Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Een goede appel ziet er mooi en gaaf uit. Ook is de appel stevig en onbeschadigd. Als de appel beurse plekken heeft, dan is de appel bijvoorbeeld gevallen.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Meloenen (cantaloupe, honeydew, watermeloen), mango's en ananas : Deze kunnen allemaal 3 tot 4 dagen van tevoren worden gesneden en in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard. Granaatappelpitten: Kunnen 4 tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte container.
De meeste vruchten blijven ongeveer 5 dagen goed nadat ze zijn gesneden (sommige groenten een paar dagen langer), zolang je een paar regels volgt: bewaar ze in een luchtdichte verpakking en bewaar gesneden producten altijd in de koelkast. Vruchten zoals appels, peren, bananen en avocado zijn niet de beste kandidaten om van tevoren te snijden, omdat ze bruin worden ...
Het is beter om de overgebleven appel weg te gooien en te kiezen voor vers fruit . Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar nadat u hem hebt gesneden, moet hij in de koelkast worden bewaard, tenzij hij in een taart is gebakken. Dan kunt u hem maximaal twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
Dit kan ze tot 6-8 weken vers houden. Als u fysieke tekenen van houdbaarheid opmerkt, zoals blauwe plekken, zachte plekken of lekken , kunt u appels het beste weggooien om de inname van potentieel gevaarlijke verbindingen genaamd mycotoxinen te voorkomen.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
De truc om ervoor te zorgen dat je kinderen het maximale uit hun appels halen, is om ze te schillen en in plakjes te snijden . Hierdoor kun je meer fruit in een lunchtas of -bakje doen, waardoor het lijkt alsof je ze meer geeft dan ze in werkelijkheid eten!
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Dit is een hele makkelijke manier om gesneden appels te bereiden en ze in bakjes in de koelkast te bewaren. Je hebt lauw water en zout nodig. Zodra het zout is opgelost, voeg je de gesneden appels toe en laat je ze ongeveer 5 minuten staan. Spoel ze af met koud water, dep ze droog en bewaar ze in luchtdichte bakjes tot 5 dagen .
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Wanneer een appel wordt gesneden, wordt er zuurstof in het plantenweefsel gebracht en vindt er een chemische reactie plaats die oxidatie wordt genoemd . Appels bevatten een enzym genaamd polyfenoloxidase (PPO). Wanneer dit enzym in contact komt met zuurstof, verandert het kleurloze verbindingen in een bruin pigment genaamd melanine.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren . Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
Hardere groenten, zoals wortels, paprika's en broccoli- en bloemkoolroosjes, blijven doorgaans een week goed, terwijl zachtere groenten (denk aan tomaten en komkommers) doorgaans maximaal 3 of 4 dagen houdbaar zijn. Zodra de groenten in de gewenste grootte en vorm zijn gesneden, bewaart u ze in luchtdichte containers in de koelkast .
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.