Hoewel heel wat diëten producten met veel koolhydraten hardnekkig weren, menen enkele Italiaanse onderzoekers nu dat je helemaal niet dikker wordt van het eten van pasta. Volgens hen zou pasta net een essentieel onderdeel zijn van het algemeen als gezond beschouwde mediterraanse dieet.
Heb je je ooit afgevraagd waarom Italianen niet dik worden ondanks een overvloed aan pizza, pasta en zuivel? Nou, dat komt door het mediterrane dieet ! Mensen in Italië genieten van een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, bonen, tomaten, gevogelte, volkoren granen, olijfolie, rode wijn, zuivel - en ze consumeren heel weinig rood vlees.
Ze eten alleen vers voedsel
In een Italiaanse keuken zal je niet snel kant en klaren pakjes en zakjes tegenkomen. Italianen eten namelijk bij voorkeur vers. Voor de pasta gebruiken ze bijvoorbeeld verse vis, aubergines en courgettes. En de pastasaus maken ze zelf met verse tomaten.
Een van de belangrijkste redenen waarom de Italianen zo gezond zijn, is de manier waarop ze eten. Daar is het mediterrane dieet eigen, vis, verse groenten, fruit en het gebruik van olijfolie in de keuken. Vlees wordt gegeten, maar in kleinere hoeveelheden.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
De juiste techniek is om gewoon een vork te gebruiken en dan je pasta tegen het oppervlak van je bord te draaien . De enige keer dat het acceptabel is om een lepel te gebruiken voor pasta is wanneer het in een bouillon of soep zit – zoals pasta in brodo.
De reden is eenvoudig: Italianen combineren niet zomaar eender welke pasta met eender welke saus, en bij een dikke saus hoort dikke pasta. Een bolognesesaus zal een Italiaan dus nooit bij spaghetti serveren, eerder bij tagliatelli of in een lasagne.
Er zijn twee redenen waarom de Italiaanse levensstijl de meeste Italianen fit en gezond houdt: We eten echt voedsel en we zijn fysiek actief . We lopen overal, wanneer mogelijk. Of je nu in Italië woont of niet, hier is een lijst met gewoontes die je kunt aannemen volgens mijn nieuwe boek: The Mamma Mia Diet!.
Oorzaken. Oorzaken zijn het mediterrane dieet en levensstijlkeuzes zoals bewegen en voldoende slaap .
Italiaans eten staat bekend om zijn geweldige smaak. Het staat ook bekend om zijn hoge caloriegehalte . Als je van Italiaans eten houdt en gezonder wilt leven, zul je waarschijnlijk die kom pasta moeten opgeven. Er zijn echter nu gezondere opties voor Italiaans eten die net zo lekker smaken.
Hoewel Italië bekend staat om zijn pizza en pasta, is het het gezondste land ter wereld vanwege zijn eten. Maaltijden zijn zowel gezond als lekker, en je kunt nog steeds afvallen met een Italiaans dieet. Gezonde vetten, verse groenten en, ja, heerlijke pasta dragen allemaal bij aan de lage obesitascijfers van het land .
Pizza wordt een keer per week of minder buitenshuis gegeten . Pasta wordt minstens drie keer per week gegeten. Wat Italianen dagelijks eten is witbrood, koffie, wijn, kaas en fruit. Vis en groenten worden veel vaker gegeten dan buiten het Middellandse Zeegebied.
A2: Italiaanse pasta wordt vaak als gezonder beschouwd vanwege de nadruk op hoogwaardige ingrediënten zoals griesmeel van durumtarwe, een hoger eiwitgehalte en traditionele productiemethoden.
De hoogste percentages vrouwen die als zwaarlijvig worden beschouwd, werden geregistreerd in Estland (23,6%), Letland (25,7%), Ierland (26,0%) en Malta (26,7%) , terwijl voor zwaarlijvige mannen de hoogste percentages werden gevonden in Kroatië (23,7%), Ierland (25,7%), Hongarije (25,8%) en Malta (30,6%) (zie figuren 1 en 2).
De meest voorkomende voedingsmiddelen in het Italiaanse dieet zijn pasta, kaas, groenten, olijfolie, vlees en wijn . Italianen hechten veel waarde aan verse ingrediënten. Ze gebruiken seizoensgebonden ingrediënten om maaltijden te bereiden. Het Italiaanse dieet bestaat uit ontbijt (colazione), lunch (pranzo) en diner (cena).
Europeanen – met name de Fransen – maken fysieke activiteit onderdeel van hun dag . “Amerikanen zijn vaak erg geobsedeerd door fysieke activiteit, maar aan de andere kant zijn ze ook bijna religieus inactief,” zegt hij. “Europeanen – met name de Fransen – zijn over het algemeen erg actief als onderdeel van hun normale dag.
Spanje heeft Italië net ingehaald als 's werelds gezondste land . Dat blijkt uit de editie van dit jaar van de Bloomberg Healthiest Country Index, die 169 landen rangschikt op basis van factoren die bijdragen aan de algehele gezondheid.
Straciatella, of Italiaanse eierdropsoep , is waarschijnlijk het populairste ziekenmaaltijd in elk Italiaans huishouden. Het is licht, troostend, smaakvol en belachelijk makkelijk te maken – het perfecte gerecht om in een flits te maken voor uzelf of iemand van wie u houdt als ze ziek zijn.
Buongiorno kun je eigenlijk altijd zeggen en is net iets beleefder dan salve. Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent.
Bolognesesaus, in het Italiaans bekend als ragù alla bolognese of ragù bolognese (in Bologna ragù, in het Bolognese dialect ragó), is een vleessaus uit de Italiaanse keuken , typisch voor de stad Bologna.
De officiële naam is ragu alla Bolognese. Dit luistert allemaal nauw voor Italianen. In 1982 legde de Academia Italiana della Cucina vast wat er in die ragu moet zitten. Kalfs- en varkensgehakt; pancetta.
Een symbool van de Italiaanse keuken, spaghetti wordt vaak geserveerd met tomatensaus, die verschillende kruiden kan bevatten (vooral oregano en basilicum), olijfolie, vlees of groenten . Andere spaghettibereidingen zijn amatriciana of carbonara.
Kapellini
Een soort engelenhaarpasta gemaakt van griesmeel is al populair sinds de 14e eeuw in Italië .
Gebruik een vork : In tegenstelling tot in veel andere landen eten Italianen hun spaghetti meestal met een vork. De lepel wordt zelden gebruikt, alleen om de spaghetti te draaien en op de vork te tillen. Snijd je spaghetti niet: In Italië wordt het als onbeleefd beschouwd om je spaghetti met een mes te snijden.
Heel vaak is dat pasta. Het is dus niet de hoofdmaaltijd. Een kleinere portie misschien, maar laat je niet misleiden: Italianen eten véél pasta, wel 24 kilogram per persoon per jaar!