Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Chocolade kan schimmel ontwikkelen als het wordt blootgesteld aan vocht of wordt bewaard in een vochtige omgeving . Schimmelgroei is een duidelijk teken dat de chocolade niet langer veilig is om te eten. Vage groei die zich uitstrekt vanaf het oppervlak van de chocolade is een indicator van schimmel.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Het witte laagje dat zich op het oppervlak van chocolade vormt, wordt bloom genoemd. En het goede nieuws is dat het volkomen veilig is om te eten.
Ondanks het veranderde uiterlijk is gebloeide chocolade heerlijk en veilig om te consumeren . Vocht en hitte zorgen ervoor dat chocolade gaat bloeien.
Deze witte film betekent niet dat de chocolade beschimmeld is of bedorven is . Het is eigenlijk gewoon een wetenschappelijk proces genaamd "chocoladebloei". Er zijn twee soorten van deze bloei: suikerbloei en vetbloei.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Controleer op veranderingen in het uiterlijk, zoals dofheid, verkleuring of witte strepen die bekend staan als chocoladebloei . Dit is misschien niet schadelijk, maar kan de smaak en textuur beïnvloeden. Kijk ook naar de textuur zelf; een broos of korrelig gevoel kan erop duiden dat het zijn beste tijd heeft gehad.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Bij het oplopen van de temperatuur smelt de cacaoboter in de chocolade. Koelt de chocolade vervolgens weer af, dan stolt en kristalliseert deze cacaoboter weer met witte boterkristallen als gevolg. Een tweede reden van de witte waas op chocolade is vochtigheid.
Wordt chocolade te warm, dan smelt de cacaoboter in je reep. Wanneer de chocolade vervolgens afkoelt, stolt en kristalliseert de boter weer. Het resultaat: witte boterkristallen. De eerste boosdoener van de waas op je geliefde snack.
Waarom is chocolade giftig? De gevaarlijke stof in chocola en cacao is theobromine. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat weinig theobromine en geeft daardoor zelden problemen.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Wanneer ontstaat de witte waas? Door de chocolade te lang in de kast te laten liggen kan de witte waas ontstaan. Schadelijk is het niet, het is waarschijnlijk te warm geweest of condens is de oorzaak. Hoe dan ook het is waarschijnlijk niet op een juiste manier of plek bewaard.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Als iemand een grote hoeveelheid schimmel zou consumeren, zou hij of zij last kunnen krijgen van misselijkheid, indigestie, krampen en mogelijk diarree , zei Lee. Maar deze symptomen zijn niet per se slecht, legde ze uit. "Het is het beschermingsmechanisme van je lichaam dat in werking treedt en probeert de agent uit je lichaam te krijgen."
Chocolade. Cacaobonen lijken in veel opzichten op koffiebonen. Ze groeien in tropische gebieden die schimmelgroei uitnodigen . Ze kunnen besmet raken met schimmelmycotoxinen tijdens het groeiproces, de opslag en de productie (15).
Als je langdurig wordt blootgesteld aan schimmelsporen, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergische reacties, astma, luchtweginfecties en irritatie van de huid, ogen en keel. Mensen met een zwak immuunsysteem, zoals ouderen en jonge kinderen, lopen een groter risico op schimmelgerelateerde ziekten.
🍫Dit betekent dat het vet en de suiker gescheiden zijn, of dat de chocolade is "gebloeid". Zorg ervoor dat je het op een koele, donkere plek bewaart om dit te voorkomen! Maar maak je geen zorgen, gebloeide chocolade is nog steeds veilig om te eten.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Dit kan het gevolg zijn van verschillende hoeveelheden gas die in de chocolade zijn verwerkt en de methode waarmee het wordt gemengd . Het is ook belangrijk om in overweging te nemen dat een goede uniforme dispersie met een uniforme belgrootte nodig is. Vaak moeten mengsels van verschillende soorten emulgatoren worden overwogen.