Palmolie zorgt voor een langer bruikbare zeep dan kokosolie; beide oliën produceren een harde zeep, maar palmolie houdt de andere ingrediënten beter bij elkaar en droogt minder snel uit. Bij hogere temperaturen blijft een zeep met palmolie vaster van vorm.
Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Antwoord: Kokosolie wordt gewonnen uit de kokosnoot die groeit aan de kokospalm. Palmolie komt uit de veel kleinere palmvrucht van de oliepalm. Het gaat dus om verschillende oliesoorten. De grote vraag naar palmolie veroorzaakt milieuproblemen zoals ontbossing en vervuiling.
Kokosvet wordt vaak kokosolie genoemd. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook het advies om kokosproducten en kokosvet alleen bij uitzondering te eten.
Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Zonnebloemolie kan het LDL van een persoon verhogen, wat het slechte cholesterol in uw lichaam is. Kokosnootolie verhoogt ook uw cholesterol, maar het heeft een groter effect op het HDL, of het goede cholesterol in uw lichaam .
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Kokosolie is geweldig voor het toevoegen van smaak, bakken en lichter koken, terwijl palmolie een betere keuze is voor koken op hoge temperaturen, zoals frituren . De keuze tussen kokosolie en palmolie gaat niet alleen over smaak; het gaat over het kiezen van het juiste gereedschap voor de klus in uw keuken.
Deze hogere niveaus van gezonde vetten maken olijfolie de betere keuze. Als we kijken naar andere voedingsstoffen dan alleen gezonde vetten, bevatten zowel palmolie als olijfolie vitamine E. Olijfolie bevat ook andere voedingsstoffen, zoals andere vitaminen, polyfenolen, antioxidanten en meer.
Maar het voordeel van kokosvet, dat het de 'goede' HDL-cholesterol doet stijgen, weegt echter niet op tegen het nadeel dat het ook de 'slechte' LDL-cholesterol doet stijgen. Het brengt dus geen gezondheidsvoordeel met zich mee. Het effect is vergelijkbaar met dat van boter en andere vetten rijk aan verzadigde vetzuren.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Palmolie is waarschijnlijk gezonder dan boter, maar minder hartgezond dan olijfolie en andere oliën die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur . Palmolie kan interacteren met: Medicijnen die de bloedstolling vertragen (anticoagulantia of antiplaatjesmiddelen) Betacaroteensupplementen.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Risico op ontbossing bij kokosolie
Ook zijn er voor palmolie minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig dan voor kokosolie, aldus de Milieu Centraal-expert.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën. Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Samengevat geven deze resultaten aan dat palmolie , een sterk verzadigde vorm van plantaardige olie, disfunctie van het leverlipidenmetabolisme kan veroorzaken voordat het de serumlipidenniveaus beïnvloedt. Aan de andere kant werd aangetoond dat zonnebloemolie, een sterk onverzadigde plantaardige olie, goed wordt gemetaboliseerd in de lever.
Kokosolie kan infecties helpen voorkomen, omdat het ontstekingsremmend is en het een antibacteriële werking heeft. Kokosolie bevat laurinezuur dat bacteriën, virussen en schimmels helpt te doden, zoals de Candida Albicans dat vaak de bron is van bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie of een blaasontsteking.
Palmolie en palmpitolie zijn beide veelzijdige oliën die uit verschillende delen van de oliepalmvrucht worden gewonnen. Palmolie wordt uit het vruchtvlees of de pulp van de vrucht (het buitenste deel) gewonnen, terwijl palmpitolie uit het zachte deel van de pit (het binnenste deel) wordt gewonnen .
Een pure kokosolie proeft en ruikt naar kokos. Op kamertemperatuur heeft de olie een vaste vorm maar omdat het smeltpunt tussen de 23 en 27°C ligt smelt de olie zodra je het op de huid aanbrengt. Zo kun je een goede kwaliteit kokosolie herkennen.
De kern van de zaak. Avocado-olie is zonder twijfel een gezondere optie voor regelmatig gebruik dan kokosolie vanwege het vetprofiel en de antioxiderende eigenschappen. Fenn is het daarmee eens: "We hebben solide wetenschappelijke gegevens die het minimaliseren van verzadigd vet in het dieet ondersteunen om uw risico op hartziekten en Alzheimer te verminderen.
Kokosolie bestaat voor 92% uit verzadigd vet en verhoogt daarom het cholesterolgehalte op dezelfde manier als dierlijke vetten (boter, reuzel). Het bevat echter een uniek type middellangeketenverzadigd vet, laurinezuur genaamd, waarvan onderzoek aantoont dat het HDL- of "goede" cholesterolgehaltes verhoogt, wat het algehele risico op hartziekten kan verlagen .
Het is het gezondst om een mix van verschillende oliën te gebruiken. Bijvoorbeeld, het mengen van zonnebloemolie met olijfolie, of zonnebloemolie met koolzaadolie of maïsolie, kan de juiste balans van omega-3 en omega-6 zuren bereiken .
In zijn ongeraffineerde vorm is palmolie rijk aan betacaroteen en vitamine E. Tijdens het raffineren verliest de olie evenwel veel van zijn vitaminegehalte. Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."