Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën.
De Hoge Gezondheidsraad adviseert om minimaal 125 gram aan volkorenproducten, zoals volkorenbrood, per dag te eten. Dat komt neer op minimaal 4 boterhammen (van 30 g/dag).
Over het algemeen zijn volkorengranen goed voor je spijsvertering. Maar helaas kunnen volkorengranen ook klachten geven bij een bepaalde groep mensen. Sommige mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kunnen klachten krijgen door bepaalde graanproducten waar vezels in zitten.
In tegenstelling tot wit brood en andere broodsoorten, wordt in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt: van de zemel tot de kiem en meelkern. Je lichaam neemt dus alle gezonde voedingsstoffen op die de graankorrel te bieden heeft. Vooral de grote hoeveelheid en het type vezels maken volkorenbrood zo gezond.
In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Als je voldoende volkorenproducten eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Vervang witte graanproducten zoveel mogelijk door volkorenproducten.
Goed brood maakt je lichaam blij
De voordelen van het eten van 100% volkoren of volkoren granen gaan veel verder dan alleen de smaak. Het eten van volkorenproducten binnen een algeheel gezond dieet helpt uw risico op veel ziekten te verlagen, waaronder: Beroerte. Diabetes.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Veel mensen met PDS vinden dat voedsel met veel onoplosbare vezels moeilijker te verteren is en de symptomen verergert. Volkorenbrood of volkorenbrood bevatten beide veel onoplosbare vezels . Deze kunnen krampen, een opgeblazen gevoel, gasvorming en buikpijn verergeren.
Volkoren granen leveren meer vitaminen, mineralen en vezels dan geraffineerd. Maar overmatig volkorenbrood kan ook kilo's toevoegen . Houd hier dus rekening mee in uw dagelijkse caloriebudget.
Als iemand volkorenbrood heeft geprobeerd en het verlicht zijn/haar zure refluxsymptomen niet, dan moet hij/zij ermee stoppen. De zure reflux kan het gevolg zijn van het eten van te veel koolhydraten, of van een glutenintolerantie .
Mensen kunnen dagelijks volkorenbrood eten om hun vezelinname te verhogen . Voedingsdeskundigen raden vaak volkorenbrood aan als onderdeel van een dagelijks dieet, omdat het de spijsvertering bevordert en mensen helpt zich langer vol te voelen.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit.
Om goede bacteriegroei te stimuleren én te zorgen voor stevige, soepele ontlasting hebben je darmen het meeste aan volkorenbrood. Het allerliefst met daarin óók nog iets van noten, vruchten, pitten of zaden. Deze extraatjes zorgen voor nog meer voedingsvezels en daar doen je darmen echt een dansje door.
Als u last heeft van gasvorming, een opgeblazen gevoel en diarree na het eten van volkorenbrood of ontbijtgranen, reageert u mogelijk op de fructanen in deze voedingsmiddelen . Fructanen zijn een groep slecht verteerde, fermenteerbare koolhydraten die diarree kunnen verergeren door overtollig water in de ontlasting te trekken tijdens de spijsvertering, Kate Scarlata, RD, LN
Volkorenbrood is gezonder dan witbrood, maar bevat veel vezels en kan voor sommige mensen lastig te eten zijn . Als iemand moeite heeft met het verteren van volkorenbrood, is de eerste stap om het gewoon zonder boter te proberen. Voor extra smaak, kies je voor fruitgelei in plaats van romige spreads, zoals notenpasta.
100% volkorenbrood is rijk aan voedingsvezels en vezels transporteren water rechtstreeks naar uw ontlasting om deze zachter te maken. Let op dat het brood dat u koopt begint met het woord "volkoren". Meergranen- of zevengranenbrood is niet volkoren; ze worden nog steeds gemaakt met verrijkt wit meel en verergeren constipatie .
De vezels in volkoren granen kunnen op verschillende manieren een gezonde spijsvertering ondersteunen . Ten eerste helpen vezels om de ontlasting volume te geven en verlagen ze het risico op constipatie. Ten tweede werken sommige soorten vezels in granen als prebiotica. Dit betekent dat ze helpen om je nuttige darmbacteriën te voeden, die belangrijk zijn voor de spijsvertering ( 5 , 18 ).
Simpel witbrood is beter dan vezelrijke volkoren granen als je last hebt van maagklachten . Volkoren granen bevatten een soort vezels die goed zijn als je niet ziek bent, maar die een ongelukkige maag erger kunnen maken, vooral als je last hebt van diarree of misselijkheid.
Zuurdesembrood is het beste brood voor de gezondheid van de darmen. Dit komt door het fermentatieproces van zuurdesembrood. In tegenstelling tot witbrood, dat gemaakt wordt met commerciële gist, wordt zuurdesembrood gemaakt met een zuurdesemstarter van wilde gist.
Volkoren brood zorgt bewezen voor minder buikvet
Hoe komt dit? Volkoren brood is rijk aan vezels welke zorgen voor een betere spijsvertering. Door deze beter spijsvertering wordt er minder vet opgenomen en dus ook minder buikvet omgezet naar lichaamsvetten en buikvet.
Het allerlekkerste volkorenbrood van Nederland, dat koop je bij Bakkerij 't Stoepje, zo oordeelde De Consumentenbond. Een smaakpanel testte de volkorenbroden van vijftien supermarkten en landelijke bakkerijketens. Het fijn volkorenbrood van Bakkerij 't Stoepje wordt vooral geroemd om de versheid en smaak.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet.
Zoek op het etiket naar "volkoren", "volkoren" of "volkorenmeel" . Als een brood 6 gram vezels per 100 gram bevat, is het rijk aan vezels. Kies brood met veel intacte granen, zoals haver, gerst en quinoa, en zaden, als u die kunt eten. Pas op voor massaal geproduceerd zuurdesembrood.
Omdat zowel volkoren als tarwe de hele korrel bevatten, zijn ze even voedzaam . Sterker nog, diëten met veel volkoren en granen worden in verband gebracht met een lager risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en kanker.