Je kunt nasi in een goed afgesloten bak ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. In een luchtdichte bak of diepvrieszak is nasi in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de nasi te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak. Op die manier is nasi in de vriezer nog zeker 3 maanden houdbaar.
Je kan nasi goreng twee dagen in de koelkast goed houden. Lekker als lunch voor de volgende dag, of geniet er 's avonds gewoon nog een keer van! Gebruik hiervoor een luchtdicht afsluitbaar vershoudbakje. Je kunt nasi ook in de vriezer bewaren. Dan blijft het 3 maanden goed.
Ja, je kunt voedselvergiftiging krijgen van het eten van opnieuw opgewarmde rijst.
Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Of houd je over van de afhaalmaaltijd? Resten van een restaurantmaaltijd kun je veilig meenemen om morgen thuis op te eten. Ook resten van afhaalmaaltijden kun je veilig bewaren en opeten.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Goed opwarmen: Om eventuele bacteriën te doden, verwarm je overgebleven Chinees eten tot een temperatuur van ten minste 165°F (74°C) . Gebruik een voedselthermometer om de interne temperatuur te controleren. Methode op het fornuis: Voor gerechten zoals roerbakgerechten, gebakken rijst of noedels, verwarm je ze in een koekenpan of wok op middelhoog vuur.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Ook voor als je eters krijgt heb je in no time een grote pan lekker eten op tafel staan. Nasi kun je ook goed een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
Re: Chinees invriezen
Wij vriezen nasi ook gewoon in hoor, kan prima!
Je kunt nasi in een goed afgesloten bak ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. In een luchtdichte bak of diepvrieszak is nasi in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar.
Het is volkomen veilig om gekookte rijst in te vriezen, maar de textuur verandert nadat het is ingevroren, omdat het voedsel niet bestand is tegen opwarmen . Dit komt doordat de celwanden van rijst afbreken bij het ontdooien, waardoor uw perfect gekookte, luchtige rijst een onaangename, papperige textuur krijgt.
De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden.
De textuur van gevriesdroogde rijst kan echter verschillen, afhankelijk van of het gekookt is vóór het vriesdrogen of niet. Rijst die gekookt is vóór het vriesdrogen, behoudt een zachtere textuur wanneer het gerehydrateerd wordt, terwijl ongekookte rijst die gevriesdroogd is een knapperige textuur heeft .
Wanneer de rijst volledig is afgekoeld, verpak je deze in individuele porties in diepvriesbestendige plastic zakken of voedselcontainers . Sluit de containers goed af en label ze met de datum en hoeveelheid rijst erin.
Het gaat om diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen. Deze klachten zouden een reactie zijn op de stof ve-tsin, ook bekend als de smaakversterker E261, mononatriumglutamaat, gistextract, gehydroliseerde proteïne en MSG.
Ja, je kunt restjes Chinees eten invriezen . Dat is waarschijnlijk het slimste om te doen als je weet dat je het niet binnen drie tot vier dagen opeet. Foods Guy-blogger Jaron Tietsort raadt aan om restjes Chinees eten zo snel mogelijk in te vriezen. Het zou tot drie maanden goed moeten blijven in de vriezer, zei Tietsort.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
De veiligste methode om voedsel te ontdooien is langzaam, in uw koelkast . Voor deze methode moet u rekening houden met ongeveer 8 uur per pond vlees en ongeveer 4 uur per pond gevogelte, en ongeveer 6 uur per pond fruit of groenten. U kunt het proces versnellen door het voedsel (nog verpakt) onder te dompelen in een gootsteen vol koud water.
Nadat u uw oven hebt voorverwarmd tot 350°F (175°C), plaatst u het voedsel in een ovenvaste schaal en verwarmt u het opnieuw tot het de gewenste temperatuur heeft bereikt . Als u de oven gebruikt, verwarmt u deze voor op 175°C (350°F) en plaatst u de restjes in een ovenvaste schaal of container, en verwarmt u het voedsel totdat het een veilige temperatuur van ten minste 74°C heeft bereikt.
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: onze ogen zijn groter dan onze buiken als we door het Chinese afhaalmenu bladeren. We bestellen uiteindelijk meer dan we op kunnen en het resultaat is veel restjes. Maar kunnen we ze invriezen? Het goede nieuws is dat je gebakken rijst met ei kunt invriezen , net zoals je normale rijst kunt invriezen.