Wat opmerkelijk is bij tomaten: bereide tomaten zijn gezonder dan rauwe. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer
Een rauwe tomaat bevat veel vitamine C, waarvan een deel verloren gaat tijdens het koken. In een Amerikaans onderzoek bleek dat na 2 minuten koken het aandeel vitamine C met 10% afnam; bij 15 minuten koken 15% en bij 30 minuten koken zelfs 29%.
Belangrijkste punten. Tomaten zijn caloriearm en voedzaam, waardoor ze een belangrijk onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet. Rauwe tomaten zijn rijk aan vitamine C, wat de huid verheldert en ontstekingen bestrijdt, terwijl het koken van tomaten meer antioxidanten vrijgeeft, zoals lycopeen, wat kan beschermen tegen kanker .
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Rauwe groenten bieden ook meer vezels, die de spijsvertering kunnen helpen, de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren en het cholesterol kunnen verlagen . Bovendien bieden bepaalde groenten verschillende vitamines, afhankelijk van of ze gekookt of rauw zijn. Rauwe spinazie is bijvoorbeeld een uitstekende bron van vitamine C, die meer vitamine A levert als je het kookt.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
Hoewel ze rauw gegeten kunnen worden met zout en peper , kunnen ovengeroosterde tomaten een geweldige smaak toevoegen. Tomaten koken maakt de smaak intenser zonder extra sappen. Het is ook gemakkelijk om je favoriete kruiden en specerijen toe te voegen, zoals verse kruiden of knoflookpoeder.
Onderzoekers van de Cornell University in de VS stelden dat het koken van tomaten de hoeveelheid fytochemicaliën in de tomaten verhoogt, maar ook de hoeveelheid vitamine C in de groente verlaagt .
Tomaten moeten ook worden vermeden vlak voor het slapengaan. Vanwege hun zuurgraad kunnen tomaten ervoor zorgen dat u last krijgt van zure reflux als u gaat liggen. Bewaar tomaten voor de lunch of het avondeten eerder op de avond, maar niet binnen een uur of twee voor het slapengaan.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Onder invloed van de verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een meer biologisch beschikbare vorm. Verse tomatensaus is dus gezonder dan rauwe tomaten.
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Een tomatenintolerantie of -gevoeligheid treedt op wanneer uw spijsverteringsstelsel negatief reageert na het eten van tomaten . Er zijn verschillende soorten voedselgevoeligheden als het gaat om tomaten: chemische gevoeligheden voor de alkaloïden, reacties op het zuurgehalte en IgG-reacties op de eiwitten in tomaten.
Sommige mensen denken dat het eten van voedsel uit de nachtschadefamilie, ook wel bekend als nachtschadegroenten, hun artritis kan verergeren. Maar onderzoek heeft aangetoond dat er geen verband is tussen ontsteking en nachtschadegroenten . Voorbeelden van nachtschadegroenten zijn: Tomaten.
Hoewel glutamaat in veel fruit en groenten aanwezig is, hebben tomaten veel hogere niveaus, waardoor ze een vlezige, zure smaak hebben die niet in andere groenten voorkomt . Twilley theoretiseert dat deze zeer unieke smaak ervoor zorgt dat sommige mensen tomaten niet lekker vinden.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Tomaten: verhitten
Lycopeen staat bekend als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Er zijn zelfs tomaten, de San Marzano tomaten, waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze het risico op bepaalde kankers en op hart- en vaatziekten verkleinen.
Sla, komkommer en paprika kun je bijvoorbeeld prima rauw eten. Omdat paprika vooral een bron is van vitamine C, dat snel verloren gaat bij warmte, bevat rauwe paprika zelfs meer voedingsstoffen. Van andere groentesoorten kun je beter kiezen voor een gekookte variant. Zoals sperziebonen, tomaten en champignons.
Hoewel het verlies van voedingsstoffen na het koken van groenten veel aandacht heeft gekregen, blijkt dat veel groenten meer biobeschikbare voedingsstoffen leveren na het koken . Dit omvat kruisbloemige groenten zoals kool en broccoli, en een andere favoriet voor de prostaat: tomaten.
Groenten zijn over het algemeen een goede bron van vitamine C, maar een groot deel daarvan gaat verloren wanneer ze in water worden gekookt. Koken verlaagt het vitamine C-gehalte zelfs meer dan welke andere kookmethode dan ook . Broccoli, spinazie en sla kunnen tot 50% of meer van hun vitamine C verliezen wanneer ze worden gekookt ( 4 , 5).