Tips voor de warme maaltijd Vooral wit vlees (kip/wild) en graatvrije vis lenen zich hiervoor. U kunt vlees vervangen door gestoofde vis, roerei of een vegetarische vleesvervanging. Deze producten kunt ook fijnmalen. Kook de aardappelen, rijst, pasta en groenten goed door, zodat ze makkelijker te pureren zijn.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Een kom boterachtige, romige aardappelpuree is een ding van schoonheid en elegantie. Maar aardappelen zijn niet de enige groenten die je moet pureren. Wortelgroenten — zoals koolrapen, pastinaken en rapen — zijn de eerste die in je opkomen, maar van bloemkool tot doperwten, er is een breed scala aan groenten die klaar zijn om te pureren.
#3 Tip: PUREE
Puree eet gemakkelijk weg, dus handig om lekker veel groente in te verstoppen. Probeer eens puree van zoete aardappel met broccoli, of pompoen met wat rode biet en prei. Ook de bekende aardappelpuree doet het altijd goed. Voeg wat haverroom toe voor een extra smeuïge puree.
Groenten die geweldig zijn om te pureren: zoete aardappelen, wortels, bieten, pastinaken en bloemkool . Groenten die u beter niet kunt pureren: vezelige groene groenten zoals broccoli en groenten met een schil zoals erwten. Deze laten vaak draden en stukjes achter die u niet kunt pureren.
Zacht fruit, zoals banaan en rijpe mango of meloen, kun je direct met een vork prakken tot een puree. Ook kun je fruit eventueel raspen. Harder fruit, zoals appel, kun je beter eerst stomen of koken, zodat het zachter wordt. Vervolgens kun je het prakken of met een staafmixer of keukenmachine pureren.
Er zijn verschillende soorten apparatuur die u kunt gebruiken om voedsel te pureren. U kunt een keukenmachine, blender (beter voor voedsel met een hoger vloeistofgehalte) of staafmixer gebruiken. Ik raad u aan de productbeschrijving en enkele gebruikersrecensies te lezen voordat u een aankoop doet.
Selecteer geschikte voedingsmiddelen: Kies voedingsmiddelen die van nature zacht en vochtig zijn, zoals gekookte groenten (bijv. wortels, spinazie), fruit (bijv. bananen, perziken) en mals vlees (bijv. kip, vis) . Voedingsmiddelen die moeilijk te kauwen zijn of taaie vezels hebben, moeten worden vermeden, tenzij ze tot zeer mals gekookt kunnen worden.
11 Kip, vis en zacht gemalen vlees zijn het makkelijkst te pureren. Je kunt jus, bouillon of roomsaus toevoegen om ze gladder te maken.
Zo kan je puree van heel wat groenten maken: bloemkool, knolselder, wortelen, pastinaak, pompoen,... Origineel, licht en minstens even lekker! We inspireren je met 6 heerlijke gerechten met groentepuree, zónder aardappelen. 2 groenten combineren en pureren kan trouwens ook perfect ;-).
Brood is niet geschikt om te mixen. Pap, vla, yoghurt, kwark en soep zijn alternatieven voor de broodmaaltijd.
Gepureerd voedsel is helemaal glad, waardoor het makkelijker te slikken en te verteren is dan vast voedsel . Dit is het belangrijkste voordeel van een gepureerd dieet. Daarom raden professionals in de gezondheidszorg vaak een gepureerd dieet aan voor mensen met medische aandoeningen waardoor het voor hen moeilijk is om vast voedsel veilig te slikken.
Je kunt voedsel pureren in een blender of keukenmachine . Gepureerd voedsel is belangrijk als je moeite hebt met kauwen of slikken. Door vast voedsel te veranderen zodat het niet gekauwd hoeft te worden, kun je het veiliger en gemakkelijker doorslikken.
Het pureren van groenten kun je op verschillende manieren uitvoeren. Zo kun je een staafmixer, roer- of draadzeef, pureeknijper of een keukenmachine gebruiken. Om de gepureerde groenten een lekkere smaak te geven kun je ervoor kiezen om er een beetje boter, olie of kruiden aan toe te voegen.
Kies bijvoorbeeld peer, perzik, sinaasappel, banaan, kiwi, aardbeien of fruit uit blik. Als variatie kunt u ook tomatensap, groentesap, bietensap of wortelsap gebruiken. Gebruik voor de warme maaltijd alleen producten die na het koken zacht zijn, waarop u dus weinig hoeft te kauwen. U hoeft het voedsel niet te malen.
Roerbak in een koekenpan of in de magnetron tot het mengsel de consistentie van zachte vla heeft; ongeveer 1 min. in de magnetron. 3. Doe het eimengsel in een blender of keukenmachine met witbrood; pureer tot het een gladde vla-achtige consistentie heeft, maar niet droog of kruimelig is .
Gekookte granen (geen noten of zaden): havermout, rijst- of tarwegriesmeel Gebruik jus, bouillon of saus om rijst of pasta te pureren. Gebruik melk of room om pindakaas- en jamsandwiches, muffins of andere gebakken producten te pureren.
Iedereen houdt van macaroni en kaas. Gelukkig is het een vrij makkelijke maaltijd om te pureren , en uw geliefde zal ervan genieten.
Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
Bij het pureren van vleesmaaltijden kunt u jus, saus of bouillon toevoegen . Het toevoegen van wat gecondenseerde soep kan ook een goede smaakversterker zijn. Honing en gelei zijn handig om anderszins flauwe desserts zoeter te maken. Probeer eens een beetje boter of margarine toe te voegen aan gepureerde aardappelen, of zelfs parmezaanse kaas.
Puree is oké !
Een gebraden diner heeft zoveel smaken om te ontdekken. Je kunt individuele ingrediënten mengen (wortelpuree is echt zo lekker!), of waarom probeer je niet verschillende combinaties? Als je dapper bent, stop het dan allemaal in de blender en ontdek hoe een volledige gebraden dinerpuree smaakt!
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Gestoomde peren of appels moeten in een blender worden gedaan om er een puree van te maken. Veel zachte vruchten, zoals avocado en banaan, hoeven niet te worden gekookt of gemixt - prak ze gewoon met een vork. Om een babypap te maken, maal je ongekookte havermout, bruine rijst of gerst in een koffiemolen, keukenmachine of blender.
Zo denken veel mensen dat het minder gezond is dan verse groentepap en dus minder goed voor je baby. Toch hoef je je als ouder niet schuldig te voelen als je af en toe voor potjesvoeding kiest. Potjesvoeding is namelijk even veilig en gezond als zelfgemaakte pap.