Pure chocolade met minimaal 70% cacao wordt het beste door je darmen verdragen. Uit een onderzoek bij mensen met PDS hadden deelnemers vastere ontlasting door het eten van pure chocolade. Dit had te maken met het feit dat pure chocolade zorgt voor een vertraagde darmpassage in vergelijking met witte chocolade.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Het gebruik van rijst, banaan en chocolade hebben geen stoppende of laxerende werking. Probeer bij diarree normaal te blijven eten. Het advies om bij diarree alleen beschuit met slappe thee te gebruiken is achterhaald.
Alleen pure chocolade heeft dus een positief effect op de stoelgang. Pure chocolade bevat ijzer, koper, kalium, magnesium en calcium. En hoe donkerder de chocolade (tegenwoordig kun je pure chocolade vinden die tot wel 99% cacaobestanddelen bevat), hoe minder suiker erin zit.
Bisacodyl prikkelt het darmslijmvlies en stimuleert de darmbewegingen. Ook zorgt het ervoor dat de darminhoud vocht opneemt en vasthoudt. Dit geeft een zachte ontlasting en een makkelijker stoelgang. De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang.
Terwijl chocolade voor sommige mensen constiperend is, kunnen cacao of bestanddelen ervan juist helpen bij constipatie bij andere mensen . In een onderzoek uit 2006 gaven onderzoekers cacaoschillen, de buitenkant van cacaobonen die tijdens de chocoladeproductie worden weggegooid, aan chronisch geconstipeerde kinderen.
Chocolade heeft geen bevestigde link met constipatie . Echter, sommige ingrediënten, zoals melk en suiker, kunnen bij sommige mensen darmveranderingen en constipatiesymptomen veroorzaken. Vaker nog kunnen bepaalde voedingsmiddelen, onderliggende gezondheidsproblemen zoals PDS en een sedentaire levensstijl constipatie veroorzaken.
Hoewel het misschien een verrassing is, bevat pure chocolade prebiotische vezels, die dienen als brandstof voor nuttige darmbacteriën . Prebiotica zijn niet-verteerbare koolhydraten die intact door het spijsverteringsstelsel gaan en de dikke darm bereiken, waar ze worden gefermenteerd door darmmicroben.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Zogenaamde stoppende voedingsmiddelen bestaan niet. Vaak wordt gedacht dat voedingsmiddelen als beschuit, witte rijst, wit brood en bananen “stoppend” werken. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Wel is het zo dat producten met veel voedingsvezels de darm meer stimuleren en dus sneller ontlasting geven.
"Wanneer je pure chocolade eet, groeien en fermenteren ze, waarbij ze verbindingen produceren die ontstekingsremmend werken." Ondertussen worden de "slechte" bacteriën, zoals Clostridia en E. coli, in verband gebracht met ontstekingen en kunnen ze gas, een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie veroorzaken .
Het heeft minder suiker en geen melk, maar aanzienlijk meer cacao. Het consumeren van pure chocolade heeft specifieke voordelen vanwege het hoge cacaogehalte. Het moet echter met mate worden gegeten (~40-50g per dag) als het elke dag wordt geconsumeerd .
Hoewel we allemaal dol zijn op pure chocolade, is het belangrijk om je inname in de gaten te houden en er met mate van te genieten. Houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-60 gram en geniet van elke hap, wetende dat je niet alleen je smaakpapillen verwent, maar ook wat potentiële gezondheidsvoordelen plukt.
Melk, kaas en ijs zijn weliswaar heerlijk, maar ze bevatten niet veel vezels. Het gebrek aan vezels en het hoge calciumgehalte kunnen constipatiesymptomen verlengen . Als u twijfelt om ze op te geven, probeer dan gefermenteerde zuivelproducten zoals probiotische yoghurt.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
De twee chocoladelekkernijen, de 42 gram Galaxy Smooth Milk-reep en de Maltesers Fun Size-zak, zijn getroffen. Het bedrijf heeft gewaarschuwd dat het eten van chocolade uit bepaalde partijen kan leiden tot salmonellose, schrijft de Birmingham Mail. Symptomen kunnen zijn: diarree, maagkrampen, braken en koorts .
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Slechte spijsvertering, constipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid omdat cacao je spijsverteringsstelsel verstopt door de gifstoffen in de olie van de bonen . De complexe vetketens van de bonen zijn ook moeilijk af te breken en te verteren. Verminderde werking van het immuunsysteem door de congestie die cacao in het spijsverteringsstelsel veroorzaakt.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Vergeet niet dat na het sporten en trainen het beste moment is om pure chocolade te eten. Omdat het energieniveau tijdens de zware training laag wordt, wil je je energie terugkrijgen. Dus ja, pak de reep pure chocolade en neem er een rij van. Het bevat de 30g verpakking energie die rechtstreeks naar je bloedbaan gaat.
Het eten van pure chocolade kan goed zijn voor je hart, immuunsysteem, stemming en algehele gezondheid. Maar het bevat ook veel vet en calorieën, dus het is het beste om het met mate te eten .
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Donkere chocolade kan op twee manieren gas veroorzaken: Het stimuleert de productie van darmgas door de hoeveelheid gal in uw darmen te verhogen . Het produceert een substantie genaamd methylxanthine die de afgifte van maagzuur uit uw maag in uw darmen stimuleert, wat ook gasproductie veroorzaakt.
Chocolade en cafeïne
Hoewel veel mensen chocolade in gematigde hoeveelheden kunnen verdragen, is het beter om het risico niet te nemen zolang u al last heeft van maagklachten .