Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op. Vermengd met olie, brengt azijn elke salade tot leven en is het onmisbaar voor marinades.
Twee eetlepels azijn per dag (30 ml) bij een maaltijd, zo blijkt uit studies, is zonder bijwerkingen en onschadelijk. (12) Zelfs 3 EL per dag, dus bij iedere maaltijd, blijkt ook nog onschadelijk en vrij van bijwerkingen te zijn.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Ook tegen maagklachten werkt appelazijn niet. Je denkt misschien dat het zure van de appelazijn gunstig is tegen maagklachten, maar de maag is van zichzelf al zuur genoeg. De darmen ontvangen op hun beurt al een zuur goedje vanuit de maag, of daar nu appelazijn in zit of niet.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op. Vermengd met olie, brengt azijn elke salade tot leven en is het onmisbaar voor marinades.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Als GERD wordt veroorzaakt door een maagconditie met te weinig zuur, is een theorie dat het nemen van azijn maagzuur kan verhogen en de spijsvertering kan verbeteren . Een andere theorie is dat azijn kan helpen de pH van het bloed te verlagen naar een zuurdere omgeving die schadelijke pathogenen in de darmen vernietigt.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Dus vanuit dat perspectief zijn alle azijnen gezond als ze in een kleine hoeveelheid als smaakmaker worden gebruikt, merkt Politi op. Balsamicoazijn is de beste keuze als je op zoek bent naar een supermarktoptie met de meeste polyfenolen; rode wijnazijn is een goede tweede, voegt Johnston toe.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Huidverzorging: Azijn heeft een aantal potentiële voordelen voor de huid. Het kan worden gebruikt als toner om de pH van de huid in balans te brengen, zonnebrand te verzachten en kleine huidirritaties te verlichten.
Twee theelepels appelazijn vermengd met ongeveer 200 milliliter water is een goede hoeveelheid appelazijn om per keer te nuttigen. Dit kun je drie keer per dag – vóór elke maaltijd – drinken. Je kunt ook beginnen met één theelepel per glas water en dit langzaam opschroeven naar twee theelepels.
Een ander makkelijk natuurlijk recept voor darmreiniging is het mengen van pure appelazijn en rauwe honing. Deze darmreinigingsdrank kan een positieve invloed hebben op uw darmflora . Dat komt omdat zowel rauwe honing als appelazijn probiotica bevatten (in het geval van honing) en stoffen die bijdragen aan de gezondheid van uw darmen.
Dosering appelazijn
Maar sommige onderzoeken hebben aanwijzingen gegeven over de hoeveelheid die kan helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen: Gewichtscontrole. In het onderzoek dat gewichtsverliesvoordelen rapporteerde, dronken mensen ongeveer 2 eetlepels per dag - één voor de lunch en de andere voor het avondeten .
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Zuren kunnen een deel van de vlekkenmoleculen op tanden vernietigen om een wittere glimlach te onthullen. Maar het bleken van uw tanden met azijn is niet veilig . Het kan resulteren in schade aan het tandglazuur en uiteindelijk meer gele tanden. Dezelfde zuurgraad die voor het bleken zorgt, zal ook het tandglazuur aantasten.
Azijn geeft maag- en darm ongemak: De hoge zuurgraad van azijn kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, brandend maagzuur of maagpijn bij gevoelige personen. Om deze problemen te voorkomen, moet je azijn altijd verdunnen en met mate consumeren. Azijn kan bloedsuiker schommelingen veroorzaken.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Appelazijn wordt vaak aanbevolen als een natuurlijke manier om de bloedsuikerspiegel te reguleren, vooral voor mensen met insulineresistentie. Wanneer het wordt ingenomen voor een maaltijd met veel koolhydraten, vertraagt azijn de snelheid van maaglediging en voorkomt het grote bloedsuikerpieken ( 1 ).
Is er dan helemaal geen kwaad in het proberen van azijn? Azijn is prima te gebruiken op voedsel en wanneer gemengd met water, sap of een andere vloeistof is het veilig om te drinken . Echter, met een pH tussen 2,4 en 3,3 is azijn zuur genoeg om het tandglazuur aan te tasten, de slokdarm en maag te ontsteken en misselijkheid en zure reflux te veroorzaken.
Azijn is goed voor het verlagen van de bloedglucosespiegel, helpt bij gewichtsverlies en verbetert de gezondheid van de huid . Het heeft ook antibacteriële eigenschappen. Tegenwoordig ontdekken steeds meer mensen de gezondheidsvoordelen en gebruiken het als een go-to remedie voor alles van kleine kwalen tot chronische ziekten.
Azijn is een krachtig natuurlijk schoonmaakmiddel vanwege zijn zure eigenschappen. Het kan effectief zijn bij het verwijderen van vuil, vlekken en het tegengaan van bacteriën. Echter, niet alle vloeren zijn geschikt om met azijn te reinigen.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.