Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram).
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
Meer dan twee stuks fruit per dag eten is niet nodig. Als je elke dag veel meer dan twee stuks fruit eet, is de kans zelfs groot dat je minder trek hebt in andere gezonde producten, zoals volkorenbrood. Daardoor kun je voedingsstoffen mislopen die je normaal wel had binnengekregen.
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Een banaan (die vaak in smoothies wordt verwerkt) bevat bijvoorbeeld heel weinig vezels, een van de redenen dat deze vrucht niet op de NewFysic boodschappenlijst staat. Blauwe bessen, broccoli en boerenkool zijn hele vezelrijke producten.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Er is dus geen enkele reden om fruit te bannen! De richtlijn is twee tot drie stuks fruit per dag, maar eet jij graag meer? Dan is dat prima. Ga wel voor fruit in z'n geheel, want als je fruit gaat persen of juicen haal je alle vezels eruit: die zijn net een meerwaarde en zorgen bovendien voor verzadiging."
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees. Minder suiker wordt aangetroffen in bramen, aardbeien, frambozen, rode bessen en zwarte bessen.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Fruit is gezond, maar je kunt er beter niet onbeperkt in gaan eten. Ook fruit levert energie en (van nature) fruitsuikers. Ondanks dat het dus veel gezonde voedingsstoffen levert kan je er daarom beter niet onbeperkt in eten.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om dagelijks 250 g fruit of 2 stukken fruit te eten. Je varieert daarbij best in soorten fruit. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur fruit van het seizoen.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Douchen of in bad gaan
Dat is na je avondmaaltijd ook helemaal niet verstandig. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur stijgt en je bloed naar het huidoppervlak stroomt om weer af te koelen. Dat is een natuurlijke reactie, maar er blijft zo wel geen bloed meer over voor de vertering van alles dat in je volle maag zit.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Neem minstens anderhalf uur rust na de maaltijd. Neem na het eten niet meteen een warme douche. Kijk samen met uw arts of u medicijnen gebruikt die uw klachten erger kunnen maken.