Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Kun je een ontdooide maaltijd opnieuw invriezen? Het Voedingscentrum is onverbiddelijk: nee, je kunt ontdooid maaltijden beter niet opnieuw invriezen. „De kans is groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden”, schrijft de organisatie op haar website.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak. Op die manier is nasi in de vriezer nog zeker 3 maanden houdbaar.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen — rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Ja, het is veilig om overgebleven voedsel opnieuw in te vriezen nadat u eerder ingevroren restjes opnieuw hebt opgewarmd tot een veilige temperatuur van 165 °F, gemeten met een voedselthermometer.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Kort samengevat: je mag ontdooid eten nog eens invriezen als je het op de juiste manier hebt ontdooid en bewaard.
Ik maak mijn cakes ongeveer een week van tevoren en vries ze in. Dus als ze eenmaal ontdooid zijn, versierd etc. etc. en de cakes op zijn en geserveerd zijn, kan de klant dan de restjes invriezen? Het is niet raadzaam om cake opnieuw in te vriezen als deze eenmaal ontdooid is .
Op de vraag of je eten twee keer kunt invriezen, is het antwoord volgens het Voedingscentrum 'nee'. De kans dat je hier ziek van wordt, zou bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Bewaartip voor dit product. Kijk naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor het juiste gebruik. Haal alleen de benodigde portie uit de zak en leg daarna de zak gelijk weer terug in de vriezer. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Ja, gehakt kan worden ingevroren. Rauw gehakt mag niet opnieuw worden ingevroren. Als gehakt is ontdooid, goed is gekookt en is afgekoeld, kan het opnieuw worden ingevroren .
Volgens de USDA is opnieuw invriezen volkomen veilig, zolang het voedsel in de koelkast is ontdooid. Volgens Dr. Schaffner is dit de meest onfeilbare methode om ziekteverwekkers op afstand te houden.
Gekookte of ongekookte kalkoen kan veilig opnieuw worden ingevroren, zolang u het binnen drie dagen na ontdooiing opnieuw invriest . U mag kalkoen alleen opnieuw invriezen als deze bij elke stap van het proces op de juiste manier is behandeld.
Aardappelen opwarmen hoeft niet schadelijk te zijn, maar dan moet je ze na de eerste kookbeurt wel direct in een luchtdicht doosje in de koelkast zetten. Doe je dat niet, hebben de bacteriën vrij spel – en geloof ons, dat wil je niet. Kortom, eten meerdere keren opwarmen wordt sterk afgeraden door het Voedingscentrum.
Brood hoor je op kamertemperatuur in de diepvriesverpakking te laten ontdooien. Je moet de verpakking wel openmaken. Indien gewenst, kan je eveneens een aantal sneetjes eruit halen en op een bord leggen. Onthoud wel: eenmaal je het brood hebt ontdooid, kan je het niet meer invriezen.
Er zijn gelukkig veel sauzen die het bevriezen en ontdooien prima doorstaan. Doorgaans blijven ze diepgevroren minstens drie maanden goed. Pastasauzen komen bijvoorbeeld na al die tijd ongeschonden uit de diepvries. Hoewel de lage temperatuur de binding van de saus wel kan beïnvloeden.