Het klinkt niet direct heel aantrekkelijk, maar de schil van een banaan blijk je dus prima te kunnen eten. Je kunt vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten. Het is zelfs gezond om ook de schil van een banaan op te eten. Een bananenschil bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat bijvoorbeeld ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben.
Alle solanacea-planten, waaronder tomaten, aardappelen en aubergines, bevatten natuurlijke toxines genaamd solanines en chaconine (dit zijn glycoalkaloïden). Hoewel de niveaus over het algemeen laag zijn, worden hogere concentraties aangetroffen in aardappelspruiten en bitter smakende schil en groene delen, evenals in groene tomaten .
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Bananen zijn zoete, zachte vruchten die over de hele wereld populair zijn. Hun dikke, vezelige schillen zijn echter een minder populaire voedingsbron, althans in westerse landen. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn bananenschillen niet alleen veilig om te eten, ze bieden ook een aantal gezondheidsvoordelen .
Ze kunnen worden gebruikt voor huidverzorging, haarverzorging, gebitsverzorging, huishoudelijke klusjes en zelfs als ingrediënt bij het koken . Bananenschillen zijn rijk aan vezels, eiwitten, antioxidanten en essentiële voedingsstoffen. Ze kunnen de huid hydrateren, zwellingen en roodheid verminderen en een jeugdiger uiterlijk bevorderen.
Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Komkommer
De groene schil is gevaarlijk met 86% pesticideninhoud . Komkommers hebben een dikke schil eroverheen, die de werkelijke materie beschermt. Hoewel komkommers 86% pesticiden bevatten, zit dat allemaal op de schil. Door de schil eraf te pellen voor consumptie, is het allemaal veilig voor u.
Het USDA Pesticide Data Program vond resten van 35 pesticiden op aardappelschillen . Zorg ervoor dat u uw aardappelen altijd grondig wast, met een groenteborstel en, als u die hebt, veggie wash of een beetje azijn en water.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.
Gelukkig voor fruitliefhebbers is de hoeveelheid chemicaliën in één appel- of perenpitje verwaarloosbaar en de harde schil van het pitje houdt de gifstof binnen. Je zou de pitjes moeten pletten of verpulveren om het gif vrij te laten komen of een kom met klokhuizen moeten eten om nadelige effecten te ondervinden.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen.