Het advies van Verkoelen is om fruit vooral voor 'de smaak' te nemen. Je kunt dan denken aan één kiwi, één mandarijntje of een handje aardbeien.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Alle andere soorten fruit met een lage glycemische index kunnen zonder problemen deel uitmaken van je gezonde, suikervrije dieet. Voorbeelden hiervan zijn aardbeien, frambozen, blauwe bessen, appels, kiwi's, perziken, peren, pruimen en sinaasappels.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
1. Citroenen en limoenen . Citroenen en hun groene tegenhangers zijn vrij zure vruchten, rijk aan vitamine C. Er zit slechts ongeveer 1,13 gram (g) suiker in een limoen en 2,1 g in een citroen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Het eten van fruit hangt onder andere samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan producten die wel suiker, maar verder weinig tot geen andere belangrijke voedingstoffen bevatten. Daarom is het advies om twee porties fruit per dag te eten.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
De slechtste vruchten voor mensen met diabetes zijn mango, jackfruit, banaan, chikku en druiven . Deze vruchten bevatten veel suiker en weinig vezels. Deze worden beschouwd als de 5 slechtste vruchten voor mensen met diabetes. Deze vruchten bevatten veel suiker.
Fruit met veel suiker
Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees. Minder suiker wordt aangetroffen in bramen, aardbeien, frambozen, rode bessen en zwarte bessen.
De vruchten met het hoogste suikergehalte zijn mango's, granaatappels, sinaasappels en peren . Als iemand diabetes heeft, kan hij/zij deze vruchten nog steeds eten, maar hij/zij kan het beste aan zijn/haar arts vragen of hij/zij ze in kleinere porties moet eten.
Wat is suikervrij? Volledig suikervrij eten en drinken is niet mogelijk, want suiker zit ook in producten die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven, denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel. Dit zijn voedingsmiddelen die naast suikers de nodige gezonde voedingsstoffen zoals vezels en vitaminen bevatten.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Eet elke dag yoghurt of kwark
Neem de onbewerkte vorm, zonder suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen. Het kan helpen om diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. U kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten.