Wat blijkt uit onderzoek? De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is negen keer zo hoog als die in koffie. Acrylamide vergroot de kans op kanker. Er is geen onderzoek gedaan naar het drinken van cichorei en kanker.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Consumptie van gebrouwen cichoreibladeren heeft onverwachte bijwerkingen, waaronder een gunstig effect op leverenzymen bij patiënten met niet-alcoholische leververvetting - ScienceDirect.
Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
Cichorei is ook een rijke bron van bètacaroteen. Mensen gebruiken cichorei voor de gezondheid van lever en hart, constipatie, indigestie, hoge bloeddruk en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen .
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
In een ander klein onderzoek verbeterde het dagelijks drinken van 10 ounces (300 ml) cichoreiwortelextract gedurende 4 weken de stoelgang aanzienlijk vergeleken met een controlegroep ( 9 ). Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat cichorei de stoelgang kan verbeteren en constipatie kan verminderen .
"Net als andere vezels kunnen cichoreiwortelvezels gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden geconsumeerd ", zegt Barkyoumb. Het consumeren ervan kan ook leiden tot diarree. U kunt cichoreiwortelvezels ook beter vermijden als u intolerant bent voor FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
“Dat cichorei een positieve werking heeft op de stoelgang is minder bekend.” De wortel van cichorei is rijk aan inulinevezels die werken als prebioticum. Prebiotica zijn vezelachtige stoffen die zorgen voor een gunstige bacterieflora in de dikke darm. De bacteriën hechten zich erop en gebruiken ze als voedingsbron.
Conclusies: Cichorei verbetert de eNOS-gemedieerde endotheelafhankelijke vasodilatatie door de BH 4 -niveaus te verhogen bij muizen met vastgestelde atherosclerose, wat gedeeltelijk kan worden toegeschreven aan de component PCA.
Prebiotische cichoreiwortelvezels kunnen de bloedglucoserespons aanzienlijk verlagen wanneer ze worden gebruikt om de suikers in een voedingsproduct gedeeltelijk te vervangen . Dit effect is nu bevestigd voor formuleringen met lage niveaus van suikervervanging in twee goed ontworpen bloedglucoseresponsstudies.
Fytotherapie. Cichorei wordt in de volks- en plantgeneeskunde gebruikt bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust. Uit de plant kan een versterkings- en kalmeringsmiddel worden gemaakt in de vorm van een likkepot.
Over de plant
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
Dit gezondheidseffect is bewezen voor een dagelijkse inname van 12g cichoreiwortelvezel.
Inuline biedt verschillende belangrijke gezondheidsvoordelen, waaronder verbeteringen in de glucosecontrole, gewichtsbeheersing en spijsvertering. Inuline is veilig voor de meeste mensen, hoewel degenen die een laag FODMAP-dieet volgen waarschijnlijk het gebruik ervan moeten vermijden.
Cichorei biedt je tal van voordelen
Cichorei bevat geen cafeïne, maar heeft geroosterd een smaak die je kan vergelijken met koffie. Dat maakt van cichorei een heerlijk alternatief zonder de opwekkende effecten.