Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt , dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren. Diepvriesfruit is een stuk goedkoper dan vers fruit.
Je zult geen moeite hebben om beide soorten bessen te vinden voor recepten, vooral omdat de VS de meeste bosbessen ter wereld produceert. Maar hier is het ding: hoewel je een verandering in kleur en een voedingsvariatie tussen bevroren en vers zult opmerken, is er geen smaakverschil .
Omdat de meeste voedingsmiddelen worden ingevroren wanneer ze op hun verst zijn , zijn ze net zo (of misschien nog wel rijper) en lekkerder. Bovendien blijven ze langer in deze staat dan bessen die op kamertemperatuur worden bewaard. Smakelijk, zeer voedzaam en minder verspillend: de lijst met redenen om een zak bevroren bosbessen te kopen is overtuigend...
Er is een simpele oplossing. Spoel je bevroren bosbessen af voordat je ze gebruikt . Een snelle spoeling kan het verschil maken. Spoel de bessen meerdere keren af in koud water – totdat het water merkbaar lichter is wanneer je ze afgiet.
De smaak en textuur van fruit kunnen ook veranderen als het bevroren is. Bevroren fruit is vaak zachter en zoeter dan vers fruit. Dit komt doordat het water in het fruit uitzet als het bevroren is, waardoor de cellen barsten en de natuurlijke suikers vrijkomen .
Blootstelling aan lucht kan ervoor zorgen dat bevroren producten ranzige oxidatieve smaken ontwikkelen . Bewaar bevroren voedsel in luchtdichte containers of gebruik verpakkingsmateriaal dat geen lucht in het product laat komen. Verwijder ook zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak of -container om de hoeveelheid lucht die in contact komt met het product te verminderen.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Door bessen met bloem te coaten, blijven ze in het beslag hangen en zinken ze niet allemaal naar de bodem. Door deze stap te nemen, voorkom je ook dat de bessen je beslag blauw kleuren.
Bosbessen die bevroren en ontdooid zijn, worden niet papperig en verliezen hun stevige textuur niet. Ze behouden hun vorm, smaak en, het beste van alles, hun voedingswaarde . Dit betekent dat u ontdooide bosbessen kunt eten als een heerlijke en gezonde snack.
Dit proces, " cryogene breuk" genoemd, zorgt ervoor dat de anthocyanen geconcentreerder worden en gemakkelijker vrijkomen . Als gevolg hiervan zien bevroren bosbessen er vaak levendiger uit en kunnen ze een rijkere kleur bieden wanneer ze worden gebruikt in smoothies, gebakken goederen of gewoon als tussendoortje.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
De uitloging die optreedt bij bevriezing verhoogde feitelijk de anthocyaanconcentratie , zegt Plumb. "De ijskristallen die zich vormen tijdens het bevriezen verstoren de structuur van het plantenweefsel, waardoor de anthocyanen beter beschikbaar worden."
Belangrijkste conclusie: Conventionele bevroren bosbessen vormden ook een zeer hoog risico . Meerdere jaren aan gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereren dat besmetting met fosmet kan toenemen, omdat telers het gebruiken als alternatief voor andere, nog schadelijkere pesticiden.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Ontdooi bevroren fruit eerst als wat je maakt een korte bak- of kooktijd heeft. Mogelijk moet je de baktijd verlengen om koude ingrediënten te compenseren. Voor het beste resultaat, als een recept om vers fruit vraagt — gebruik het .
Als u uw bessen in een taartvulling kookt, moet u mogelijk extra verdikkingsmiddelen toevoegen, omdat bevroren bessen de neiging hebben meer vloeistof af te geven dan verse bessen en een dunnere consistentie zullen opleveren. Voor het beste resultaat bij het bakken, ontdooit u de bessen niet voor gebruik , maar gooit u ze in plaats daarvan in bloem.
Als je beslag dun is, zegt Wise, heeft toegevoegd fruit ondersteuning nodig om het in de lucht te houden . Anders zakt het allemaal naar de bodem. Bij elk recept houdt ze eerst rekening met de dikte van haar cakebeslag en hoe zwaar of nat het toegevoegde fruit zal zijn.
Het irrigatiewater dat besmet is met menselijke ontlasting wordt op de bessen gespoten en vervolgens bevroren bewaard , wat de zaken erger maakt. "Het invriezen zorgt er ook voor dat het virus op de bessen blijft zitten," zei Shumaker.
Antwoord. Het wassen van fruit en groenten is belangrijk omdat het overtollig vuil en bacteriën verwijdert. Hoewel de meeste bevroren fruit en groenten worden gewassen voordat ze worden verpakt, is het nog steeds belangrijk om ze te wassen voor gebruik . Spoel bevroren of ontdooid fruit gewoon af in een vergiet onder koud water en geniet ervan.
Blauwe bessen of bladeren kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen . Het innemen van blauwe bessen samen met diabetesmedicatie kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Houd uw bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten.
Over het algemeen is het toevoegen van een 1/2 tot 1 kopje verse of bevroren bosbessen aan uw dagelijkse dieet een gezonde en redelijke hoeveelheid . Zelfs 1/3 kopje per dag is in verband gebracht met een verminderd risico op ziekten. Deze hoeveelheid levert een substantiële dosis antioxidanten, vitaminen en vezels.
Zijn wilde bosbessen gezonder dan gewone? Ja, ze hebben een hogere antioxidantcapaciteit, meer vezels, minder suiker, meer ijzer, meer mangaan en een intensere concentratie van bioactieve plantencomponenten dan gewone bosbessen.
Maar... het fruit blijft niet oneindig lang veilig. Tekenen dat bevroren fruit bedorven, verrot of bedorven is, zijn onder andere verkleuring (doffe kleur) en een bevroren uiterlijk met witte ijskristallen . Hoewel het nog steeds veilig is om te eten, zal het fruit verslechteren en waarschijnlijk flauw smaken of een vreemde textuur hebben.