Ducasse is één van de twee chefs wereldwijd die gedurende zijn carrière 21 Michelinsterren heeft bemachtigd, hij weet dus waar hij het over heeft. Door chocolade in de koelkast te leggen, loop je het risico dat het water in de repen condenseert waardoor de chocola wit kan uitslaan.
Als chocolade in de koelkast wordt bewaard, kan de vochtigheid in de koelkast leiden tot 'suikerbloei'. Hierbij komen suikerkristallen naar de oppervlakte en wordt de gladde afwerking van de chocolade aangetast .
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Chocolade absorbeert gemakkelijk geuren van alles wat in de koelkast staat (Roquefort kaas, lamscurry — je snapt het idee). Vocht in de koelkast kan ook leiden tot "suikerbloei", wat betekent dat de suiker naar de oppervlakte stijgt en de chocolade verkleurt (wat geen effect heeft op de smaak, maar er niet zo aantrekkelijk uitziet).
Als tijd geen probleem is, laat het dan op kamertemperatuur staan, want dan heb je de beste kans op perfecte resultaten. Als je weinig tijd hebt, kun je de chocolade in de koelkast leggen om de uithardingstijd te halveren . Je kunt ook een vriezer gebruiken, maar laat de chocolade daar dan niet te lang in liggen.
De beste manier om je cannabischocolade vers te houden is om het in folie te wikkelen, in een luchtdichte container te doen en het op een droge, koele, donkere plek te bewaren, zoals je voorraadkast of koelkast. Een koelkast is de beste optie om te voorkomen dat chocolade zacht wordt of smelt bij kamertemperatuur .
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Waar u uw chocolade ook bewaart, de enige plek waar u het nooit moet bewaren, is de koelkast . Lees verder om erachter te komen waarom. Uien, knoflook, avocado's, tomaten, jam en saladedressings, slechts een paar van de dingen die niet goed in de koelkast passen. Net als chocolade.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
Chocolade smaakt het beste als het op kamertemperatuur is bewaard (tussen 12 en 20 graden Celsius) . En idealiter zou je chocolade nooit in de koelkast moeten bewaren, omdat het de smaak kan verpesten en tot reacties kan leiden.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Bewaar chocolade op de koelste plek in het huis. Dat kan bijvoorbeeld een donkere gang zijn of in de garage. Achterin de onderste keukenla is het vaak ook al wat koeler. De kelder is een ideale plek om chocolade te bewaren, maar dan alleen als de ruimte droog is en niet muf ruikt.
Ah, en nog één ding: door te bestellen via onze Choco Shop, ga je akkoord met Tony's algemene voorwaarden. Bekijk ze hier. Hoe lang is je chocolade houdbaar? Elke reep heeft een houdbaarheid van minimaal 90 dagen, maar onze populairste repen hebben een veel langere houdbaarheid .
De LIRP + onze premies
Bij Tony's betalen we altijd de Living Income Reference Price (LIRP) voor alle cacao die we kopen . Wij geloven dat de LIRP essentieel is om cacaoboeren structureel uit de armoede te tillen, de hoofdoorzaak van moderne slavernij en kinderarbeid.
Tony's Chocolonely stond op de tweede plaats op de Chocolate Scorecard van 2023 , waarin chocoladebedrijven worden beoordeeld op basis van hun mensenrechten en milieuprestaties: traceerbaarheid en transparantie, leefbaar inkomen voor cacaoboeren, kinderarbeid (afwezigheid daarvan), ontbossing en klimaat, agroforestry en agrochemische ...
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
U moet echter weten dat het koelen ervan de smaak en textuur van zelfs de hoogste kwaliteit chocolade zal veranderen . Cacaobestanddelen en cacaoboter hebben een constante temperatuur nodig om stabiel te blijven. Als deze ingrediënten instabiel worden door temperatuurveranderingen, kan de chocoladereep zijn consistentie en smaak verliezen.
Koelkasten zijn omgevingen met een zeer hoge luchtvochtigheid, wat niet geschikt is voor chocolade vanwege de hoge vochtigheid, wat kan resulteren in suikerbloei . Wanneer u dit doet, is het het beste om de chocolade in een luchtdichte container te doen of dubbel in plastic te wikkelen en in het onderste gedeelte van de koelkast te plaatsen.
Ja, je kunt chocoladechips invriezen om hun houdbaarheid te verlengen . Zorg er wel voor dat je ze in een luchtdichte container of vacuümverpakking bewaart om te voorkomen dat er vocht in komt en ze bederven.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Als pure chocolade ongeopend en goed bewaard is, is het 2 jaar houdbaar (vanaf de dag dat het gemaakt is). Als het geopend is, maar nog steeds goed bewaard is, is de vuistregel één jaar. Wat betreft melk- en witte chocoladerepen, is de beschikbare tijd gehalveerd. Eén jaar als het ongeopend is en goed bewaard is, en 6-8 maanden als het geopend is en goed bewaard is.