Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf, aangezien vleeswaren vaak veel vet en zout bevatten. Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout.
Kipfilet als broodbeleg is bewerkt vlees. Hierdoor is het onder andere langer houdbaar is. Er is suiker en zout toegevoegd. Precies de voedingsstoffen die niet zo gezond zijn!
Onbewerkte kip en gevogelte staat in de Schijf van Vijf samen met andere onbewerkte magere vleessoorten, vis, peulvruchten, tofu, tempé en ei.
Waarom buiten de Schijf van Vijf? Producten vallen buiten de Schijf als ze te veel zout, suiker of verzadigd vet bevatten, of als ze maar weinig vezels hebben. Denk aan koekjes, snoepjes, frisdrank en chips. Maar ook zoet broodbeleg, vleeswaren, pizza, vla, witbrood, witte pasta en witte rijst.
Alle soorten vet vlees, bewerkt vlees en vleeswaren staan dus niet in de Schijf van Vijf. Het gaat dan bijvoorbeeld om worst, ham, hamburger, gemarineerd vlees, speklap, het meeste gehakt en lamskarbonade.
Volgens Bot mogen we de croissant zelf geen gezond product noemen. „Er zitten weinig stoffen in die een positieve bijdrage leveren aan je lichamelijke gezondheid.” Dat komt volgens haar doordat een croissantje veel verzadigde vetten bevat. Het croissantje levert hierdoor veel calorieën op, met weinig volume.
Is zalm of kip gezonder? Beiden zijn gezond maar verschillen in voedingswaarde. Kip heeft minder calorieën, terwijl zalm rijk is aan gezonde visvetzuren. Ze bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten.
Als aardappel friet wordt, valt het buiten de schijf
Aardappel staat keurig in de Schijf van Vijf. Er zitten onder meer vitamine B en C in, en mineralen als kalium en fosfor. Friet vind je juist ver buiten de gezonde schijf.
De afgelopen jaren was er regelmatig kritiek op de Schijf van Vijf. Het voedingsadvies zou niet voldoende aansluiten op de huidige kennis en ontwikkelingen op het gebied van voeding. Volgens het Voedingscentrum krijgt iedereen die eet volgens de nieuwe Schijf van Vijf alles binnen voor een goede gezondheid.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen.
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
Wilt u niet te veel verzadigde vetten en suiker binnen krijgen? Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Een borst is een ongesneden stuk kip (meestal is het een halve borst, omdat een kip levend één borst heeft, maar na het slachten twee.) ... Een filet wordt gesneden, meestal van de borst, om een stuk kip te maken dat overal even dik is.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
OMEGA-3 VETZUREN
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega- 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines.
Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Het totale verbruik van eieren is ongeveer 200 stuks per persoon per jaar. Eieren staan in de Schijf van Vijf in het vak Peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en zuivel(alternatieven).
Gebruik kippendijen of kippenpootvlees in plaats van kipfilet
We zijn over het algemeen meer van kippendijen gaan houden dan van kipfilet, omdat ze meer smaak hebben en niet zo snel uitdrogen . Hetzelfde geldt voor de slowcooker. Of je nu kiest voor zonder of met bot, is aan jou, maar met bot heeft het meer smaak.
Het extra vet in de dij, drumstick en vleugels kan sommige doelen ten goede komen, maar andere juist belemmeren . Als je probeert af te vallen, dan is kipfilet het beste stuk voor jou. Het is het magerste deel van de kip, wat betekent dat het de minste calorieën maar de meeste eiwitten bevat.
Hoewel kipfilet ook werkt, zijn dijen smaakvoller en blijven ze langer sappig , waardoor je minder ruimte hebt voor fouten. Nat voedsel laat stoom vrij en voorkomt bruin worden, dus dep je ingrediënten droog met keukenpapier voordat je ze in de pan doet.