Producten die na het bakken worden afgewerkt of gevuld met risicovolle ingrediënten zoals vlees, vis, slagroom of banketbakkersroom zijn bederfelijk. Producten die na het bakken worden afgewerkt met vers fruit of blikfruit zijn meestal bederfelijk.
Wat betekent bederfelijk? Bederfelijke waren verwijzen naar producten met een houdbaarheidsdatum, zoals voedsel dat bederft als het niet binnen een bepaalde tijd wordt geconsumeerd. Voedselproducten zoals melk en kaas, producten en vlees zijn allemaal bederfelijk.
Waardoor bederft voedsel eigenlijk? Warm of koud, vochtig of droog, niet alle etenswaren houden van dezelfde omstandigheden. Als ze niet op de juiste manier bewaard worden, verliezen ze hun smaak en zullen ze sneller bederven.
'Te gebruiken tot' (TGT) staat op voedingsmiddelen die snel bederven: het is de uiterste consumptiedatum. Denk aan verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. Op die voedingsmiddelen kunnen bacteriën namelijk snel groeien, wat mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Bederfelijke voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die snel bederven (zoals verse bladgroenten en zacht fruit) na de oogst, of kort na de slacht (vers vlees, gevogelte en vis) . Uit: Food Processing for Increased Quality and Consumption, 2018.
Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees. Het wordt daarom aanbevolen om gevogelte niet langer dan één uur buiten de koelkast te bewaren.
USDA raadt aan om gekookte kip binnen drie tot vier dagen te gebruiken , gekoeld bewaard (40°F of minder). Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet. USDA raadt aan om gekookte restjes binnen drie tot vier dagen te gebruiken.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Volgens de USDA blijft gekookte kip drie tot vier dagen goed in de koelkast en twee tot drie maanden in de vriezer. Als u gekookte kip eet na dit punt, kan dit leiden tot voedselgerelateerde ziekten . Zelfs bij gekoelde temperaturen kunnen bacteriën nog steeds groeien.
Bederfelijke voedingsmiddelen zijn onder andere vlees, gevogelte, vis, zuivel en zelfs gekookte restjes. Niet-bederfelijke voedingsmiddelen zijn onder andere pindakaas, rijst, ingeblikt fruit en groenten, crackers en pastasaus uit potten .
Kaas Soezen. Als je voedsel uit een winkel zou stelen, wat zou dat dan zijn? De beste gok zijn dure voedingsmiddelen zoals chocolade, saffraan, exotisch vlees of misschien die oude Schotse whiskey. Als we echter naar de lijst met meest gestolen voedsel ter wereld kijken, is het niets minder dan 'kaas'.
USDA raadt aan om gekookt rundvlees binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken, gekoeld bewaard (40°F of minder) . Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet. USDA raadt aan om gekookte restjes binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken.
Voedsel bederft door de groei van micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) en/of de activiteit van enzymen die van nature in het voedsel aanwezig zijn . De groei van micro-organismen en de activiteit van enzymen worden beïnvloed door vocht, temperatuur en de aanwezigheid van zuurstof.
De meeste voedselinfecties worden veroorzaakt door Salmonella, Campylobacter en E. coli bacterie. Virussen kunnen eveneens voedselinfecties veroorzaken. Een veroorzaker van voedselvergiftiging door het eten van bedorven voedsel is de bacterie Clostridium botulinum.
U kunt onder andere de volgende maatregelen nemen om voedselbederf te voorkomen:
Koelen van vlees en zuivelproducten gedurende de juiste tijd en op de juiste temperatuur . Organiseren van koelkasten en voorraadkasten op hun houdbaarheidsdatum. Zorgvuldig plannen en kopen om te voorkomen dat u te veel koopt. Alle levensmiddelen op een schone, droge plaats bewaren...
Bewaren. Door boodschappen en maaltijdrestjes gekoeld te bewaren, bederven ze minder snel. Bacteriën vermeerderen zich minder snel bij een lagere temperatuur. Bewaar bederfelijke producten daarom in de koelkast op 4 °C.
Koude opslag
Pathogene bacteriën groeien niet goed bij temperaturen onder de 3 °C (38 °F). Daarom moet vlees worden bewaard bij temperaturen die zo koud mogelijk zijn. Gekoelde opslag is de meest voorkomende methode voor het conserveren van vlees. De typische gekoelde houdbaarheid van vers vlees is 5 tot 7 dagen.
Pekelen, fermenteren en opleggen
Fruit kon je bijvoorbeeld in vloeibare suiker leggen, het zogenaamde konfijten. Een zoutbad was eveneens doeltreffend maar werd vooral voor vlees en vis gebruikt. Hoewel het merendeel van het zout achteraf werd afgespoeld, beïnvloedde het pekelen toch heel sterk de smaak.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.
Methodes zijn koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten en het toevoegen van conserveermiddelen. Er bestaan ook nieuwe houdbaarheidstechnieken, zoals hogedrukpasteurisatie waarbij micro-organismen dood gaan onder hoge druk.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.