Voedingswaarde lever Opvallend is dat varkenslever minder vitamine A bevat dan runderlever, maar wel weer veel meer vitamine B2. In vitamine B12 is runderlever toch echt de winnaar, met wel 3214,29% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram. Een echte uitkomst voor mensen met een B12 tekort.
Zo krijg je al het goede van orgaanvlees binnen, ook als je het niet over je tong kunt verkrijgen om het regelmatig te eten. Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt).
Varkenslever is niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Hoe voorkom ik dat de lever droog en taai wordt?
Volgens de kenners de lekkerste lever. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog.
Lever heeft onder de vleessoorten een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan voedingsstoffen zoals veel hoogwaardig ijzer, vitamine B12 en andere B-vitamines en vitamine A. Het is ook een heel goede bron van veel mineralen, zoals fosfor, ijzer, koper, selenium en zink én van eiwitten (aminozuren).
Voedingswaarde lever
Opvallend is dat varkenslever minder vitamine A bevat dan runderlever, maar wel weer veel meer vitamine B2. In vitamine B12 is runderlever toch echt de winnaar, met wel 3214,29% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram. Een echte uitkomst voor mensen met een B12 tekort.
Varkensvlees is rijk aan de vitamines B1 en B6 en bron van vitamine B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Varkenslever is bovendien rijk aan vitamine A. Varkensvlees bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten.
Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groente als snijbiet, spinazie en rucola, maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.
Leg de lever in een pan en vul met water totdat de lever ruim onderwater is. Voeg de knoflookpoeder toe en breng het geheel aan de kook. Draai het gas laag en laat het ca. 20 minuten koken totdat de lever gaar is.
Voeg kruiden toe aan je maaltijd
Bepaalde kruiden zoals gember, kurkuma, mariadistel, ginseng en paardenbloem hebben een positief effect op de werking van de lever. Ook koriander, zoethout en cayenepeper kunnen helpen om de leverfunctie te ondersteunen.
De lever is de zeef van het lichaam en bevat dus meer gevoelige stoffen dan gewoon vlees. Mede daarom gelden bepaalde eisen aan het diervoeder. Diervoerfabrikanten houden de gehalten aan bepaalde stoffen in de gaten en overschrijding van de normen komt zelden voor. Het is dan ook veilig lever te eten.
Er zit 4,8 gram vet in 1 stukje (100 gram) varkenslever, waarvan 1,8 gram verzadigd vet.
0,2 gram suikers. 0 gram vezels. 21,3 gram eiwit. 0,28 gram zout.
Simpel antwoord: ja. Orgaanvlees zoals lever, hart en nieren zijn echte superfoods voor je lichaam. Ze zitten vol vitamines en mineralen en ze zijn één van de meest voedzame voedingsbronnen die er bestaan!
In lever vind je bijvoorbeeld ontzettend veel vitamine A en verschillende B vitaminen (B2, B3, B5, B6 en B12). Maar ook folaat, choline, koper, selenium, fosfor en ijzer. Voedingsstoffen die je inderdaad ook in plantaardige voeding vindt, alleen dan wel in een minder goed opneembare vorm.
Organen van een rund bevatten meer vitamines en mineralen dan het vlees. Daarom is het aan te raden om deze aan je dieet toe te voegen. Runderlever is ontzettend gezond. Het orgaanvlees zit boordevol vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Lever is een vleesgerecht dat niet meer zo vaak gegeten wordt. Niet geheel terecht, want gebakken lever is een goede bron van mineralen en vitaminen én nog lekker ook. Een 'verloren' gerecht! Varkenslever wordt wereldwijd gegeten en gewaardeerd.
Dat kan, maar realiseer je wel dat orgaanvlees zoals de lever gevoeliger is voor bederf dan (spier)vlees. Daarvoor moet je kortere termijnen in acht nemen. Wij raden het dus niet direct aan.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Als je te weinig cholesterol binnenkrijgt, zal je lever dat tekort zelf aanvullen. Maar dat proces werkt ook in de omgekeerde richting: wanneer je eieren of andere cholesterolrijke producten eet, zal je lever zelf minder cholesterol aanmaken.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
maar vergeet zeker geen groenten zoals artisjok, rammenas, prei, knoflook, radijs en paddenstoelen. Zij ondersteunen de lever optimaal. Maar, ook belangrijk om weten, is dat gezonde voeding alleen niet voldoende is.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Varkensvlees bevat bepaalde eiwitten, die vanwege hun structuur snel rotten in je darmen. Bij dit rottingsproces komen gifstoffen vrij die erg belastend zijn voor de darmen, lymfe, bloed, lever en voor alle ontgiftings- en uitscheidingsorganen. Varkens zitten inwendig vol met parasieten waaronder trichine en lintworm.
Hoewel we weten dat varkensvlees ook rijk is aan eiwitten en belangrijke vitamines, zoals bijvoorbeeld: thiamine, niacine en vitamine B6, weten we ook dat varkensvlees een veel hoger vetgehalte heeft dan de meeste stukken rundvlees.