Laat de ovenschotel goed afkoelen alvorens hem in de vriezer te zetten, anders kan hij kristalliseren. Gebruik je een ovenschaal? Omwikkel deze met een paar lagen plastic folie en druk de folie goed op de vulling. Zo voorkom je dat er een laagje ijs op komt en je ovenschotel na het ontdooien waterig wordt.
" Er bestaan geen regels voor het afdekken van een ovenschotel. In heel wat gevallen is het niet nodig om dit te doen, en andere keren net wel. Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
Ja, je kunt ovenschotels invriezen! Maak je ovenschotel zoals wanneer je 'm meteen in de oven zou stoppen: doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Bekleed je pan met stevige aluminiumfolie. Laat extra folie over alle randen hangen, zodat je het later helemaal over de bovenkant kunt trekken. Doe het eten in de pan en zet de pan vervolgens in de vriezer, zonder deksel. Wanneer de ovenschotel bevroren is, til je hem uit de pan, waarbij je de folie als handvatten gebruikt.
Zorg er in beide gevallen voor dat de ovenschaal goed is afgedekt met folie voordat u deze invriest . Maar misschien is de beste truc om uw ovenschaal te bekleden met stevige folie, de ovenschaal vervolgens in de met folie beklede schaal te bouwen, de folie eroverheen te vouwen en vervolgens in te vriezen.
Als u uw ovenschotel van tevoren hebt gebakken, dekt u de schaal eenvoudig af met folie en verwarmt u deze opnieuw op 350˚F tot deze helemaal is opgewarmd . Afhankelijk van het type gerecht moet u mogelijk vocht toevoegen om te voorkomen dat het uitdroogt, bijvoorbeeld een scheutje melk bij gebakken macaroni en kaas.
Als je bevroren begint, kun je de ovenschotel in de oven zetten terwijl de oven opwarmt . Zorg er wel voor dat de ovenschotel 165 graden F bereikt voor voedselveiligheid. Krijg meer tips voor het invriezen en ontdooien van ovenschotels. Vlees: laat vlees 's nachts ontdooien in de koelkast; zorg ervoor dat je een schaal gebruikt om druppels op te vangen.
Door de perfect sluitende deksel blijft alles vers en voorkom je geurtjes in de koelkast. En die leftovers warm je later gemakkelijk weer op in de oven of magnetron.
Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen. Het voedsel blijft vers en smakelijk en er kan geen vriesbrand ontstaan.
Zorg ervoor dat je diepvriezer koud genoeg staat.
De meeste diepvriezers hebben een boosterknop, waardoor je de bewaartemperatuur (-18°C) nog kunt verlagen. Gebruik die zeker als je grote hoeveelheden invriest. Invriezen gebeurt best op maximaal -24°C.
Vierkante ovenschaal gemaakt van porselein, voor het maken van (hartige) taarten, gratins en andere ovenschotels. Kleur wit. Geschikt voor oven, magnetron en vriezer. Geschikt voor de afwasmachine.
Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het uitgeloogde aluminium schadelijk is, kunt u bij het koken op hoge temperaturen (boven 200 graden Celsius) altijd bakpapier gebruiken in plaats van aluminiumfolie. Ook kunt u zure restjes in glazen potten bewaren in plaats van ze in folie te wikkelen.
Het gebruik van aluminiumfolie in convectieovens is over het algemeen veilig als dezelfde voorzorgsmaatregelen worden genomen . Zorg voor een goede luchtstroom en vermijd het blokkeren van ovenopeningen om gelijkmatig koken te behouden.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Het antwoord hangt af van wat erin zit. Casseroles met rauwe proteïne (vlees, gevogelte, zeevruchten) moeten volledig gaar zijn voordat ze worden ingevroren . Gerechten met voorgekookt vlees of zonder vlees kunnen echter prima ongekookt in de vriezer.
De ovenschotel weer opwarmen
Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen. Een ovenschotel die al afgebakken was moet altijd eerst een nachtje ontdooien in de koelkast voor je hem in de oven schuift.
Je kunt de restjes ovenschotel opwarmen in de magnetron of je kunt de ovenschaal afdekken met aluminiumfolie en circa 30 minuten bakken op 160 graden.
Verwarm de oven voor op 350 graden. Verwijder het plastic deksel en leg bakpapier of aluminiumfolie op de bevroren ovenschotel. Plaats de bevroren ovenschotel op het middelste rek van de oven. Bak ongeveer 40-45 minuten (afhankelijk van de grootte van de ovenschotel).
Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
De beste manier om tater tot casserole op te warmen is in de oven . Het brengt het weer tot leven met dezelfde smaken als de eerste keer dat je het serveerde.
Hygiënisch en goed verpakken de diepvries in
Gebruik geschikt verpakkingsmateriaal, bijvoorbeeld makkelijk stapelbare herbruikbare doosjes of diepvrieszakjes. Maak kleine, platte pakketjes met zo weinig mogelijk lucht (maximaal 1 kg). Zo kan de koude sneller tot de kern doordringen en wordt ook vriesbrand vermeden.
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.