In 2012 is er door de Europese voedselautoriteit een bovengrens vastgesteld, namelijk 2500 mg per dag. Bij een hogere inname komt de gezondheid in gevaar. Als jij ontbijt met een kommetje kwark zal er niet zoveel gebeuren, maar eet jij meer op een dag, kun je beter opletten.
Naast die eiwitten, levert kwark ook calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet, de werking van zenuwen en processen in de cellen. Maar bij een te hoge inname wordt dat onmisbare calcium ongezond. En dat is precies waar het gevaar schuilt, volgens Van Etten.
Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine. Deze vitamine zorgt dat calcium wordt opgenomen in de botten en voorkomt dat het in het bloed komt.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.
Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
Cottage cheese heeft een belangrijke voedingswaarde, omdat het calcium, vitamine B en een van de beste eiwitbronnen bevat. Echter, het dagelijks consumeren van cottage cheese moet met mate gebeuren, zei ze. Een geschikte portie cottage cheese is een half kopje .
Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose al verteerd en wordt de rest van de lactose ook gemakkelijker verteerd.
Hoeveel zuivel per dag: kwark
Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie. Voor een man van 70+kg is 1 bak kwark groot genoeg als volwaardige portie eiwit.
Kwark is niet toegestaan omdat dit veel eiwitten bevat. Alle soorten fruit is toegestaan. Echter fruit bevat wel veel kalium.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Kwark heeft een wat stevigere en iets korrelige textuur. Het is ook rijk aan eiwitten en meestal nog lager in vet en calorieën dan Griekse yoghurt, vooral als je voor de magere variant kiest. Dit maakt kwark een perfecte keuze als je probeert af te vallen, omdat het je helpt om vol te blijven met minder calorieën.
Eet een beetje kwark
Het totaal vermijden van voedsel voor bedtijd kan heel slecht zijn voor je afval-doelen. Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan.
Kwark als ontbijt
Het is lekker en voedzaam. En met fruit en/of muesli of noten een gezonde keuze. Het grote voordeel van kwark is dat er zoveel eiwitten in zitten. Eiwitten geven een vol gevoel zodat je niet zo snel weer naar andere dingen grijpt omdat je weer trek hebt.
Kies eiwitrijke tussendoortjes, zoals een milkshake, (vruchten)kwark, Skyr, eiwitrijke zuivelproducten of een handje nootjes of pinda's; Kies dagelijks een ruime portie vis, kip/kalkoen, vegetarische vleesvervangers, ei of peulvruchten. Neem per week niet meer dan 300 gram rood vlees (rund-, varkensvlees) en wild.
Als jij te veel calcium binnenkrijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook hartproblemen zoals hartritmestoornissen. Daarnaast moeten je nieren keihard aan het werk bij een teveel aan calcium.
Vitamines in kwark
Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo'n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Gezonde vetten en verzadiging
Kwark biedt een goede bron van gezonde vetten, waaronder essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze vetten ondersteunen ontstekingsremmende processen in het lichaam en dragen bij aan een gezonde hormoonbalans.
"Ik zou overwegen om de inname van cottage cheese te beperken tot 1 kopje per dag om variatie in voedingsstoffen toe te staan," adviseert Voelkers. Voordat u koopt, zegt ze, moet u etiketten van voedingsmiddelen vergelijken, omdat sommige cottage cheese meer natrium kan bevatten dan andere, en de magere varianten kunnen sluipenderwijs suiker bevatten.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een uitstekende voedingsbodem voor jouw darmflora. Kies dus vaker voor zuurkool, kimchi, kombucha en tempé. Ook yoghurt, kwark of hangop zijn gefermenteerde producten. Pas dus deze adviezen toe voor een gezonde darmflora!
Kwark direct na het sporten
Eiwitten ondersteunen snel herstel van de spieren na training/sport(-prestatie) én stimuleren spiergroei bij sport. Kijkend naar deze eigenschappen van eiwitten, is het een goed idee om kwark direct na het sporten in te nemen.
De beste verdeling van je eiwitinname op een dag
Sporters hebben tussen de 0.8 en 2.0 gram eiwit, per kilogram lichaamsgewicht nodig. Stel dat dit voor jou neerkomt op zo'n 100 gram per dag. Dan zouden dat ongeveer 16 eieren, 1 liter kwark of 500 gram kipfilet zijn.
Een portie cottage cheese biedt voedingsstoffen, calcium en eiwitten. Het is gemakkelijk te verteren en kan op zichzelf worden gegeten of met plakjes banaan, bosbessen of ander fruit erdoorheen. Deze factoren maken het een go-to snack die op elk moment van de dag kan worden gegeten en een van de beste voedingsmiddelen om te slapen .
Zuivelproducten zoals kaas, kwark en yoghurt zijn rijke bronnen van vitamine A, B, D en E, net als eiwitten en calcium. Vitamine D en calcium zorgen ervoor dat uw kind lang wordt .