Volle melk bevat 3,5 procent vet. Halfvolle melk bevat 1,5 tot 1,8 procent vet. Magere melk bevat minder dan 0,5 procent vet. Karnemelk bevat minder dan 1 procent vet.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Magere zuivel zoals, magere melk , magere yoghurt en 20+ kaas bevatten minder vet en ook minder calorieën dan volvette kaas en volle melkproducten. Magere zuivel is dus een prima keuze.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk, magere en halfvolle melk zijn gezonde alternatieven. Dit geldt ook voor magere en halfvolle zuiveldrinks met maximaal 6 gram suiker per 100 gram.
In de Voedingsrichtlijn diabetes 2015 adviseert de Nederlandse Diabetes Federatie de consumptie van verzadigd vet te beperken, maar er wordt expliciet een uitzondering gemaakt voor (volle) zuivelproducten waaronder melk en yoghurt.
De Consumentenbond stelt dat sojadrink de beste vervanger is. Een glas sojadrink telt net zoveel eiwitten als een glas halfvolle melk én bevat toegevoegde calcium en vitamine B2 en B12.
Als iemand zijn suikerinname moet beperken, is ongezoete amandelmelk een goede keuze, omdat het bijna geen suiker bevat. Rijstmelk bevat vergelijkbare hoeveelheden suiker als koemelk. Melkproducten met toegevoegde suiker kunnen extreem hoge niveaus bevatten.
Terwijl volle melk 150 calorieën in één kopje heeft, heeft 1 procent melk 110 calorieën en magere melk slechts 80 calorieën. Vetvrije melk bevat aanzienlijk minder calorieën dan volle melk.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk. Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
Niet alle melksoorten zijn gelijk als het gaat om gewichtsverlies. Het kiezen van het juiste type melk kan een verschil maken. Hoewel volle melk voordelen heeft, kan het een verstandige keuze zijn om te kiezen voor opties met een lager vetgehalte, zoals magere melk of 1% melk , vooral als u uw calorie-inname wilt verminderen.
Melk maakt niet dik. Zeker niet als u in een gezond vermageringsplan kiest voor magere melk die quasi geen vet bevat. Zuivel lijkt zelfs een gunstig effect te hebben op ons lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende (magere) zuivel eten of drinken, minder kans hebben op overgewicht.
Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag. Ben je een echte melkdrinker, ga dan beter voor halfvolle of magere melk.
Soja is een goede bron van vetarme en plantaardige eiwitten. Het is cholesterolvrij, heeft minder verzadigd vet dan koemelk en verlaagt het LDL in het lichaam. Koemelk heeft daarentegen meer calcium dan natuurlijke soja. Calcium, zoals we weten, helpt bij het opbouwen van botten en voorkomt osteoporose.
Volgens deze studie werd het drinken van volle melk geassocieerd met een LAGERE kans op overgewicht bij kinderen . Het risico op overgewicht werd met 40% verlaagd als gevolg van het drinken van volle melk versus 2% melk.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Melk is de perfecte snack voor diabetici . Melk biedt voldoende voeding zonder dat de bloedsuikerspiegel te hoog oploopt na het eten. Met name het drinken van 1 glas melk voor het sporten helpt ook om de stofwisseling te verhogen, spierbeweging te bevorderen en het risico op hypoglykemie bij te veel sporten te voorkomen.
Het is een natuurlijke suiker met een lage glycemische index, lactose genaamd. Er wordt geen suiker toegevoegd aan magere melk . Hieronder vindt u een vergelijking van Dairy Farmers volle melk en magere melkproducten per 100 ml. Zoals u kunt zien, zit er 4,8 g suiker in 100 ml volle melk vergeleken met 4,9 g in 100 ml magere melk.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Mensen met diabetes moeten mogelijk de hoeveelheid gearomatiseerde zoete melk die ze drinken beperken. Mensen met diabetes kunnen ervoor kiezen om melkproducten te gebruiken die vol of halfvol zijn, mager of vetvrij, afhankelijk van hun voorkeur of hun calorie- en voedingsdoelen.
Amandelmelk. Een veilige vervanger van koemelk bij diabetes type 2 is ongezoete amandelmelk. Het woord zegt het al, dit is gemaakt van amandelen. En deze melk heeft het voordeel dat het 0 suikers bevat.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.