Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
Geklaarde boter, soms ook wel getrokken boter genoemd , is een vorm van "schone" boter waarbij bepaalde vaste stoffen worden verwijderd en alleen het pure botervet overblijft. Ongezouten boter wordt langzaam gesmolten, waardoor de vaste melkbestanddelen zich kunnen scheiden van de transparante gouden vloeistof en al het water kan verdampen.
Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Als je de bestandsdelen water, eiwitten, melksuiker en zouten weggehaald, blijft het pure vet van de roomboter over. Dit wordt geklaarde boter genoemd. Geklaarde boter kan veel hogere temperaturen aan dan standaard roomboter. Daarom is dit vet heel erg geschikt om in te bakken.
Melkbestanddelen zijn de reden dat boter bij een lagere temperatuur begint te verbranden dan bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer je boter klaart, verwijder je alle melkbestanddelen en water, maar blijft het botervet over. Dit creëert een hoger rookpunt, waardoor geklaarde boter ideaal is om te koken en te sauteren.
Beide kunnen met mate worden genoten als onderdeel van een gezond dieet. Er is echter geen bewijs dat het gezonder is dan boter in het algemeen . In feite zijn de vermeende "gezondheidsvoordelen" van ghee enorm overdreven. De verbindingen in ghee die de potentie hebben om de gezondheid te verbeteren, zijn te onbeduidend om een verschil te maken.
Geklaarde boter is een goede vervanger voor gewone boter en kan vaak in een verhouding van 1:1 gebruikt worden.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Plaats de geklaarde boter in een glazen of keramische pot en bewaar in de koelkast. Je kunt geklaarde boter ook invriezen voor een langere houdbaarheid. Zorg ervoor dat je de geklaarde boter goed afsluit om te voorkomen dat het oxidatie of andere schade oploopt.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Le Gall Gekarnde boter ongezouten. Le Gall Gekarnde boter ongezouten kun je wel als extraatje eten.
Betekenis van getrokken boter in het Engels
boter met het water en de melkbestanddelen verwijderd door verhitting zodat het helder is : Serveer de viskoekjes met getrokken boter en schijfjes verse citroen. Getrokken boter verbetert de smaak van veel gerechten. Synoniem. geklaarde boter.
De overige ingrediënten, water en vetvrije bestanddelen als eiwitten, melksuiker en zouten, worden afgeschuimd en maken er dan geen onderdeel meer van uit. Het voordeel van geklaarde boter is dat het tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd en bij verhitting minder snel bruin of bitter wordt.
Om 1 kopje geklaarde boter te maken, heb je 1¼ kopje ongezouten boter nodig. Je verliest ongeveer 25 procent van het totale volume van de oorspronkelijke boter bij het klaren.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Warme bereidingen
Mijn basisolie om mee te koken is extra vierge olijfolie.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Voedingsmiddelen die u moet vermijden bij constipatie
Vetrijke voedingsmiddelen ― die rijk zijn aan olie, boter en vet ― kunnen bijdragen aan constipatie . Als u chronisch last heeft van constipatie, kan het te veel eten van gefrituurd voedsel, bewerkt vlees, commercieel gebakken goederen en andere vetrijke producten hiervoor verantwoordelijk zijn.
Een van de vele voordelen van boter is de gezondheid van de darmen. Boter is een natuurlijke bron van boterzuur, een korteketenvetzuur dat helpt de integriteit van de darmwand te behouden , waardoor de darmwand gezond en afgesloten blijft en lekkende darmen kunnen worden voorkomen.
Altijd een goed begin van een maaltijd: knapperig brood met romige boter. En dan hebben we het wel over écht goede boter. Eén van de betere boters in het supermarktschap is die van Lurpak. Gemaakt van Deense melk en die ligt gewoon naast de andere boter en margarine.
Geklaarde boter blijft in een luchtdichte verpakking, zoals een pot, tot zes maanden goed op kamertemperatuur of koelkasttemperatuur. U kunt geklaarde boter op dezelfde manier opwarmen als gewone boter .
Ghee is een soort geklaarde boter en bevat meer vetconcentratie dan boter, omdat het water en de melkbestanddelen tijdens het maakproces worden verwijderd. Ghee wordt al sinds de oudheid in Indiase en Pakistaanse culturen gebruikt en wordt gemaakt door boter te verhitten.
Ghee wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft zo alleen botervet over. Dit noem je geklaarde boter. Je kunt ghee gebruiken voor bakken, braden en frituren.