Het geheim zit in de eerste twee minuten. Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Spoel de pasta niet af
Verdeel in plaats daarvan de uitgelekte pasta over een bakplaat met opstaande rand en meng er een beetje olijfolie doorheen (om te voorkomen dat de pasta blijft plakken). Door de pasta uit te spreiden, koelt deze sneller af, zonder dat het belangrijkste ingrediënt van een goede pastasalade door de gootsteen wordt gespoeld.
Olie kan ook helpen om te voorkomen dat gekookte pasta die u voor later bewaart, blijft plakken. Meng in dit geval de gewone, gekookte noedels met een scheutje olie of gesmolten boter en doe ze in een koelcontainer .
Als je een koude pastasalade wilt maken, kun je de noedels natuurlijk afspoelen , maar neem in plaats daarvan de tijd en laat ze op natuurlijke wijze afkoelen met een beetje olijfolie.
Te lang koken kan ervoor zorgen dat de pasta overtollig zetmeel afgeeft, wat leidt tot plakkerigheid . Plaats een vergiet of fijnmazige zeef over een grote hittebestendige kom of in de gootsteen. Giet de pasta en het water voorzichtig in het vergiet, laat het water weglopen en bewaar de pasta.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Ik voeg een beetje slaolie toe aan de pasta als deze gaar is, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Bewaar de pasta in een goed afgesloten vershoudbakje en je kunt het 1 tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Gebruik voldoende water .
En het zetmeel dat het vrijgeeft, maakt de situatie nog lastiger. Als er niet genoeg water is om dat zetmeel te laten groeien, heeft het geen andere keus dan klonterige noedels te maken. De aanbeveling is 3-4 liter water voor elke pond pasta en een pan die groot genoeg is om het water en de pasta te verwerken zonder over te koken.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur.
Helpt het om olijfolie aan het water toe te voegen? Olijfolie is fantastisch voor veel dingen, maar het voorkomt niet dat spaghetti aan elkaar plakt .
Er zijn veel factoren die een rol spelen bij hoe snel pasta kookt, dus test de gaarheid vroeg en vaak. Je wilt dat de pasta stevig en lichtjes resistent (bijna veerkrachtig) aanvoelt als je erin bijt. Als het aan je tanden blijft plakken tijdens het kauwen, is het nog niet klaar .
Pasta warm houden voor een buffetmaaltijd of een andere grote bijeenkomst is niet zo moeilijk als je een aanrecht-braadoven gebruikt. Je kunt hem vullen met hete, vers bereide spaghetti of hem gebruiken om de spaghetti op te warmen vanaf koelkasttemperatuur . Beide opties werken prima.
Wil je een koude pastasalade maken? Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar.
Ik spoel daarom mijn pasta voor pastasalade meteen na het afgieten met ruim koud water, en laat de pasta verder afkoelen in een bak met koud water. Zo gaat de pasta niet plakken en kun je er de andere ingrediënten door roeren zonder de pasta te beschadigen.
Daarvoor waarschuwt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie dat langer doet, kan erg ziek worden, klinkt het bij 'VRT NWS'.
Door de pasta af te spoelen stopt u niet alleen het kookproces, maar voorkomt u ook dat de pasta aan zichzelf blijft plakken . Hierdoor kunt u de ingrediënten makkelijker in laagjes verdelen.
Bovenal: Maak geen, we herhalen niet, pastasalade met farfalle . De slappe randen van de vlinderdaspasta zijn al gaar tegen de tijd dat de knoop in het midden al dente is, en bovendien: de gladde textuur vangt niet veel saus op. Nog een vorm om te vermijden? Tortellini.
Je noedels onder koud water houden heeft inderdaad het gewenste effect, maar deze methode kan ook leiden tot minder romige pastagerechten. Probeer in plaats van deze techniek je gekookte pasta op een bakplaat te leggen en deze vervolgens ongeveer 30 minuten te laten afkoelen (via All Recipes).