Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Maizena: mix en fix!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Thermosflessen om eten langdurig warm of koud te houden. Geschikt voor bijvoorbeeld pasta, soep en fruitsalades. Handig voor op school, werk, dagtrips en picknicks.
Om soepen en andere gerechten warm op te dienen en te houden is het aan te raden het gerecht eerst te verwarmen in een pan en daarna over te hevelen in de warme hot-pot. Om soepen snel te verwarmen hebben wij een mooie oplossing zoals de inductie kookplaat.
Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. Eventueel scheutje water erbij.
Als de binnenvoering van de vacuüm geïsoleerde roestvrijstalen waterfles is gemaakt van hoog mangaan en laag nikkelstaal, kan deze niet worden gebruikt voor zure dranken zoals vruchtensap of koolzuurhoudende dranken. Dit materiaal heeft een slechte corrosieweerstand en kan zware metalen neerslaan als het zuur is.
Zo koopt u bij ons de voedselwarmhouders van het merk Valira, deze voedselwarmhouders hebben een ronde vorm met een deksel dat eraf gedraaid kan worden. Bovendien kunt u bij ons terecht voor voedselwarmhouders van het merk Thermos. De voedselwarmhouders houden uw voedsel wel 7 uur warm en maar liefst 9 uur lang koud.
De meeste thermosflessen kunnen water tot wel 12 uur rond het kookpunt houden. Perfect voor thee voor de hele dag en ideaal als je lange (online) meetings hebt waarbij je niet tussendoor water kunt koken.
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.
Binden met maïzena
Gebruik gelijke delen maïzena of aardappelzetmeel met melk of koud water. Meng het mengsel tot een papje. Voeg het papje al roerend door een warme saus of soep. Blijf roeren totdat het gerecht gebonden is.
Van soepen en sauzen tot volledige pastaschotels en geroosterde groenten. Voordat het eten de koelkast in kan, moet het wel altijd eerst afkoelen. Dit om te voorkomen dat de temperatuur in de koelkast te hard stijgt, waardoor de kast onnodig veel energie verbruikt.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Over het algemeen kunnen hoogwaardige thermosflessen warme dranken tot 12 uur warm houden en koude dranken tot 24 uur koud. Bij een goedkopere fles mag je aannemen dat dit minder lang is.
Maar eigenlijk is dat niet zo slim, in een thermosfles zit namelijk een isolatielaag die kapot gaat in de vaatwasser. Er kan namelijk water in de isolatielaag komen, en hierna is de thermosfles onbruikbaar.
Laat de soep eerst volledig afkoelen in de pan of in een bewaarbakje op kamertemperatuur. Dek de soep niet af, anders geef je bacteriën de kans om zich te ontwikkelen. Bewaar de afgekoelde soep afgesloten in de koelkast en warm de soep later weer op in de pan of magnetron.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Een bain marie, bijvoorbeeld, wordt vaak gebruikt om soepen, sauzen en andere gerechten warm te houden zonder ze aan te branden of verder te garen.