Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
De richtlijn is om twee tot drie uur voor het slapengaan je laatste grote maaltijd te nuttigen. Als je toch nog iets wil snacken, doe je dit het beste een uur voordat je naar bed gaat. Neem een licht verteerbare hap, zoals een schaaltje yoghurt, kwark of fruit.
Na het eten stijgt je lichaamstemperatuur. Voordat je gaat slapen, koelt je lichaam juist af. Ook hieruit blijkt dus dat je lijf helemaal niet toe is aan slaap na een uitgebreide maaltijd.
Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur. En dat kan op de langere termijn zelfs leiden tot een slecht sluitende maagklep.
Als u lekker wilt slapen, vermijd dan een volle maag voor het slapen gaan. Veel eten voor het slapen gaan, gaat ten koste van de kwaliteit van de slaap en kan ook ten koste gaan van de duur van de slaap. Daarnaast kunt u van vet en/of kruidig voedsel last krijgen van brandend maagzuur en indigestie.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Volkoren voedsel
Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkoren pasta, havermout en volkoren brood. Deze volkoren producten stimuleren de aanmaak van L-tryptofaan. Zoals al eerder genoemd zorgt deze stof voor de aanmaak van melatonine, wat de slaap bevordert.
Wacht met douchen
Douche vooral niet net na je avondeten. Je lichaamstemperatuur zal stijgen, waardoor je bloed naar het huidoppervlak stroomt om terug af te koelen. Er zal daarom geen bloed meer overblijven voor de vertering. Hierdoor vertraagt de spijsvertering en krijg je last van een opgeblazen gevoel.
2 Water drinken
Wat slokjes tussen je maaltijd door of vlak erna is geen probleem. Maar als jij na het avondeten glazen vol water naar binnen klokt, verdun je de verteringsstappen in je maag en vertraag je het verteringsstelsel. En dat is nu precies wat je niet wilt, zeker als je probeert af te vallen.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Probeer rechtop te blijven na het eten. Als u kort na een maaltijd gaat liggen, kan dat uw risico op brandend maagzuur of zure reflux vergroten. Probeer op een bank te zitten en op een kussen te leunen in plaats van te gaan liggen als u erg moe bent.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
dossier Wandelen vlak na een maaltijd kan gerust, het is zelfs een uitstekend idee. Het bevordert de spijsvertering en het helpt je lichaam bij het regelen van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Het verbetert ook de gezondheid van het hart en het kan leiden tot een betere nachtrust.
Een á twee keer per week is beter – ja, echt. Het lijkt veel mensen onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden aan om je hoogstens elke twee á drie dagen te douchen. Dat is beter voor het microbiële evenwicht van je huid.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
Een kussen zijslapers tussen benen zorgt voor een stabiele zijligging van de benen en de knieën. Zo wordt de spanning op de heupen voorkomen. Je kunt het kussen zijslaper benen zeer goed gebruiken na een heupoperatie of als je daar klachten aan hebt.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
Misschien heb je last van extreme vermoeidheid. Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken. Dit kunnen allerlei vloeistoffen zijn maar kies bij voorkeur voor melkproducten, water, thee, koffie, suikervrije producten.
Kamillethee
Probeer eens een kopje kamillethee. Door de warmte van het drankje, krijg je een rustiger gevoel. Je ontspant en hopelijk val je hierdoor sneller in slaap.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Slapen na het eten van een zware maaltijd bevordert de spijsvertering daardoor. In 2018 heeft een studie aangetoond dat vrachtwagenchauffeurs zich minder slaperig voelen na een gezonde maaltijd met goede vetten en groenten. Terwijl bewerkt vlees en fastfood de kans op een 'foodcoma' juist vergroot.
Voordelen voor de spijsvertering en slapen op de linkerzij
De locatie van de maag is echter een aanwijzing. De natuurlijke positie van de maag is aan de linkerkant, waar het voedsel effectiever kan verteren. Zwaartekracht helpt het afval van de dunne darm naar de dikke darm te reizen.