Pindakaas gemaakt van uitsluitend pinda's is vaak niet zo smeuïg. Daarom wordt er extra olie zoals zonnebloem-, raap- of sojaolie toegevoegd. Maar olie is vloeibaar en heeft de neiging te gaan drijven: dan ontstaat er een olielaagje op de pindakaas, dat je er telkens door moet roeren.
Smeerbaar is ook vloeibaar
Vloeibaar is een brede term: je deodorant valt er onder, haargel, mascara, maar dus ook pindakaas. En ja, ook met hele stukjes pinda erin, is dat het geval. Smeerbare producten - of dat nou satésaus of jam is - zien we als vloeibaar. Voor alle vloeistoffen gelden dezelfde regels.
Normale of 100% pindakaas? In 'normale' pindakaas zit toegevoegd zout en soms suiker. Dat maakt deze pindakaas minder gezond dan 100% pindakaas, die alleen uit pinda's bestaat. In normale pindakaas zit ook zo'n 15% plantaardige oliën, waaronder het ongezonde palmvet.
De 100% pindakaas wordt gemaakt door het fijnmalen en samenpersen van gebrande pinda's. In dit geval komt er een machine aan te pas die twee molenstenen tegenover elkaar zet.
Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Twee eenvoudige manieren om pindakaas te verdunnen
De National Peanut Board raadt aan om een beetje water toe te voegen voor wat extra vocht . Voeg het water langzaam toe en zorg ervoor dat u het niet overdrijft — te veel water kan de pindakaas dun maken. Een andere optie is om pindakaas te verwarmen om het vetgehalte vloeibaar te maken.
Laagje olie
Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden. Dit gebeurt dus vooral bij 100% pindakaas, omdat hier verder niets anders aan wordt toegevoegd dan pinda's.
Commercieel geproduceerde pindakaas wordt gemaakt door de pinda's te roosteren, ze te blancheren in hitte of water om hun velletjes te verwijderen en ze vervolgens te vermalen tot een pasta . De 'boter' kan op smaak worden gebracht met olie, kruiden, zoetstoffen en andere ingrediënten om de smaak en textuur te verbeteren.
Gebruik Calve pindakaas als een onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Rijk aan onverzadigde vetten en een bron van eiwitten, vitamine B3, vitamine E, magnesium, zink en fosfor. Calve werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang.
Pindakaas is een vloeistof. We hebben gezegd wat we zeiden. Pindakaas is technisch gezien een Bingham Plastic (een subset van niet-Newtoniaanse vloeistoffen), maar volgens ASTM D4359-90 wordt het geclassificeerd als een vloeistof, niet als een vaste stof. De TSA beschouwt de notenpasta als een vloeistof, maar is onbeperkt als het een sandwichingrediënt is .
TSA-regels pindakaas is geen vaste stof — het is een vloeistof De TSA zegt dat pindakaas een vloeistof is omdat de vorm wordt bepaald door de verpakking. Om door de beveiliging te komen, mag pindakaas in handbagage niet meer dan 3,4 oz. zijn.
Omdat natuurlijke pindakaas wordt geproduceerd zonder gehydrogeneerde oliën, smelt het bij kamertemperatuur. De oplossing is eenvoudig: bewaar uw natuurlijke pindakaas in de koelkast en u kunt er meteen van smullen!
100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Toch zit ook in die 100procent-pindakaas nog steeds 5,5 gram suiker per 100 gram oftewel bijna anderhalf suikerklontje (1 suikerklontje is 4 gram suiker). ,,Dat komt omdat pinda's van zichzelf suikers bevatten. Maar het gaat om lage hoeveelheden en suikers hebben niet alleen maar negatieve eigenschappen.
Hoeveel pindakaas mag je per dag eten? Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen hoeveelheid noten per dag 25 gram. Een besmeerde boterham met pindakaas komt overeen met iets minder dan een handje noten, dus dit komt uit op ongeveer 20 gram.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
We spreken van 'pure pindakaas', wanneer dit gemaakt is van niets anders pinda's. 100% pindakaas. Pindakaas bevat onder andere veel eiwitten, vitamine E en gezonde vetten.
Dat is geen teken van bederf, maar is een natuurlijk verschijnsel als de olie zich scheidt . U kunt dit eenvoudig oplossen door de olie terug in de pindakaas te roeren totdat u de gewenste consistentie hebt bereikt. Om te voorkomen dat de olie zich scheidt, kunt u proberen de pot pindakaas ondersteboven te bewaren, zodat de olie gelijkmatiger wordt verdeeld.
Pindakaas is zeer vergevingsgezind en kan gemakkelijk dikker of dunner worden gemaakt door water en/of warmte toe te voegen .
Hoe jij je pindakaas ook bewaart, wees niet bang dat het broodbeleg snel bederft. Pindakaas is namelijk hartstikke lang houdbaar. Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt.