Op social is het een grote hit: je aardbeien onderdompelen in zout water. Het vormt hét bewijs dat beestjes niet alleen op, maar ook in ons fruit kunnen zitten.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Zoutwaterspoeling: Het gebruiken van zout water om uw aardbeien schoon te maken is een geweldige manier om fruitvlieglarven van de binnenkant van uw biologische fruit te verwijderen . Los een theelepel zout op in elke kop warm water die u gebruikt.
Larven in je aardbei
Aardbeien weken, aardbeien wassen met zout water of aardbeien onderdompelen in azijn.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Voedsel dat volgens FDA- en USDA-gegevens het meest waarschijnlijk pesticiden bevat. Aardbeien, spinazie en boerenkool zijn voedsel dat u het beste grondig kunt wassen voordat u het eet . De Dirty Dozen is een goede indicator die consumenten moet waarschuwen voor de groenten en fruit die het meest grondig gewassen moeten worden.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
De insecten zijn technisch gezien een soort vliegenmaden die rijpe bessen besmetten en onopgemerkt blijven omdat ze zich van binnenuit voeden met de bessen. Je zult echter niet in alle aardbeien wormen vinden ; als je ze wel vindt, kan het wassen van je fruit slechts een paar wormen elimineren.
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Azijnbad, vers tot 2 weken houdbaar
Een van de geweldige eigenschappen van azijn is dat het schadelijke bacteriën doodt. Door uw aardbeien in azijn te weken, blijven ze langer vers.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen.
Suikermaceratie is goed geschikt voor aardbeien omdat de hygroscopische eigenschappen het water uit de bessen trekken, waardoor een stroperig sap ontstaat. Terwijl de bessen macereren, zakken ze langzaam in, waardoor een jamachtige consistentie ontstaat die ideaal is om over ijs, yoghurt of cake te lepelen.
Om een zoutwaterbad voor je bessen te maken, los je 1 theelepel zout op per 1 kopje warm water. Laat het mengsel afkoelen (je wilt niet dat de bessen in warm water koken) en laat het fruit dan minstens vijf minuten weken. Spoel de aardbeien daarna af met koud stromend kraanwater en dep ze droog.
Baking soda verwijdert pesticiden
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Net als andere verse groenten en fruitsoorten zijn aardbeien een belangrijk onderdeel van een gezond dieet . Aardbeien zijn een goede bron van vitamine C en vezels. Soms kunnen aardbeien besmet raken met schadelijke bacteriën of virussen die bekend staan als pathogenen. Voorbeelden van pathogenen zijn Salmonella, E.
Nou, het lijkt erop dat aardbeien vol verrassingen zitten, of liever gezegd ermee bedekt zijn, want die zaadachtige witte stippen zijn eigenlijk geen zaden. De ontpitte accessoires van de aardbeien worden dopvruchten genoemd , en ze zijn in feite de vrucht van de plant, met elk een enkel zaadje erin.
Deze kleine beestjes zijn erg moeilijk te vinden, en daar komt een zoutbadje om de hoek kijken. Cornell adviseert om op larven te controleren door een oplossing te maken van genoeg water om de bessen te bedekken, 1 eetlepel zout toe te voegen voor elke kop water en ongeveer 15 minuten te wachten om te zien of er iets uitkomt .
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
In de winkel gekochte bessen zien er meestal schoon en klaar om te eten uit, maar er kunnen kleine beestjes in verstoppen. Aardbeien weken in een zoutwaterbad kan insecten en andere verontreinigingen eruit trekken . Vul een kom met ongeveer twee kopjes warm water en twee eetlepels zout.
Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
In de koelkast zijn aardbeien een paar dagen houdbaar. Haal de aardbeien uit de originele verpakking en leg ze naast elkaar op een vel keukenpapier, zodat vocht geabsorbeerd kan worden. Leg ze op een bord of doe ze in een bakje, maar sluit ze niet helemaal af. "Een aardbei is een ademend product.