Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Goed terugkoelen is erg belangrijk. Door het product op de juiste manier terug te koelen voorkom je dat schadelijke bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Je kunt het product daardoor langer bewaren, maar nog veel belangrijker; je voorkomt door goed terug te koelen een vervelende voedselvergiftiging.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Controleer de luchtcirculatie: Een goede luchtcirculatie is essentieel voor een gelijkmatige temperatuurverdeling binnen de koelkast. Als de koelkast te vol is, kan dit de luchtcirculatie belemmeren, wat leidt tot koude plekken waar voedsel kan bevriezen.
Koelkasten zorgen ervoor dat uw eten koel blijft, maar niet vriest. Te koude temperaturen in uw koelkast kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals geblokkeerde ventilatieopeningen, onjuiste temperatuurinstellingen, lekkende deurrubbers, problemen met uw ingebouwde ijsblokjesmachine en meer.
Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan. Maar wanneer er heel veel ijs in de koelkast zit betekent dit meestal dat er iets defect is.
Als het eten nog stoomt, laat dan het deksel of de afdekking een klein beetje open zodat de warmte kan ontsnappen en de koele lucht van de koelkast in het warme eten kan circuleren . Voor grote stukken vlees, zoals een gebraden kalkoen of ham, is het beter om het vlees eerst te snijden in plaats van het geheel in de koelkast te leggen.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen. Daardoor kunnen andere producten in de vriezer iets ontdooien en moet de vriezer zelf harder werken om op temperatuur te blijven.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Waarom is het belangrijk om uw voedsel goed te koelen? Het is bekend dat het onjuist koelen van potentieel gevaarlijk voedsel de belangrijkste oorzaak is van door voedsel overgedragen ziekten . Voedsel dat langzaam afkoelt, blijft te lang in de temperatuurgevarenzone. Wanneer dit gebeurt, kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen en u ziek maken wanneer u het voedsel eet.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Bewaar uw containers onbedekt of losjes afgedekt, aldus Richard. Hierdoor kan het warme vocht ontsnappen, een proces dat bekendstaat als "verdampingskoeling ", zegt Dr. Schaffner. (Als uw voedsel eenmaal is afgekoeld, moet u het wel afdekken om kruisbesmetting te voorkomen, zegt Richard.)
Nee, je moet het eerst laten afkoelen . Waarom zou je gekookt eten niet direct in de koelkast moeten zetten? Je moet je eten laten afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast zet, want als je er warm eten in zet, stijgt de temperatuur van je koelkast.
Het afvoergaatje is een klein gaatje en bevindt zich doorgaans boven de groentelades in de achterwand van de koelkast. Gebruik een wattenstaafje of een klein borsteltje om het gaatje schoon te maken. Spoel het daarna door met een beetje azijn om algenvorming te voorkomen.
Dat is een klein gaatje, doorgaans boven de groentelades in de achterwand van de koelkast. Dit gaatje is van essentieel belang voor het juiste functioneren van je koelkast. Het gaatje voert overtollig vocht, meestal in de vorm van condensatie, af. Hierdoor blijft de lucht in je koelkast droog en je etenswaren vers.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Vaak raakt koude lucht opgesloten , waardoor voedsel in afgesloten ruimtes zoals groentelades bevriest. Zelfs als de koelkast niet vol is, kan een groentelade die voedsel invriest overvol zijn. Als de lade met te veel voedsel is gevuld, kunnen de ventilatieopeningen geblokkeerd raken, waardoor koude lucht erin wordt opgesloten.
Tijdens het koelproces begint de vochtigheid/het vocht te condenseren op de achterwand, omdat dit een van de koudste plekken in de koelkast is . Deze druppels kunnen bevriezen en er kan ijs op de achterwand ontstaan.
Goed opwarmen kan een groot deel van de pathogenen (ziekteverwekkende organismen) elimineren . Bij het opwarmen voor warmhouden, moeten Time/Temperature Control for Safety (TCS)-voedingsmiddelen (ook wel bekend als potentieel gevaarlijk voedsel of PHF) worden opgewarmd tot 165°F of hoger gedurende 15 seconden.
Warme gerechten moeten binnen 2 uur worden afgekoeld van 135°F naar 70°F en binnen 4 uur van 70°F naar 41°F. stukken, giet grote potten met gerechten in ondiepe pannen of gebruik ijs om snel af te koelen. Ondiep en kleiner is beter!
Koelen. Het is belangrijk om voedsel zo snel mogelijk te koelen om de groei van bacteriën te voorkomen. Idealiter moet dit binnen 90 minuten worden gekoeld tot minder dan 8 graden Celsius. Voedsel kan snel worden gekoeld door verschillende methoden.