Kwark is een hele jonge kaassoort, terwijl yoghurt een melkproduct is. Of je kwark dus kunt vervangen door yoghurt of juist omgekeerd hangt dus af van de reden waarom er yoghurt of kwark in het recept wordt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld geen kwarktaart maken van yoghurt.
Kwark wordt nu gemaakt van (soms magere)koemelk met toegevoegde yoghurtbacteriën. Om kwark 'voller' te maken wordt er room toegevoegd. Aan Griekse yoghurt wordt bijvoorbeeld behoorlijk wat room toegevoegd. Het vetpercentage daarvan ligt daarom beduidend hoger.
Yoghurt en kwark: twee producten die qua uiterlijk veel op elkaar lijken. Veel Nederlanders beginnen de dag met een schaaltje yoghurt of kwark, al dan niet aangevuld met muesli, cruesli, vers fruit of honing, om wat gangbare voorbeelden te noemen.
Kwark heeft een wat stevigere en iets korrelige textuur. Het is ook rijk aan eiwitten en meestal nog lager in vet en calorieën dan Griekse yoghurt, vooral als je voor de magere variant kiest. Dit maakt kwark een perfecte keuze als je probeert af te vallen, omdat het je helpt om vol te blijven met minder calorieën.
Silken tofu bevat flink wat eiwitten en kan dus ook prima als alternatief voor kwark. Deze tofu is dik van textuur en daarom geweldig in taarten of in een frambozenmousse.
Bij het bakken leveren bakkerskaas, ricotta en boerenkaas de beste resultaten op. De textuur van deze kazen is korrelig, zonder opvallende wrongel, maar het watergehalte is vergelijkbaar met cottage cheese. Zure room, crème fraîche en yoghurt kunnen in een recept worden gebruikt ter vervanging van cottage cheese.
Kwark is een hele jonge kaassoort, terwijl yoghurt een melkproduct is. Of je kwark dus kunt vervangen door yoghurt of juist omgekeerd hangt dus af van de reden waarom er yoghurt of kwark in het recept wordt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld geen kwarktaart maken van yoghurt.
Skyr: yoghurt noch kwark
Het wordt vaak 'IJslandse yoghurt' genoemd en vergeleken met kwark en (Griekse) yoghurt, omdat het dezelfde stevige textuur heeft en vergelijkbaar is in smaak. Skyr heeft net als yoghurt gefermenteerde melk als basis.
Kwark is oorspronkelijk een soort zeer verse kaas. In België wordt hetzelfde product plattekaas genoemd. In het Frans worden de termen "verse kaas" of "witte kaas" (fromage frais/fromage blanc) gebruikt, in Wallonië spreekt men van maqueye, soms verfranst tot maquée.
1 kopje cottage cheese (vervangingen: gewone Griekse yoghurt, ricotta, cheddar, eieren of ham . Voor veganisten en vegetariërs: tofu of 1 kopje ongezoete soja-/hennep-/amandelmelk en 2 eetlepels hummus). 1 hardgekookt ei (vervanging: 1/2 avocado).
Griekse yoghurt is een geweldige vervanger voor kwark met een iets pittigere smaak. De textuur zal echter niet de interessante wrongelstukjes van kwark hebben.
Vervang de melk door een gelijke hoeveelheid gemixte kwark . Het mooie aan kwark als melkvervanger is dat het kan bijdragen aan een romige textuur en een milde pittigheid aan het gerecht kan toevoegen.
Als kwark niet jouw ding is… probeer dan al deze ideeën met Cabot Greek Yogurt — een andere geweldige bron van proteïne. Natuurlijk is kwark, naast snacks, een geweldig element in doordeweekse gerechten.
in plaats van kwark zou je ook magere yoghurt kunnen proberen met havelmout, wat noten eventueel bessen/aardbeien etc en honing er doorheen. Soms moet je even doorbijten voordat je wat lust (lustte eerst ook geen havermout).
Over de textuur gesproken: de klonterige structuur van cottage cheese is ook een veelgehoorde klacht van critici. Maar dat probleem is eenvoudig op te lossen: doe het gewoon in de blender.
Als je probeert af te vallen, kan het een uitstekende aanvulling zijn op je dieet. Het verbetert de gezondheid van je botten, kan je helpen om type 2 diabetes onder controle te houden en is goed voor je schildklier . Als je echter op je zoutinname let, moet je voorzichtig zijn. Cottage cheese kan veel natrium bevatten.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Veganistische kwark (eenvoudig recept)
Ela Vegan's koele en neutrale plantaardige cottage cheese recept is glutenvrij, koolhydraatarm, zuivelvrij , vetarm en gebruikt slechts 5 eenvoudige basisingrediënten. Dit is een hartigere versie van de traditionele door bieslook, kruiden, azijn en plantaardige yoghurt te verwerken in combinatie met de tofu.
Let op: om kwark te kunnen maken van Yoghurt.nl heb je een notenmelkzak nodig. Kwark starterculturen voor ten minste 50 bereidingen. De zelfgemaakte kwark heeft een pure en romige smaak en heeft een aangename lobbige structuur. Heerlijk als dessert of bijvoorbeeld bij het ontbijt!
De eerste stap in het productieproces is bij kwark hetzelfde als bij yoghurt. Aan melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd. Kwark is eigenlijk piepjonge kaas, want traditioneel bereide kwark wordt net als kaas dikker gemaakt door middel van stremsel.
Een nadere blik op beide gezondheidstrends leverde een aantal verrassende resultaten op: een portie van 100 gram volvette kwark bevat 11,5 gram eiwit en 4,3 gram vet. Dezelfde hoeveelheid volvette Griekse yoghurt bevat ongeveer 8,7 gram eiwit en bijna evenveel vet (4,1 gram).
Als u in gebakken producten Amerikaanse yoghurt wilt vervangen door Griekse yoghurt, onthoud dan deze regel: gebruik slechts twee derde van de hoeveelheid Griekse yoghurt die in het recept staat en vul het verschil aan met water .
Alpro. Alpro heeft inmiddels voor bijna ieder zuivelproduct wel een vervanger gevonden en kwark kon in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Naast de Plantaardige variatie op kwark naturel en de Plantaardige variatie zonder suikers, heeft Alpro ook de smaak vanille in hun assortiment.
Als alternatief gebruik ikzelf graag de combinatie van platte kaas en zure room. Vervang bijvoorbeeld 500 g kwark door (300 g platte kaas en 200 g zure room). Experimenteren is erg leuk om een verrassende nieuwe smaak te verkrijgen. Probeer het ook eens met (Griekse) Yoghurt of mascarpone.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.