Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Als vlees in de koelkast of diepvriezer ligt, kan de kleur iets lichter of donkerder worden. Dit alleen betekent niet dat het bedorven is. Als je merkt dat behalve de kleur bijvoorbeeld ook de de geur of consistentie verandert, kan je het vlees maar beter weggooien.
Bedorven vlees
Gekookt vlees zonder zout kan heel gevaarlijk bederven door bacteriën zonder dat er vieze luchtjes te ruiken zijn. Boven een zoutgehalte van 1 procent merk je dat bederf veel beter, aan vieze smaak, een groenige uitslag of slijmerigheid: je moet het dan weggooien.
Hoewel temperaturen boven de 140 en onder de 160 graden Fahrenheit worden aanbevolen voor het vernietigen van sporen, kunnen ze nog steeds overleven, vooral wanneer bedorven vlees toegang heeft tot zuurstof. Als gevolg hiervan zal bedorven vlees precies zo smaken als het ruikt — zuur of pittig .
Duidelijke tekenen van bederf, zoals schimmel, zijn duidelijke indicatoren dat u dat stuk weggooit en een nieuw stuk koopt. Andere duidelijke tekenen van bederf zijn vlees dat er slijmerig, glanzend, knapperig en/of verkleurd uitziet . Rauw rundvlees zou idealiter een mooie rode of zelfs paarse kleur moeten hebben en er vochtig maar niet nat uitzien.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt .
Is bruine biefstuk slecht? Bruine biefstuk is niet altijd een teken dat het slecht is . Steaks die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, kunnen bruin worden door het natuurlijke oxidatieproces. Als de biefstuk echter ook over de houdbaarheidsdatum is, slecht ruikt en slijmerig aanvoelt, is het niet veilig om te eten.
Je kunt ook een vleesthermometer gebruiken en de kerntemperatuur meten voor de juiste garing. Voor een rare biefstuk hou je een temperatuur van 45-50 graden aan. Voor een medium biefstuk hou je een temperatuur van 60 graden aan en voor een well-done biefstuk moet de kerntemperatuur 70 graden zijn.
Door je steak direct na aankoop goed te verpakken en in de koelkast te bewaren, kun je het tot 3-5 dagen vers houden. Als je van plan bent om het langer te bewaren, is invriezen de beste optie, waarbij de kwaliteit behouden blijft gedurende 6-12 maanden.
Bij een voedselvergiftiging ontstaan de klachten veel sneller na het eten van besmet voedsel. De klachten duren ongeveer een dag.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Echter, biefstuk die meerdere dagen in de koelkast heeft gelegen, kan ook grijs worden, wat aangeeft dat het mogelijk aan meer zuurstof in de koelkast is blootgesteld. Dit betekent echter niet per se dat het niet veilig is om te eten , vooral als het geen onaangename geur of slijmerige textuur heeft.
Bijna niemand weet waarnaar vers vlees hoort te ruiken. Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Blootstelling aan winkelverlichting en het voortdurende contact van myoglobine en oxymyoglobine met zuurstof leidt echter tot de vorming van metmyoglobine, een pigment dat vlees bruinrood kleurt . Deze kleurverandering op zichzelf betekent niet dat het product bedorven is.
Een goed biefstukje heeft een grove marmering van wit vet over het gehele stuk vlees. Deze zal bij de bereiding goed smelten in het vlees en een sappig en mals eindresultaat geven. Als dit bijna niet te zien is of een bruine/gele tint heeft, is het vlees oud en moet je het absoluut vermijden.
Vers of ontdooid verliest vaak nog wat rood vleesvocht. Vaak wordt gedacht dat dit bloed is, maar dat is het dus niet. Het is water met het eiwit myoglobine, dat zuurstof transporteert en een rode kleur heeft.
Kleurveranderingen kunnen optreden in bevroren voedsel, maar het voedsel blijft veilig om te eten. De felrode kleur van vlees zoals gekocht, wordt meestal donker of lichtbruin, afhankelijk van de variëteit. Dit kan komen door gebrek aan zuurstof, vriesbrand of abnormaal lange opslag .
Biefstuk is vaak nog prima te eten tot 3-5 dagen na deze datum, hoewel de kwaliteit na verloop van tijd afneemt . Ingepakt: Slagers vermelden soms deze verpakkingsdatum, waarop staat wanneer de rauwe biefstuk is ingepakt. Eet of vries biefstuk binnen 3-5 dagen in voor optimale versheid. Te gebruiken tot: Deze aanbevolen datum is bedoeld om de beste kwaliteit te garanderen.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u wat verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Als je je duim en middelvinger tegen elkaar houdt, dan komt er al iets meer spanning op. De muis van je hand voelt nu medium. En als je je duim en ringvinger tegen elkaar doet, voelt het als well-done. Nu je weet hoe een goed gebakken biefstuk voelt, kun je jouw biefstukje in de pan controleren.
Een slechte geur, een slijmerige of plakkerige textuur en verkleuring zijn allemaal mogelijke tekenen van bederf op vlees, zeevruchten of kip. Hoewel vlees niet per se slecht hoeft te zijn, moet u voorzichtig zijn. Bekijk, raak en ruik het vlees voor belangrijke aanwijzingen over de versheid ervan.
Controleer of de gebakken biefstuk een slijmerige of wollige textuur heeft.
Als de biefstuk geen fuzzy textuur heeft, raak hem dan aan met je vinger om te controleren of hij slijmerig aanvoelt, wat betekent dat er bacteriën op het oppervlak groeien. Als het vlees droog aanvoelt of er hetzelfde uitziet als toen je het voor het eerst kookte, dan is het veilig om te eten.
Hoe lang duurt een voedselvergiftiging? De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.