Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven. Let wel op als je een barst in de glazen deur van de magnetron hebt of wanneer het deurtje niet meer goed sluit. Dan kun je het apparaat beter laten repareren of wegdoen.
Er komt straling vrij tijdens voeding opwarmen in een magnetron. Blijf dan ook niet voor het deurtje staan kijken, hoe het met je maaltijd gaat. Deze straling is niet bevorderlijk voor je gezondheid en heeft zelfs staar laten ontstaan bij mensen die lang voor het raampje bleven kijken.
Het gebruiken van de magnetron is volgens de Universiteit van Nederland ook niet ongezond. Wanneer je eten verwarmt in de magnetron kan dit zelfs gezonder zijn dan wanneer je eten opwarmt in de pan omdat meer voedingsstoffen behouden blijven.
Het Voedingscentrum stelt dat je de magnetron veilig kunt gebruiken om je eten in op te warmen. De niet-ioniserende straling is veel te zwak om de atomen en moleculen in ons lichaam te beschadigen. Iets wat ioniserende straling van bijvoorbeeld een röntgenfoto wel kan doen.
Het goede nieuws: er bestaan wel degelijk gezonde magnetronmaaltijden. Maar helaas: het zijn er niet veel. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten meestal te weinig groenten, te weinig energie, te veel verzadigde vetten en veel zout. Dat betekent niet dat magnetronmaaltijden per se ongezond zijn.
Dit komt omdat ze je lichaam niet altijd de voedingsstoffen geven die het nodig heeft om gezond te blijven . Kant-en-klaarmaaltijden kunnen veel zout en vet bevatten en weinig andere voedingsstoffen. Het eten van calorierijk voedsel kan ervoor zorgen dat je aankomt. En te veel zout in je dieet wordt in verband gebracht met hoge bloeddruk.
Magnetrons gebruiken niet-ioniserende straling, die atomen in een molecuul verplaatst maar geen elektronen verwijdert. Magnetronstraling kan de chemische samenstelling van uw voedsel niet veranderen. Dit betekent dat er geen kwaad is in het gebruik van uw magnetron en het eten van voedsel dat ermee is gekookt . De verscheidenheid aan magnetrontoepassingen is handig bij het maken van snelle maaltijden.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo gezond als ze lijken. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout, natrium en te weinig groente. Bovendien bevatten de maaltijden tal van onnodige ingrediënten, zoals smaakversterkers en suikers. Voor een gezonde warme maaltijd heb je deze niet nodig.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Ook bij de verwarming van eten in de magnetron gaan voedingsstoffen verloren. Uit onderzoek is echter gebleken dat vitamines en mineralen beter behouden blijven in de magnetron. Alles wat gekookt, gestoomd of gepocheerd kan worden, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron met minder of zonder vocht.
Het eten afdekken is de juiste manier van opwarmen, volgens het Voedingscentrum. Dit kan met een deksel, een bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden, schrijven ze op de website.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Microgolven zijn niet-ioniserende straling, dus ze hebben niet dezelfde risico's als röntgenstralen of andere soorten ioniserende straling. Maar microgolfstraling kan lichaamsweefsels op dezelfde manier verwarmen als voedsel. Blootstelling aan hoge niveaus van microgolven kan brandwonden of staar veroorzaken.
Halverwege roeren helpt hierbij, maar de rusttijd is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de warmte door het hele product heen reist. Een vaak aangehaald heilzaam verhaal gaat over het in de magnetron bereiden van een bevroren kip-rijstmaaltijd. 44 mensen kregen in Amerika een salmonellavoedselvergiftiging.
Bacteriën worden vernietigd tijdens het koken in de magnetron, net als in andere soorten ovens, dus voedsel is veilig om te koken in een magnetron . Het voedsel kan echter minder gelijkmatig koken dan in een conventionele oven. Koken in de magnetron kan ongelijkmatig zijn, net als frituren en grillen.
Een veelvoorkomend probleem met kant-en-klaarmaaltijden is een hoog natrium- (of zout-)gehalte . Overmatige natriuminname is in verband gebracht met hoge bloeddruk, hartfalen, nierproblemen en andere problemen. Controleer altijd het voedingslabel op natriumgehalte; een goede richtlijn is niet meer dan 120 mg natrium per 100 g (of 400 mg per portie).
Thermogevormde verpakkingen van kunststof van voedingskwaliteit zijn een uitstekende keuze voor kant-en-klaarmaaltijden , omdat ze zijn gemaakt van hoogwaardige, voedselveilige kunststofmaterialen die speciaal zijn ontworpen om het voedsel te beschermen en de versheid ervan te behouden.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Het is over het algemeen veilig om voedsel in de magnetron te zetten zonder deksel, maar het kan leiden tot ongelijkmatig koken, vochtverlies en spatten. Het gebruik van een magnetronbestendige deksel of deksel helpt de kookefficiëntie te verbeteren en de kwaliteit van het voedsel te behouden, terwijl rommel in de magnetron wordt voorkomen .
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
Voedselveiligheid van opgewarmde restjes
Van verkeerd bewaard, ontdooid of opgewarmd voedsel kun je ziek worden. Door proper te werken in de keuken, de bewaartemperaturen en houdbaarheidsdata te respecteren, en voedsel tot in de kern te verhitten vermijd je al heel wat problemen.
Als plastic bakjes of folie in de magnetron of in de vaatwasser worden gezet, is er een groter risico dat de chemicaliën uit het plastic in het eten lekken. De onderzoekers adviseren dan ook om dat niet te doen: schep het voedsel altijd op een bord en zet dat in de magnetron.