Veel knoflooktenen die je in de supermarkt vindt, komen uit China, check het etiket maar eens. Deze worden vaak zwaar met pesticiden overgoten en zelfs gebleekt. Blijf er het beste vanaf als je gezonde, biologische knoflook wilt kweken.
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent). Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie.
Knoflook is een natuurlijke insectenverdelger. Planten bespoten met knoflookextract zouden geen last hebben van slakken, mieren, bladluizen of rupsen.
Van de verschillende soorten groenten bevatten sla/ kropsla gemiddeld het hoogste aantal verschillende soorten residuen van bestrijdingsmiddelen en hoogste totaal gehalte aan residuen, zowel bij de in Nederland geteelde als geïmporteerde sla/ kropsla.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Knoflookconfit wordt gemaakt door gepelde knoflookteentjes in olie of vet te koken tot ze romig en licht gebruind zijn. Als je het direct consumeert, kan knoflookconfit veilig zijn, maar net als bij het bewaren van knoflook in olie, biedt confit een omgeving met weinig zuur en weinig zuurstof waarin botulismesporen kunnen gedijen .
Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden. Je maag- en darmslijmvlies kunnen beschadigd raken, waardoor je darmwand minder goed voedingsstoffen opneemt. Je zult ook een zwaardere zweetlucht krijgen en uit de mond ruiken.
Over het algemeen is knoflook een gezonde keuze met minimale bijwerkingen. Het dagelijks consumeren van 1-2 teentjes is niet alleen lekker, maar kan gezondheidsvoordelen opleveren, vooral als deze rauw gegeten wordt.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Biologisch scoort beter
Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.
Bij sommige fruitsoorten zoals bij kersen, kiwi's en appels is de toename nog veel hoger. Bij de kiwi werd bijvoorbeeld in 2011 in 4 procent van de monsters schadelijke pesticiden aangetroffen, en in 2019 was dat bij 32 procent van de monsters. Dat is een stijging van 397 procent.
Avocado's en suikermaïs waren de schoonste producten: minder dan 2 procent van de monsters van elk product vertoonde detecteerbare pesticiden.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Zelfs biologische producten worden behandeld met pesticiden . Zonder hen zou er niet genoeg voedsel zijn om ons land te voeden. Eén pesticide in het bijzonder, Chlorpyrifos, is al tientallen jaren een hoofdbestanddeel van het pesticide voor uientelers in het hele land. Chlorpyrifos wordt wereldwijd gebruikt sinds 1965.
In de Chinese voedingsleer heeft de smaakmaker een hele warme energetische werking. Het beweegt je lichaamsenergie, verdrijft Damp, verwarmt je buik en je longen. Knoflook wordt door de Chinezen vrijwel altijd gebruikt bij de bereiding van gerechten. Zij maken dus veel gebruik van de kracht van knoflook.
Ui en knoflook werken lustopwekkend
In de boeddhistische tempels wordt er gekookt zonder ui en knoflook. Daehan Sunim vertelt: 'Volgens de boeddhistische geschriften word je van deze rauwe ingrediënten boos, en als je ze eet ga je op zoek naar het tegenovergestelde geslacht.
Knoflook is gezond voor de luchtwegen en de reinigende werking van de lever. Ook is aangetoond dat knoflook goed is voor behoud van normale cholesterolgehaltes in het bloed en ondersteunend werkt voor hart en bloedvaten. Omdat knoflook ook de bloedsomloop ondersteunt kan het ook helpen bij zware benen.
Het inblikken van knoflook wordt afgeraden . Knoflook is een groente met een laag zuurgehalte die een hogedrukpan nodig heeft om goed verwerkt te worden. Knoflook verliest het meeste van zijn smaak wanneer het op deze manier verhit wordt. Om deze reden zijn er geen adequate verwerkingstijden vastgesteld voor het inblikken van knoflook.
Knoflook-in-olie mengsels die bij kamertemperatuur worden bewaard, bieden perfecte omstandigheden voor het produceren van botulisme-toxine . Deze omstandigheden zijn een lage zuurgraad, geen vrije zuurstof in de olie en warme temperaturen.
Knoflook, groente of kruiden in oliemengsels kunnen de groei van Clostridium botulinum-bacteriën ondersteunen . Om veiligheidsredenen moeten ze vers worden gemaakt. Restjes moeten worden gekoeld voor gebruik binnen drie dagen, worden ingevroren of worden weggegooid.
Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig. Onder meer broccoli, aubergine, komkommers, mango en uien leveren weinig gevaar op voor hormoonverstoring.
En duurzaamheid wordt nagestreeft door het Planet-Proof certificaat. Dit houdt in dat de witlof met gebruik van zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt geteeld. Dit maakt witlof tot één van de schoonste groenten.
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.