweken op het balkon. Gelukkig kunnen aardbeien ook goed gedijen in bakken en potten, ideaal voor mensen met een balkon of beperkte ruimte. Het is belangrijk om lichtzure, humusrijke tuinaarde te gebruiken voor het planten in potten.
Het advies van Aardbeiplantje.nl is om maximaal 4-5 aardbei planten/powerplants in de bakken te zetten. Eigenschappen: Kleur: zwart.
Aardbeien zaden kiezen, zaaien, ontkiemen en verspenen
Aardbei zaadjes kunnen vanaf februari binnenshuis in een kweekbak gezaaid worden. Zaadjes niet veel afdekken, anders zullen deze niet groeien.
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Verschillende problemen zijn verantwoordelijk voor het feit dat aardbeienfruit klein of misvormd is. Bestuivers ondersteunen, beschermen tegen vorst/vrieskou, voedingsstoffen beheren, ziektes en insectenplagen beheersen, irrigeren en onkruid beheren, helpen allemaal om de vruchtgrootte en de verkoopbare opbrengst te vergroten.
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal (let op: geen mest toevoegen bij het planten van de aardbeienplanten).
De minimale grootte van ronde containers moet niet kleiner zijn dan twaalf inch in diameter. Rechthoekige containers moeten minimaal 24 inch zijn . Het gebruik van goede kwaliteit potgrond en periodieke bemesting gedurende het seizoen is belangrijk voor goede opbrengsten.
Welke grond kan ik het beste gebruiken in potten of bakken? U kunt het beste potgrond gebruiken. Potgrond bestaat namelijk uit verschillende soorten veen, is luchtig en is qua voeding goed in balans.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Aardbeien lusten wel wat voeding. Ze vinden compost en/of oude stalmest, ondergewerkt in het nieuwe aardbeienbed erg prettig; het verbetert de grond, structuur, geeft wat voeding, etc..
Aardbeien zaaien doe je het beste eind februari binnen in een zaaitray. In de herfst zijn de plantjes dan groot genoeg om in de tuin uit te planten. De zomer daarna kun je oogsten. De eerste oogst zal vrij klein zijn.
Maak je moestuin winterklaar
Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen. Tot slot verdeel je flink wat compost tussen de overgebleven plantjes.
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Aardbeien kweken doe je op een zonnige maar beschutte plek. Het liefst groeien aardbeien in voedzame grond waar het water goed weg kan lopen. Werk voor het aardbeien kweken daarom veel (zelfgemaakte) compost door de grond. Tuinier je op kleigrond, dan is het belangrijk om ook wat zand door de bodem te mengen.
Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
De ideale bodem voor aardbeien
De meeste grondsoorten zijn geschikt voor aardbeien. Aardbeien zijn echter gevoelig voor in de grond aanwezig ongedierte en ziektekiemen. Kweek ze daarom slechts een paar jaar na elkaar op dezelfde plek. Gebruik bij de aanplanting nooit verse stalmest of compost.
Kun je aardbeien en tomaten samen planten? Aardbeien en tomaten mogen niet samen worden geplant . Tomaten planten in de buurt van aardbeien kan leiden tot de verspreiding van schimmelziekten.
Een aardbeiplant wordt ongeveer 35 centimeter breed en 30 centimeter hoog. Je kunt kiezen voor één plant per pot met een inhoud van minimaal 12 liter, of voor een grotere pot met daarin 3 tot 5 planten. Aardbeien houden van een humusrijke en lichtzure grond (pH 5,5 tot 6,0).
De poreuze aard van terracotta laat de grond ademen, minimaliseert wateroverlast en houdt de wortels gelukkig. Ze zijn ideaal als u beperkt bent in ruimte en op zoek bent naar ideeën om verticale tuinbouw te implementeren, kostbare grondruimte te besparen en aardbeien een zitplaats te geven weg van kruipende beestjes op de grond.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Als u in potten en containers kweekt, levert John Innes No. 3 compost de beste resultaten op. Dit is een op leem gebaseerd groeimedium dat water en voedingsstoffen vasthoudt, zodat deze beschikbaar blijven voor groeiende planten. Aardbeien houden van vruchtbare, alkalische grond en groeien nooit goed op zure, veenachtige grond of ondiepe, arme grond.
De vertering van stro onttrekt stikstof aan de mest (lees hier eventueel meer over op de pagina over compost). Hierdoor komt de stikstof uit verse paardenmest niet beschikbaar voor de planten in de moestuin. Paardenmest is dus pas zinvol om in de moestuin te gebruiken nadat de mest goed verteerd is.
Tijdens de teelt adviseren we om te kiezen voor meststoffen met een lager stikstof gehalte, maar met meer Kalium. Dat zorgt voor stevigere vruchten. Ook is het goed mogelijk om goed verteerde stalmest en compost door de bodem te mengen, zo'n 4 weken voor het planten.