Omdat je vetstof gebruikt, bevat een gebakken ei meer vet en calorieën dan een gekookt ei.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Een spiegelei bevat meer vet en calorieën dan een gekookt ei omwille van de bereiding. Hoeveel calorieën een spiegelei precies levert hangt af van de hoeveelheid en de soort vetstof die wordt gebruikt. Oliën bestaan voor 100 % uit vetten en boter en traditionele margarines voor 80 %.
Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en mineralen. Elke dag een ei draagt bij aan een evenwichtige voeding en is goed voor de lijn. Wie gevarieerd eet en bewust omgaat met verzadigde vetten, kan gerust een eitje meer eten.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Is ei goed voor je dieet? Eieren kunnen een gezonde keuze zijn binnen een dieet vanwege hun hoge voedingswaarde. Het Voedingscentrum raadt echter aan om niet meer dan 2-3 eieren per week te eten vanwege het hoge cholesterolgehalte in de dooier. Te veel cholesterol kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Eén gekookt ei bevat ongeveer 78 calorieën en één gepocheerd ei 71 calorieën. Daarentegen bevatten gebakken eieren, roerei en omeletten de meeste calorieën, namelijk ongeveer 90. Waarom? Deze methoden gebruiken kooksprays, olie of boter, die 20 of meer calorieën aan uw gerecht kunnen toevoegen .
Eieren eten, met name bij het ontbijt, kan een uitstekende aanvulling zijn op een gezond dieet voor gewichtsverlies. Eieren helpen niet bij gewichtstoename ; wat helpt bij gewichtstoename is een calorisch overschot. Als u meer eieren eet dan uw onderhoudscalorieën, zult u in een calorisch overschot zitten en zult u aankomen.
Eieren kunnen goed zijn voor gewichtsverlies als mensen ze consumeren als onderdeel van een gevarieerd dieet en zonder toegevoegd vet of suiker . Eieren zijn rijk aan eiwitten, bevatten weinig calorieën en kunnen de stofwisseling stimuleren.
Omdat je vetstof gebruikt, bevat een gebakken ei meer vet en calorieën dan een gekookt ei.
Over het algemeen veroorzaken kortere en lagere kookmethoden minder cholesteroloxidatie en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei te behouden. Om deze reden zijn gepocheerde en gekookte (harde of zachte) eieren misschien wel het gezondst om te eten .
Gepocheerde eieren zijn beter dan gekookte eieren voor de gezondste plek , omdat ze maar een paar minuten nodig hebben om te koken zonder toegevoegde olie of vet. Dat wil zeggen, zolang je ze niet in hollandaisesaus doopt als ze klaar zijn. Probeer gepocheerde eieren eens toe te voegen aan een volkoren avocadotoast of met een portie groenten!
Volgens dit dieet moet je binnen 30 minuten na het wakker worden een heel ei eten, elke drie of vier uur een maaltijd op basis van eieren eten, bij elk ei 15 g boter of gezond vet consumeren en drie uur voor het slapengaan stoppen met eten.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Voedingsmiddelen met veel eiwitten
Veel mensen houden zich aan een eiwitrijk dieet, waarbij ze vlees of eieren combineren met bananen, wat het spijsverteringsproces kan vertragen . Bananen zijn relatief snel te verteren en het combineren ervan met langzaam verterende eiwitten kan fermentatie en gasvorming in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Rekening houdend met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en het feit dat ook nog andere dierlijke producten en met ei bereide voedingsmiddelen wat cholesterol aanbrengen, is er in een gezonde voeding ruimte voor zo'n zes eieren per week. Dat is het advies van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Als u sport en eiwitrijk voedsel wilt eten om aan te komen, zijn hele eieren het beste.