Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Neem naast brood ook fruit en groente mee, zoals tomaat, wortel, komkommer of reepjes paprika. Bak eens een omelet voor in je broodtrommel. Een handje ongezouten nootjes, of gedroogd fruit is lekker voor erbij. Wissel boterhammen af met een bagel, pistolet, crackers of een bolletje.
Fruit voor de ochtend
Veel scholen hebben een fruitmoment in de ochtend. Geef je kind fruit mee in een luchtdicht RVS doosje om het vers te houden. Geschikte fruitsoorten zijn stukjes appel, banaan, druiven, peer, aardbeien, blauwe bessen en snoeptomaatjes. Groenten zoals komkommer en paprika zijn ook een goede optie.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit. Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop. Geef geen vleeswaren mee.
Geef daarom eens vis mee zoals zalm, tonijn, makreel of haring. Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Ook lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten. Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes.
Fruit, snackgroente en voorgesneden groenten zijn perfect om mee te nemen in je broodtrommel. Denk hierbij aan komkommer, snoeptomaatjes, stukjes paprika en wortels. Fruit dat je makkelijk mee kunt nemen zijn appels, bananen, mandarijnen en druiven. Deze fruitsoorten zijn vaak ook favoriet bij kinderen!
Het belang van een broodtrommel
Versheid behouden: Een broodtrommel zorgt voor een afgesloten omgeving waarin het brood kan ademen, maar tegelijkertijd beschermd is tegen uitdroging. Bescherming tegen schimmel: Een broodtrommel houdt vocht buiten, waardoor de kans op schimmelvorming wordt verminderd.
Meestal geef ik hele stukken fruit mee (appel, banaan, druiven, mandarijn, peer etc.), maar een kiwi snijd ik bijv. doormidden en doe er een lepeltje bij en het ding in een bakje.
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wraps, bagels, sandwich of belegde broodjes, maar ook een (pasta) salade, couscous of gezonde pannenkoeken zijn een goede invulling voor de hoofdmaaltijd. Het gaat erom dat het goed vult en voedzaam is. Het is ook handig om de leftovers van de vorige dag mee te geven in de lunchtrommel.
Bananen . Handig en vol met voedingsstoffen zoals kalium en vitamine B6, bananen zijn een favoriet in lunchboxen. Net als appels blijven ze ook langer vers en kunnen ze je een echte energieboost geven om je de hele middag door te helpen.
Vaak wordt fruit gegeten als ontbijt of tussendoortje. Maar fruit op brood is heerlijk als zoete afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan plakjes appel, peer of banaan.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Je hebt geen exotische ingrediënten nodig om een brooddoos gezond en lekker te vullen. Hou het simpel en gebruik vooral basisvoedingsmiddelen zoals volkoren brood, groenten en fruit van het seizoen, peulvruchten, noten en zaden, melk, kaas, ei, vlees en vis.
Bij voorkeur zoet in zijn puurste vorm – denk aan bananen, aardbeien en kiwi's . Of notenpasta op basis van 100% noten. Ter afwisseling: confituur, stroop of honing. Dat is beter dan bijvoorbeeld choco en speculaas¬pasta die een stevige portie suiker én (verzadigd) vet bevatten.
Er zijn 5 dingen die elke dag in de lunchbox moeten zitten: een knapperige kleurrijke groente, een stuk fruit, ga voor het seizoen. Iets uit de groep koolhydraten of brood en granen: brood, een wrap, rijst, pasta. Iets uit de zuivelgroep, zoals melk, kaas of yoghurt. En tot slot een groeiend of eiwitrijk voedsel.
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Dit kunnen volkoren boterhammen of wraps zijn met 30+ kaas, magere kipfilet, 100% notenpasta of (zelfgemaakte) hummus. Om ervoor te zorgen dat je kind voldoende groenten binnenkrijgt, kun je wat komkommer, wortel of rauwe paprika meegeven. Laat hem of haar zelf meebeslissen welke groenten erin gaan.
Besprenkel het fruit met een lichte laag citroensap, limoensap, sinaasappelsap of azijn . Voor een zoetere smaak kun je plakjes banaan lichtjes coaten met een simpele siroop en een beetje citroensap om oxidatie te voorkomen, voegt Rushing toe, of ze lichtjes in honing gooien.
Vanaf 9 jaar mag je 200 gram fruit per dag. Een kind tussen de 4 en 8 jaar heeft aan 150 gram genoeg. Op de foto's zie je hoeveel 200 gram is. Een banaan is 100 gram en 2 kiwi's samen ook.