Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Chocolade die niet sterk bewerkt is, kan deeltjes vasthouden die flavanolen worden genoemd, die het low-density lipoproteïne (LDL), ook wel bekend als "slechte cholesterol", kunnen verminderen. Het verlagen van LDL-deeltjes in uw lichaam kan helpen om uw slagaders vrij te houden van cholesterolophopingen en het risico op hartziekten en hartaanvallen te verminderen.
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol juist te verlagen. Daarnaast helpt het om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan (dankzij de antioxidanten die erin zitten).
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
Probeer pure chocolade
Pure chocolade is de cholesterolvriendelijke keuze van Alice Trivas, RD, CD van het Center for Nutrition in Salt Lake City, Utah. 2 "De 'high-end' merken (en die met veel cacao) bevatten doorgaans de meeste voedingsstoffen, maar u moet wel opletten met hun cafeïnegehalte.
Pasta kan slecht zijn voor cholesterol , net als andere geraffineerde koolhydraten zoals witbrood en witte rijst. Pasta bevat geen cholesterol, maar wel veel koolhydraten. Sommige soorten koolhydraten kunnen het cholesterolgehalte beïnvloeden, dus het is belangrijk om de juiste soort pasta te eten, samen met gezondere sauzen en bijgerechten.
Aubergine en okra
Volgens sommige onderzoeken kunnen deze soorten viskeuze vezels helpen om het totale cholesterolgehalte met 3%-7% te verlagen. Daarnaast hebben studies aangetoond dat zowel de zaadjes als de schil van okra kunnen helpen om cholesterol te bestrijden.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Volle yoghurt is een cholesterolrijk voedingsmiddel vol voedingsstoffen . Eén kopje (245 g) volle yoghurt bevat 31,8 mg cholesterol. Onderzoekers hebben aangetoond dat een verhoogde inname van volle gefermenteerde zuivelproducten leidt tot een verlaagd LDL-cholesterol en bloeddruk en een lager risico op beroertes, hartziekten en diabetes.
Macaroni en kaas
De pasta zelf en de boterachtige broodkruimels die erop liggen, kunnen ook bijdragen aan ongezonde cholesterolwaarden . Onderzoek heeft aangetoond dat geraffineerde koolhydraten, zoals witbrood en witte pasta, het LDL-cholesterol kunnen verhogen.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Als u een hoog cholesterolgehalte hebt, zijn uw dromen misschien uitgekomen. Pure chocolade is een van de vele voedingsmiddelen waarvan in klinische onderzoeken is aangetoond dat ze het cholesterol verlagen.
Cholesterol zit ook in voeding. Je vindt het vooral in dierlijke producten met verzadigde vetten, zoals vlees en kaas.
Eieren en garnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Dus niet de cholesterol in het ei zelf.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.