Wortelen. De oranje wortelen worden alom geapprecieerd: gestoomd, gepureerd, geraspt en zelfs in gebak gemengd. Maar ook het loof is eetbaar. Het heeft een zachte wortelsmaak en kan verwerkt worden in soepen, slaatjes of je kan er pesto met maken.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
Je kunt er even ziek van worden als bedorven vlees
Op bosjes wortelen of een bloemkool staat gelukkig geen houdbaarheidsaanduiding.
In de supermarkt zie je wortels vaak liggen met het groene loof er nog aan vast; met eigen teelt lukt dat niet, het loof onttrekt namelijk vocht aan de worteltjes en daardoor worden ze al snel wat zacht.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
Eerder is aangetoond dat de bittere smaak van wortelrassen verband houdt met een hoog gehalte aan fytochemicaliën zoals polyacetylenen [20]; daarom vermoeden we dat de bittere en sterk smakende groenten van betere kwaliteit zijn (hoger gehalte aan voedingsstoffen/fytochemicaliën) en daarom gezonder .
Bospeen met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten.
Als je merkt dat je wortels zacht en slap zijn, maar geen andere tekenen vertonen dat ze bedorven zijn, zoals schimmel of een slijmerig oppervlak, dan kunnen ze gered worden ! Hallelujah. De slapheid is het resultaat van het uitdrogen van de wortel. Ze bestaan immers voor 80-95% uit water!
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Als je wortels slijmerig of zwart zijn geworden, is het enige wat ze zouden moeten voeden je composthoop, niet je familie. Maar als je wortel slap is geworden, kun je hem gemakkelijk weer tot leven wekken door hem in water te weken .
Wortelen. De oranje wortelen worden alom geapprecieerd: gestoomd, gepureerd, geraspt en zelfs in gebak gemengd. Maar ook het loof is eetbaar. Het heeft een zachte wortelsmaak en kan verwerkt worden in soepen, slaatjes of je kan er pesto met maken.
Wortels worden zacht door vochtverlies als ze niet goed worden bewaard, maar zolang ze niet slijmerig zijn, kun je ze nog steeds eten. Gebruik zachte wortels in soepen of stoofschotels, omdat ze vol van smaak zijn en sneller gaar worden. Als je zachte wortels weer tot leven wilt wekken, dompel ze dan onder in een ijswaterbad om ze weer knapperig te maken.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.
Functioneel gezien zijn wortelharen de manier waarop het zaad voelsprieten uitzendt voor waterbronnen . Ze bieden een richtinggevoel voor wortelgroei, zodat zaden geen energie verspillen aan het verkeerd groeien. Op het eerste gezicht lijken wortelharen op donzige witte strengen die zich vertakken vanuit de ontkiemde zaadwortel, bekend als de radicaal.
Hoe weet je of wortels slecht zijn? Wortels die bedorven of bedorven zijn, hebben meestal een geur, een slijmerige textuur of een donkere verkleuring . Ze kunnen ook verwelkt of zacht zijn. Als je schimmel op wortels ziet groeien, gooi ze dan weg.
Rauwe wortels blijven, als ze goed bewaard worden, meestal zo'n 3 tot 4 weken vers in de koelkast. Als je wortels in plakjes of gehakt zijn, kun je ze in de koelkast bewaren en blijven ze zo'n 2 tot 3 weken goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.