Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Chocolade nr. 1 in dit lijstje is KitKat. 1 reepje van deze chocolade bevat maar 54 calorieën.
Volgens Harvard Health bevat pure chocolade 2 tot 3 keer zoveel flavanolen als melkvarianten. Melkchocolade bevat ook vaak meer toegevoegde suiker en melk, wat verzadigd vet bevat. De meeste voedingsdeskundigen raden aan om te mikken op repen met 60 procent cacao of meer om de meeste gezondheidsvoordelen te behalen.
In de klassieker gebruik je hiervoor chocolade, een gezondere variant is ongezoet cacaopoeder. Dat is rijk aan antioxidanten en geeft een intense chocoladesmaak zonder toegevoegde suikers. Zoetstof: In plaats van kristalsuiker kun je honing, ahornsiroop of stevia gebruiken voor een zoetje.
Als het aankomt op de gezondste chocolade, is er echt geen wedstrijd, zegt Allers. Pure chocolade is veruit de gezondste vorm van de traktatie, met de minste suiker en, vanwege het cacaogehalte, hogere niveaus van stoffen die de cellen van het lichaam beschermen.
Van de drie soorten chocolade (puur, melk en wit) is pure chocolade het gezondst, zeggen voedingsdeskundigen.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
nieuws Cacaopoeders zoals Nesquik en Hotcecemel bevatten veel te veel suiker om gezond te kunnen worden genoemd. Ze zijn zeker niet aan te raden als dagelijks ontbijtdrankje voor kinderen. Dat zegt de Duitse consumentenorganisatie Oekotest na een onderzoek op 23 poeders.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Het levert veel micronutriënten . Begrijpelijkerwijs richt veel van de discussie over melkchocolade zich op het vet- en suikergehalte, maar het bevat ook veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Aangezien het met melk is gemaakt, zal het je niet verbazen dat melkchocolade veel calcium bevat ...
Binging is geen gezonde manier om te eten, maar de lagere suiker en intensere smaak van pure chocolade maken het minder waarschijnlijk dat je dezelfde behoefte voelt om het in grote hoeveelheden te eten. Witte chocolade is het ergst – het bevat meer calorieën dan melkchocolade en meer suiker dan pure.
Pure chocolade is de beste optie voor mensen die op hun calorie-inname letten, omdat het over het algemeen minder calorieën bevat vanwege het hogere cacao- en lagere suikergehalte. Daarentegen bevatten melk- en witte chocolade meer calorieën, voornamelijk vanwege het hogere suiker- en melkbestanddelengehalte.
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Consumer Reports zei dat veiligere keuzes onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona zijn. "Er zijn veganistische 'melkchocolaatjes' die de hoeveelheid cacao zouden verdunnen, en daarom theoretisch gezien lood en cadmium zouden bevatten die je binnenkrijgt," zei Hunnes.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Omdat cacao en cacaobonen veel gezondheidsvoordelen bieden, zullen chocoladerepen met hogere cacao- of cacaopercentages waarschijnlijk meer gezondheidsvoordelen hebben dan die met lagere percentages. Het kiezen van repen met ten minste 70% cacao of cacao is een goed beginpunt.
Onze Nesquik® aardbeien-, chocolade- en bananenmilkshakepoeders zijn verrijkt met vitamine D, die nodig is voor de normale groei en ontwikkeling van botten bij kinderen, als onderdeel van een gezond dieet en levensstijl .
Het cacaogehalte in melkchocolade is zelf erg laag, je krijgt dus niet veel binnen van de gezonde mineralen en antioxidanten bij het eten van een reep chocolade. Je dient erg veel van dit chocolade te nuttigen, maar daarnaast krijg je dan ook veel vetten, suikers en calorieën binnen en dat is ook niet erg gezond.
De 3 Musketeers-reep staat bijvoorbeeld bovenaan de lijst met maar liefst 190 calorieën per portie. Deze reep is dus minder geschikt voor mensen die op hun calorie-inname letten.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.