Risico op voedselinfectie Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen.
Veel mensen denken bij een 'juiste temperatuur' aan temperaturen onder de nul graden. Maar meestal is het beter om de temperatuur niet boven de -18 graden te laten komen, dan behoudt het bevroren fruit optimaal zijn vitaminen en mineralen. Is het fruit al ontdooid? Vries het niet opnieuw in.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Bewaar het fruit in een luchtdicht vershoudbakje en plak er een label op met de inhoud en de datum. Zo creëer je overzicht! Bevroren fruit kan je ongeveer 8-12 maanden bewaren. Vries het fruit nadat het ontdooit is niet nogmaals in, maar gebruik het meteen.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen — rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Na ontdooiing, consumeer het fruit binnen 1-2 dagen voor de beste kwaliteit. Door deze richtlijnen voor voedselveiligheid en ontdooimethoden te volgen, kunt u veilig genieten van uw bevroren fruit terwijl de heerlijke smaak en voedingswaarde behouden blijven.
Hoe meer u het voedsel invriest, hoe meer de weefsels afbreken, het smaakprofiel afneemt en vocht ontsnapt . Sommige groenten, zoals sperziebonen, worden bijvoorbeeld papperig als ze meerdere keren worden ontdooid en ingevroren. Ze zijn nog steeds veilig om te eten, maar de textuur is mogelijk niet zo wenselijk.
Een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Wanneer kip in de magnetron wordt ontdooid, kunnen delen van het eiwit beginnen op te warmen en te koken. Als gevolg hiervan is het onveilig om het vervolgens opnieuw in te vriezen zonder dat de kip volledig is gekookt, omdat " alle aanwezige bacteriën niet zouden zijn vernietigd ", aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Bij ICE hebben Ramsey en zijn collega's een algemene regel: "Als iets eenmaal is ingevroren, is het afgelopen." Het grootste nadeel van invriezen en ontdooien en opnieuw invriezen en opnieuw ontdooien is dat het voedsel extreem papperig wordt . Het meeste voedsel bevat water.
Op de vraag of je eten twee keer kunt invriezen, is het antwoord volgens het Voedingscentrum 'nee'. De kans dat je hier ziek van wordt, zou bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Het opnieuw invriezen van garnalen wordt over het algemeen niet aanbevolen. Zodra garnalen ontdooid zijn, neemt het risico op bacteriegroei aanzienlijk toe . Om de voedselveiligheid te garanderen, ontdooit u alleen de hoeveelheid garnalen die u van plan bent te gebruiken.
Veel mensen vragen zich af of het veilig is om eiwitten opnieuw in te vriezen. Het korte antwoord is ja, je kunt rauwe zalm veilig invriezen , maar er zijn een paar belangrijke punten om te onthouden. Het belangrijkste punt om te onthouden is dat het veilig is om zalm opnieuw in te vriezen die "langzaam" is ontdooid in de koelkast, zoals uiteengezet in onze gids voor het ontdooien van zalm.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) adviseert: Zodra voedsel in de koelkast is ontdooid, is het veilig om het opnieuw in te vriezen zonder het te koken, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen.
Het is over het algemeen niet aan te raden om eerder ingevroren gekookte kip opnieuw in te vriezen – elke keer dat u vlees invriest en ontdooit, is er een kans op bacteriegroei. De algemene vuistregel is om uw eten slechts één keer te koken, in te vriezen, te ontdooien en opnieuw op te warmen.
Gekookte ontdooide kip kan worden opgewarmd en gegeten ; het mag echter niet meerdere keren worden opgewarmd om de reden te worden voor voedselvergiftiging. Gekookte kip die uit de vriezer is gehaald, moet binnen 24 uur na volledig ontdooien worden opgewarmd en gegeten.