De onderste laag van lasagne moet saus zijn, bijvoorbeeld tomatensaus of bechamelsaus. Dit zorgt voor een goede garing van de lasagnebladen.
Verdeel er een laag lasagnebladen over. Schep hierop enkele lepels (koude) Bolognese en achtereenvolgens de rest van het gehakt, het basilicum en de Besciamella. Eindig met een laatste laag lasagnebladen, Bolognese en mozzarella. Bestrooi met de Parmezaanse kaas.
Begin met een bodempje tomatensaus, dan lasagnevellen, gevolgd door bechamelsaus. Werk de laatste laag af met geraspte kaas. Zet de lasagne 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.
🇮🇹 Nou eigenlijk is het allebei goed, lasagna is het Italiaanse enkelvoud van het dunne pastavel. Lasagne is de meervoudsvorm.
Voor een heerlijke kaaslaag op je lasagne kun je het beste een combinatie van zachte en harde kaas gebruiken. Zachte kazen zoals, mozzarella en provolone smelten, en geven van die lekkere draden.
Dit doen we door het paneermeel over het gerecht te verdelen en een aantal blokjes boter toe te voegen. Vervolgens gaat de schaal de oven in tot er een mooie, krokante korst ontstaat. Hetzelfde doen we met wat kaas op een toastje. Strooi de kaas op het toastje en zet het in de oven tot de kaas gesmolten is.
Maar als je echt de gezondste keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor de biologische variant. Aan biologische kaas zijn geen kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Wanneer je graag wat minder vetten binnen wilt krijgen kun je het beste kiezen voor een jonge kaas of een 30+ kaas.
Na een minuut of 15 zet je jouw perfecte lasagne op tafel. Het komt de smaak en consistentie ten goede om de lasagne voor het serveren 15 minuten buiten de oven te laten rusten. Het geheim van een nog lekkerdere bolognesesaus zit 'm in het toevoegen van een simpel stukje spek, ofwel 'pancetta' in het Italiaans.
Laat de lasagne even rusten voordat je hem serveert, zodat de smaken goed kunnen samenkomen. Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om jouw eigen unieke smaakprofiel te creëren. Maak altijd een extra grote portie, want lasagne al forno smaakt de volgende dag nog beter!
Een lasagne is namelijk rijkelijk gevuld met tomatensaus, bechamelsaus, groenten en (vegetarisch) gehakt. Door deze royale vulling hoef je wat minder pasta te gebruiken dan bij andere hoofdgerechten met pasta. Reken daarom bij lasagne op slechts 75 gram pasta per persoon.
Maar hoe maak je lasagnebladen zacht en zorg je ervoor dat jouw lasagne perfect lukt? Lasagnebladen kan je kort voor koken voordat je er lasagne van maakt en het in de oven zet. Laat de lasagnebladen na het koken drogen en maak daarna jouw eigen lasagne.
Je kunt lasagne heel makkelijk van tevoren maken. Leg alle lagen al klaar in de ovenschaal, dek deze goed af en zet hem in de koelkast. De volgende dag zet je de schaal direct in de oven en tel dan 10 minuten bij de oorspronkelijke baktijd op. Eet smakelijk!
Oven (200°C): verwarm de oven voor en plaats de lasagnebladen in een ovenschaal. Voeg tussen de lasagnebladen jouw favoriete saus toe en bak 20 tot 25 minuten.
Wij adviseren om de lasagne maximaal 48 uur in de koelkast te bewaren. Plaats de lasagne in een luchtdichte container om te voorkomen dat het uitdroogt of vreemde geuren absorbeert. Zorg ervoor dat je de lasagne niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laat staan voordat je het wegzet.
Aanbevolen hoeveelheid: +/- 400g per persoon.
Maak je een open lasagne? Dan komt het voorkoken van de vellen wel van pas. Als je dit niet doet dan worden de vellen te hard, omdat er minder saus tussen zit. Kook ze liefst één voor één in een ruime pan met water en flink wat zout, en laat de vellen drogen op een schone keukenhanddoek.
Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt: zo kun je 'm makkelijker snijden.
Meestal is de lasagne dan nog lekkerder van smaak. Een koude schaal lasagne 45 minuten in de oven opwarmen op 175 graden. De eerste 30 minuten de schaal afdekken met aluminiumfolie. Eet smakelijk.
De meeste lasagnes die worden gemaakt, zijn op basis van bolognesesaus. Wanneer deze te waterig is, wordt ie gegarandeerd te nat. Kook daarom je saus in zodat deze wat dikker wordt. – Laat de lasagne rusten.
Lasagnevellen van vers deeg hoef je niet voor te koken. De lasagne zit voldoende lang in de oven om de pasta te garen. Wanneer je kant-en-klare vellen even voorkookt (max. beetgaar), koel je ze af en schik je ze naast elkaar op een schone keukendoek.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Enkele suggesties: camembert uit de oven, quiche met brie of kaastoast met Chaumes.
Hoewel de effecten op de spijsvertering misschien wel ter discussie gesteld kunnen worden, is bewezen dat kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf vanwege het hoge calcium- en fosfaatgehalt, wat de zuurproductie in de mond remt. Traditioneel ging kaas altijd hand in hand met een goed glas wijn.
Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.